Műszaki gondok a tüdőkórházbanFűtés nélkül napokig

2018. december 4., kedd, Közélet

Igen kellemetlen helyzetet idézett elő múlt csütörtökön, hogy a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászati osztályának fűtésközpontja részlegesen leállt. Pár alkatrész meghibásodása miatt a bent fekvő betegeknek, valamint a személyzetnek ma délelőttig viszonylag hideg kórtermekben és meleg víz nélkül kellett boldogulnia, a nemzeti ünnep hozta hosszú hétvége miatt ugyanis nem lehetett beszerezni a javításhoz szükséges eszközöket. A páciensek elköltöztetése több oknál fogva is körülményes lett volna.

  • A sepsiszentgyörgyi tüdőkórház. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi tüdőkórház. Fotó: Albert Levente

Az osztályon előállt helyzetről Sipos András tüdőgyógyász szakorvos értesítette lapunkat. Elmondása szerint múlt szerdáról csütörtökre virradóan mondta fel a szolgálatot a fűtésrendszer. Mivel ő látta el átmenetileg az osztályvezetői feladatokat – az osztályvezető szabadságon volt –, csütörtök reggel értesítette a kórház vezetőségét. Egy szakvállalat szerelői meg is érkeztek, és megállapították, hogy olyan alkatrész kell, amelyet tíz napon belül tudnak beszerezni. Ezt követően ő semmilyen értesítést nem kapott a vezetőség részéről, a fűtőtestek éppen csak annyira melegedtek ki három nap alatt, hogy a rendszer el ne fagyjon, meleg víz pedig egyáltalán nem volt. Mindez egy olyan osztályon, ahol haldoklók is fekszenek, akik már nem tudnak felkelni az ágyból, és akiket mosdatni kell.

Pénteken huszonhét fekvőbetegből hármat hazaengedett, párat a kovásznai kórházba szállítottak, de nagy részüknek maradniuk kellett, a személyzettel együtt.

A teljes hosszú hétvége így telt el, illetve még hétfő reggel is hidegek voltak a fűtőtestek. A szakorvos továbbá elmondta, Antal Álmos orvos igazgatóval is egyeztetett a páciensek átköltöztetéséről, de ez irányban végül nem történt semmi.

András-Nagy Róbert menedzser lapunk megkeresésére megerősítette, hogy az épület fűtés- és melegvíz-ellátását biztosító három hőközpont közül kettő csütörtök hajnalban felmondta a szolgálatot, az egyik szakvállalat embereit a reggeli órákban értesítették, és meg is érkeztek, majd közölték: legkevesebb egy hét, tíz nap alatt tudják beszerezni a szükséges alkatrészeket. Szerencsétlen egybeesés volt, hogy péntek már hivatalos ünnepnap volt, így lehetetlen volt, hogy az alkatrész hétfőig eljusson. A műszaki személyzettel arra jutottak, megpróbálnak az egyetlen, még működőképes kazánnal 17–18 fokos hőmérsékletet biztosítani az osztályon, illetve felkészültek arra, hogy amennyiben ez is felmondaná a szolgálatot, a pácienseket átköltöztetik más osztályokra. Felvetésünkre, hogy esetleg elektromos fűtőtestekkel nem lehetett volna-e megoldani átmenetileg a fűtést, András-Nagy Róbert elmondta: az ingatlan villanyhálózata nem bírna meg ilyen terhelést. A menedzser tisztázta: őt nem értesítették arról, hogy a pácienseket költöztetnék-e, a maradék egy kazán kibírta a terhelést, tegnap pedig kiderült, hogy jobban megéri két új kazánt vásárolni. Ezt meg is tették, délutánig beszerelték azokat, a fűtés és a melegvíz-szolgáltatás viszont csak ma indulhat.

Az ügyben megkerestük Antal Álmost is, aki elmondta: Sipos András viszonylag későn kereste meg a páciensek költöztetése kapcsán. Értésére adta, mivel nem természeti katasztrófáról van szó, így sem ő, sem a menedzser nem adhat ki utasítást egyik osztálynak sem, hogy vegyék át a betegeket. Felelőtlen és törvénytelen döntés lenne, a tüdőtuberkulózisban szenvedő páciensek fokozottan fertőzőek, nem lehet csak úgy költöztetni őket, kockáztatva a kór elterjedését. Egyébként is nehezen lett volna kivitelezhető, mivel például a belgyógyászat épületében munkálatok zajlanak, a fertőző osztály pedig telített. A költöztetés ugyanakkor az osztályvezetők közötti egyezséggel működött volna, a vezetőség erre nem adhat ki utasítást – tette hozzá. Antal Álmos sajnálatosnak nevezte a történteket, főképp, hogy pont télen és hosszú hétvége előtt következett be egy ilyen műszaki hiba. Meglátása szerint gyorsabban nem lehetett megoldani, mivel közpénzről lévén szó, be kell tartani bizonyos szabályokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2018-12-04: Belföld - :

Törvénybe foglalnák az ígéreteket (Gyulafehérvári Nyilatkozat)

Az Erdély Romániával való egyesülését egyoldalúan kimondó Gyulafehérvári Nyilatkozat nemzeti kisebbségekre vonatkozó rendelkezéseinek törvénybe foglalását kezdeményezte az RMDSZ. A vonatkozó törvénytervezetet tegnap iktatták a parlamentben. A szövetség szerint azokat a rendelkezéseket emelnék törvényerőre, amelyek a mai napig nem valósultak meg a nyilatkozatból.
2018-12-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Lehet sízni Sugásfürdőn

A természetes hóréteg még a füvet sem takarja, de az elmúlt héten beköszöntő hidegben beindították a hóágyúkat Sugásfürdőn, és tegnap délután meg is nyitották a síszezont a kicsi pályán. Hogy a jelenleg 30 centiméteres hó mennyit tart, az főként az időjárástól függ – két langyos nap vagy egy eső elviheti az egészet –, de a sípályákat működtető Sepsi Rekreatív Rt. vezetője, Bodor Loránd abban reménykedik, hogy hamarosan a hosszabbik lejtőn is meg lehet ereszteni a léceket. Kiemelte: országszinten ez a második idénynyitás a Gorj megyei Rânca síterep után.