Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

SepsikőröspatakBehajtják a víz árát

2018. december 5., szerda, Közélet

A számvevőszék szerint Kisgyörgy Sándor, Sepsikőröspatak polgármestere személyesen felelős, hogy az utóbbi években nem fizettek a vízszolgáltatásért, ezért kilátásba helyezte: amennyi­ben nem orvosolja a mulasztást, magának kell befizetnie a közel huszonötezer lejes kinnlevőséget.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az elöljáró szerint ott hibázott, hogy túlságosan megbízott az emberekben, akik ezzel visszaéltek, s évek óta nem fizették ki a víz árát. Mint mondotta, ez a kicsinyesség annál kevésbé érthető, hogy a polgármesteri hivatal amúgy is támogatott áron szolgáltatja a vizet, hiszen a köbméterenkénti előállítási költség közel három lejre rúg, a lakóknak pedig alig 1,05 lejt kell kifizetniük. A tartozás zömét hetven család és több cég halmozta fel. „Kérdem én, hány ember vállalná, hogy száz veder vizet kihúzzon a kútból és bevigye a házba mindössze egy lejért – mert valójában ezt kellene tegyék, ha megszüntetnénk a szolgáltatást. Az érintetteknek nemsokára felszólítást küldünk, s remélem, mindenki megérti, hogy fizetnie kell” – mondotta Kisgyörgy Sándor.

A sepsikőröspataki vízszolgáltatást várhatóan már tavasztól az Aquacov Egyesületen keresztül a sepsiszentgyörgyi közművek biztosítja.

Erre azért van szükség, mert az önkormányzat nem engedheti meg magának, hogy saját szolgáltatót hozzon létre, annak működtetésére pedig legalább hét-nyolc embert alkalmazzon. A jogszabályok sem teszik lehetővé, hogy nagyobb beruházást igénylő pályázatokon egyedül vegyenek részt. A változás nemcsak drágulást fog magával hozni – vállalati szinten csak egy árszabás lehet, azaz a megyeszékhellyel azonos összeget fognak fizetni Sepsikőröspatakon is –, hanem minden bi­zonnyal nagyobb szigorúságot is az árbehajtás terén.

A csatornahálózat kiépítéséhez szükséges egymillió euró a rendelkezésükre áll, de mivel a tervezést elnyerő marosvásárhelyi cég nem tudott a vállaltaknak eleget tenni, augusztusban felbontották a megállapodást, s új versenytárgyalást írtak ki. Az öt jelentkező közül négyen formailag hibás iratcsomót adtak be, s még kétséges, hogy az eredményt valamelyikük megfellebbezi-e. Amennyiben nem, a kivitelezésnek tavasszal neki is foghatnak – mondta reménykedve Kisgyörgy Sándor.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 144
szavazógép
2018-12-05: Közélet - Iochom István:

Segélykérés a délutáni oktatásra (Kézdiszéki polgármesterek találkozója Kézdialmáson)

A kézdialmási községházán tartották meg a felső-háromszéki polgármesterek idei utolsó találkozóját múlt csütörtökön. A megyei önkormányzatot Kovács Ödön megyemenedzser képviselte, aki Tamás Sándor megyeitanács-elnök nevében elismerő oklevelet nyújtott át tizennégy, illetve tizenöt éves eredményes községvezetői munkásságáért Lukács Róbert volt lemhényi községvezetőnek és a december közepén leköszönő Molnár István kézdialmási polgármesternek, akik összeférhetetlenség miatt válnak meg eddig betöltött tisztségüktől.
2018-12-05: Világfigyelő - :

Üzentek Oroszországnak (Kercsi incidens)

A közép- és kelet-európai országok felszólították Oroszországot, engedje szabadon az ukrán tengerészeket, és szolgáltassa vissza Ukrajnának a Kercsi-szorosnál nemrég elfoglalt hadihajókat. Ezt Andrej Plenković horvát kormányfő jelentette be tegnap Zágrábban, a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) elnevezésű regionális együttműködési tömörülés tagállamainak találkozója után. A 18 tagállamból álló tömörülés támogatta Ukrajna területi integritását, és azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette a nemzetközi jogot.