Állásbörze fogyatékkal élőknekEsélyt teremteni a beilleszkedésre

2018. december 5., szerda, Közélet

Tájékoztatásra, tapasztalatcserére és párbeszédre egyaránt lehetőséget teremtett a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség hétfői, fogyatékkal élők számára szervezett állásbörzéje. Az első alkalommal megtartott rendhagyó eseményen cégek és közintézmények mintegy harminc munkahelyre kerestek jelentkezőt.

  • Tapasztalataikról beszéltek a munkát vállaló fiatalok. A szerző felvétele
    Tapasztalataikról beszéltek a munkát vállaló fiatalok. A szerző felvétele

A szűkkörű börzét megelőző kerekasztal-beszélgetés nyitányaként Kelemen Tibor intézményvezető hangsúlyozta, „hívő emberként szeretnénk felebarátainkért cselekedni és lehetőségeinkhez mérten segíteni”. Elismerte, nem volt könnyű feladat a fogyatékkal élők világnapjára időzített találkozót megszervezni, ám végül a sérültekkel foglalkozó alapítvány és intézmény, az érintetteket alkalmazó cégek  és állást keresők is csatlakoztak a rendezvényhez.

Elsőként az Írisz Ház keretében működő ERGON központ mutatkozott be, a fogyatékkal élő és megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-közvetítőjéről, tájékoztató és tanácsadó munkájukról Vinczi Anna Zsuzsa beszélt a résztvevőknek. Kifejtette, céljuk a sérültek felzárkóztatása, fejlesztése, szolgáltatásaik nem csupán a munkáltató és munkavállaló közti kapcsolatteremtésre korlátozódnak. Felmérik az egyes munkaadók ajánlatait, hogy megtalálják számukra a megfelelő munkatársat, sikeres elhelyezkedés esetén pedig követik pártfogoltjaikat és segítenek a felmerülő problémák kezelésében is. A svájci finanszírozású központ eddig több mint másfél száz személyt keresett meg telefonon, közülük 35-tel sikerült találkozniuk, 17 érdeklődő dossziéját állították össze, valamint négy alkalmazást is jegyeztek. Úgy vélik, a megváltozott munkaképességű személyek lojális, megbízható, értékes munkaerőnek bizonyulnak, alkalmazásukkal összetartóbb munkaközösség teremthető, jelenlétük erősíti a csapatszellemet és gazdagítja a vállalati kultúrát is.

Szekeres Beáta és Kis Barbara munkavállalóként osztották meg jó tapasztalataikat a találkozón. Mindketten megyeszékhelyi társaságoknál – Capitaly Taxi, Valkes kábelköteggyár – dolgoznak részmunkaidősként és szeretik munkájukat, egyebek mellett azért is, mert így hétköznapjaik egy részét társaságban tölthetik – mondták. Fogyatékkal élő munkatársakat foglalkoztat a már említettek mellett az Instal All, a Bertis, a kovásznai szívkórház, illetve az Eurocov cég, s mint azt Kelemen Tibor megjegyezte: bizakodásra ad okot, hogy van, ahol nem csak a törvényi kötelezettségnek tesznek eleget ily módon, hanem valóban felvállalták a sérültek, megváltozott munkaképességűek beilleszkedésének támogatását is.

Háromszéken több mint 5500 hátrányos helyzetű személyt tart nyilván a megyei szociális ellátási és gyermekvédelmi vezérigazgatóság, közülük 241-en dolgoznak – ezt az arányt Kórodi Attila osztályvezető igen jónak nevezte. Az állásbörzén egyébként közigazgatási egységek mellett szállítással, építkezéssel, kereskedelemmel foglalkozó cégek és élelmiszeripari vállalkozás ajánlott munkavégzési lehetőséget, kilenc állásra felsőfokú végzettségű jelentkezőt kerestek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1908
szavazógép
2018-12-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szomorú szívvel, de Isten akaratába megnyugodva tudatjuk, hogy
NAGY MIHÁLY
nyugalmazott ­lelkipásztor
életének 91. évében 2018. december 3-án visszaadta lelkét ­Teremtőjének.
Lelkipásztorként szolgált Kóboron, majd nyugdíjazásáig Széken.
Temetése 2018. december 6-án 13 órától lesz a szárazajtai református templomból.
A koszorúmegváltás összegét a szárazajtai református egyházköz­ségnek ajánlja a gyászoló család.
20152
2018-12-05: Közélet - Iochom István:

Segélykérés a délutáni oktatásra (Kézdiszéki polgármesterek találkozója Kézdialmáson)

A kézdialmási községházán tartották meg a felső-háromszéki polgármesterek idei utolsó találkozóját múlt csütörtökön. A megyei önkormányzatot Kovács Ödön megyemenedzser képviselte, aki Tamás Sándor megyeitanács-elnök nevében elismerő oklevelet nyújtott át tizennégy, illetve tizenöt éves eredményes községvezetői munkásságáért Lukács Róbert volt lemhényi községvezetőnek és a december közepén leköszönő Molnár István kézdialmási polgármesternek, akik összeférhetetlenség miatt válnak meg eddig betöltött tisztségüktől.