Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Top 300 – CapitalA leggazdagabb hazai magyarok

2018. december 5., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Capital gazdasági szaklap idén is összeállította a leggazdagabb romániai vállalkozók 300-as névsorát. A leggazdagabbak között tavaly tíz magyar üzletember neve szerepel, ennyien kaptak helyet a legalább 22 millió eurós vagyonnal rendelkező hazai gazdagok között.

  • Az RDS & RCS egyik sepsiszentgyörgyi fiókja – milliók használják a szolgáltatásokat. Fotó: Albert Levente
    Az RDS & RCS egyik sepsiszentgyörgyi fiókja – milliók használják a szolgáltatásokat. Fotó: Albert Levente

A leggazdagabb romániai magyar ezúttal is a nyilvánosság előtt nem mutatkozó Teszári Zoltán lett. A titokzatos milliomos vagyona hatszor nagyobb, mint a második leggazdagabb romániai magyaré, és harmadik az összetett listán. Az RDS & RCS tulajdonosának vagyona 600–620 millió euróra tehető.

A maszol.ro szerint az üzletember fiatalkorában cselgáncsozott, képviselte Romániát az 1990-es Európa-bajnokságon. Vállalkozóként Ludescher Csabával együtt kezdetben fagylaltot árusítottak, majd megalapították a fagylaltpor és ostyák előállításával foglalkozó Rubin & Kinget. Ezután előbb a TVS Holding cégben volt érdekelt, majd egy társával megalapította a Kappa telekommunikációs vállalatot. A cégből azért szállt ki, mert míg a többi részvényes kizárólag a bukaresti piacban gondolkodott, Teszári sokkal inkább országos léptékű vállalatot szeretett volna felépíteni, ezért 1997-ben létrehozta saját telekommunikációs cégét, az RCS-t.

A Capital kiemeli: Teszári abban is kitűnik a listán szereplő többi milliomos közül, hogy szolgáltatásai révén talán ő van a legtöbb hazai háztartásban jelen. Vállalata hatalmas utat járt be, 2017-ben kifejezetten jó pénzügyi adatokat jelentett, és túl vannak egy tőzsdei bevezetésen is, amelyet a hazai börze legnagyobb olyan listázásának neveznek, amelyet egy magánkézben levő vállalattal hajtottak végre. A vállalat üzleti forgalma 475,8 millió euró. Négy piacon összesen 14 millió „bevételt generáló egységgel” számolnak. Év végére a becslések szerint a vállalat optikai hálózata 7 millió háztartásban lesz jelen Romániában és Magyarországon.

A Mudura család 95–100 millió eurós vagyona a lista 51. helyére elegendő. A tulajdonukban levő nagyváradi Lotus Center mellé nemrégiben megvásárolták a csődben levő Oradea Shopping City kereskedelmi központot is. A tranzakció értéke elérte a 8 millió eurót. A család ugyanakkor egy ennél sokkal jelentősebb ingatlanbefektetésben is érdekelt: a nagyváradi Înfrăţirea üzem helyén 60 milliós fejlesztést hajtanak végre, amely plázát, iroda- és lakóházakat is tartalmaz. A családi vállalkozást a kilencvenes évek elején idősebb Mudura Sándor alapozta meg, elsőként kezdte értékesíteni a hazai piacon a Ferrero termékeit, köztük a kindertojásokat és a Tic-Tac cukorkákat. Ifjabb Mudura Sándor édesapja halála után átvette a család tulajdonában levő vállalatok vezetését.

Pálfi Miklós a Romaqua Csoport alelnöke és kisebbségi tulajdonosa – a vállalatcsoport részvényeinek 30,7 százalékát birtokolja –, vagyonát 70–72 millió euróra becsülik, és a top 60. helyén áll. A Capital szerint Pálfi a kilencvenes évek végén üzlettársával, Octavian Creţu üzletemberrel először gyógyszergyártó vállalatokat vásárolt volna meg, de a tárgyalások sikertelensége után végül egy volt állami vállalat, a borszéki ásványvizet palackozó Borsec nevű cég mellett döntöttek. A Romaqua Csoport néven működő vállalat a hazai ásványvízpiac vezető játékosa, emellett az üdítőitalok, valamint a hazai sörgyártás egyik legjelentősebb romániai szereplője is. Az elmúlt évben a vállalat üzleti forgalma elérte a 159 millió eurót.

A 140. helyen álló Gadola István vagyona 2016-hoz viszonyítva 5 millió euróval, 40–42 millióra növekedett. Az üzletember két társával, Péter Pállal és Ioan Soceával alapította a kolozsvári székhelyű Energobit vállalatot. 2012-ben a lengyel Innova Capital befektetési vállalat megvásárolta a három alapítótól az energetikai cég részvényeinek jelentős részét. Gadola másik két alapítótársával egyetemben 20 millió eurót kapott a részvényeiért, s bár továbbra is tulajdonosok maradtak, részesedésük elenyésző volt, míg tavaly szeptemberben egy tőkeemelés révén a három alapító 40 millió lejes tőkebefketetéssel növelte szerepét a vállalatban. Az Energobit az elmúlt időszakban nemcsak az országban, hanem a nemzetközi piacon is jelentős megállapodásokat kötött. Gadola a Capitalnak elmondta, hogy a tavalyi 46,7 millió eurós üzleti forgalom idén két számjeggyel növekedhet. Újabban jelentős ingatlanberuházásba is fogott.

Pászkány Árpád a lista 160. helyén álló kolozsvári üzletember (vagyonát 35–37 millió euróra becsülik), első millióját samponok és dezodorok importjával és a hazai piacon való értékesítésével kereste még a kilencvenes években. Akkor vált ismertté, amikor megvásárolta a Kolozsvári CFR futballklubot, amelyet 2014-ben adott el. Jelenleg az Euromentor Development, az ElectroSigma és a Fortune Intel cégekben van részesedése. Vagyona körülbelül 4 millió euróval nőtt az előző évhez viszonyítva.

Az elmúlt évek negatív híre az üzletemberrel kapcsolatban, hogy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság a Kolozsvári CFR futballklub vagyonának hűtlen kezelésével gyanúsította meg.

Bara Levente 2017-ben – piaci források szerint 30 millió euróért – eladta Supremia Grup nevű élelmiszeripari vállalatát a francia Solina Csoportnak. A gyulafehérvári üzletember a tranz­akcióért kapott pénzt több más vállalatba fektette be. Tulajdonossá vált a Transilvania Nuts diófeldolgozó üzemben, de számos más cég része a lista 200. helyén szereplő üzletember cégportfóliójának: részvényes a Precio­sa Team nevű vendéglátóipari vállalatban, a Nestalt és a Fair Tribe online kereskedelmi cégekben, valamint több, ingatlanszektorban tevékenykedő vál­lalatban is. A 30–32 millió eurós vagyonnal rendelkező üzletember a Capitalnak adott interjúban bírálta a kormány bérvezérelt politikáját. Szerinte az üzleti szféra segítése érdekében az infrastruktúra fejlesztése kellene hogy legyen az állam fő prioritása.

Az előző évhez viszonyítva jelentőset lépett elő a hazai milliomosok listáján Korponay Ferenc. A Máramaros megyei vállalkozó 1998-ban alapította az állategészségügyi termékeket árusító Maravet vállalatot, amelynek 50 százalékát 2015-ben felvásárolta a Henry Schein nevű nagyvállalat. A tranzakciót követő időszakban a cég folyamatosan két számjegyű növekedést mutat fel, az elmúlt évben 15 százalékkal nőtt az üzleti forgalma, elérve a 30,9 millió eurót. Korponay tőzsdei befektetésekkel is rendelkezik, vagyonát a Capital 27–30 millió euróra teszi, ezzel a lista 228. helyén áll.

A 231. helyen szereplő Péter Pál is – Gadola Istvánhoz hasonlóan – az Energobit egyik alapítója, így a vállalat értékesítése, majd a tőkeemelés révén nagy szerepe van a cég életében. Péter Pál a hazai energetikai szektor egyik legjelentősebb vállalata mellett ingatlanbefektetésekkel is rendelkezik, valamint részesedése van a kolozsvári Paprika Rádióban is. Vagyonát 25–27 millió euróra becsülik.

Szintén ennyire tehető a marosvásárhelyi Szász testvérek vagyona. A Szász Orlando és Roland által alapított, munkavédelmi eszközöket értékesítő Renania árbevétele a korábbi években némileg csökkent, ám míg 2016-ban még 26,5 millió euró volt, 2017-re elérte a 28,5 millió eurót, 2018-ra pedig 15 százalékos növekedésre számítanak. A Capital szerint ez részben annak is köszönhető, hogy a vállalat több, innovációra összpontosító konferenciát is szervez, amelyeken a munkavédelem fontosságára hívják fel a figyelmet. A Renania Románia mellett Magyarországon, Bulgáriában és a Moldovai Köztársaságban is jelen van.

A háromszázas lista 267. helyén álló Pál család tulajdonában lévő Melinda Impexet 1994-ben alapították. Pár évvel később Pál Melinda és Dénes megvásárolta a többi alapítótárs részesedését. A Melinda Impex a kezdeti években nehéz építőanyagok kereskedelmével és acélimporttal foglalkozott. Egy újjászervezés után a vállalatot két részre bontották: a Melinda Steel acéltermékek kereskedelmével, a Melinda Instal épületgépészeti és fürdőszobai berendezésekkel kereskedik. A Melinda Instal 2017-ben 38 millió eurós árbevételt ért el 275 alkalmazottal, a Melinda Steel üzleti forgalma 43 millió euró volt 154 alkalmazott foglalkoztatása mellett. A Székelyudvarhelyről indult családi vállalkozás vagyonát 23–25 millió euróra becsülték.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?






eredmények
szavazatok száma 427
szavazógép
2018-12-05: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Balneológusok között a Hajdúságban (Magunk keresése)

Meghívottakként, háromszéki szakemberekként vettünk részt a múlt hét végén a Magyar Balneológiai Egyesület (MBE) ez alkalommal Hajdúszoboszlón megtartott értekezletén-konferenciáján és hagyományos évi nagygyűlésén annak okán, hogy a szervezők külön tudományos ülést szenteltek a szénsavgázas kezelésnek, nevesen a szén-dioxid-balneoterápiának, melyet nálunk is alkalmaznak.
2018-12-05: Pénz, piac, vállalkozás - :

Díjazták a legjobbakat (Junior Business Club)

Alapításának kilencedik évfordulóját ünnepelte a Junior Business Club Egyesület. Az Ötödik Évszak Panzió rendezvénytermében az elmúlt esztendő tevékenységeit idézték fel, és kiosztották az Év Fiatal Vállalkozója díjakat.