Kercsi incidensÜzentek Oroszországnak

2018. december 5., szerda, Világfigyelő

A közép- és kelet-európai országok felszólították Oroszországot, engedje szabadon az ukrán tengerészeket, és szolgáltassa vissza Ukrajnának a Kercsi-szorosnál nemrég elfoglalt hadihajókat. Ezt Andrej Plenković horvát kormányfő jelentette be tegnap Zágrábban, a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) elnevezésű regionális együttműködési tömörülés tagállamainak találkozója után. A 18 tagállamból álló tömörülés támogatta Ukrajna területi integritását, és azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette a nemzetközi jogot.

  • A KEK-csúcs résztvevői
    A KEK-csúcs résztvevői

A KEK olasz kezdeményezésre 1989. november 11-én Budapesten jött létre. Jelenleg Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Fehéroroszország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Olaszország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna a tagja.

Az ukrán határőrszolgálat vezetése nyugati szomszédaihoz, köztük Magyarországhoz fordult azzal a kéréssel, hogy erősítsék meg a védelmet az Ukrajnával közös határszakasz náluk lévő oldalán – közölte Petro Cihikal, az ukrán határőrség vezetője tegnap.

A tisztségviselő elmondta, hogy levelet írt a magyar, a szlovák, a lengyel és a román határőrség vezetőinek. Ebben arra kérte őket, hogy mivel Ukrajna határőrszolgálatának az ukrán hadihajókat ért november 25-i fekete-tengeri orosz támadás miatt erőket kellett átcsoportosítania a keleti és a déli országrészekbe, így valamelyest meggyengült a védelme nyugati határain.

Cihikal ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az Európai Unió tagországaiból is beléphetnek Ukrajnába olyan orosz vagy más állampolgárságú személyek, akik az orosz titkosszolgálatoknak dolgoznak.

Az ukrán védelmi minisztérium szóvivője arról számolt be, hogy katonai hírszerzési információk szerint az orosz katonai vezetés úgynevezett állandó harckészültséget rendelt el a megszállt ukrajnai területeken lévő, az orosz fegyveres erők 1. és 2. hadtestéhez tartozó alakulatainál. Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának közlése szerint a hadiállapot Ukrajna egy részében történt november 28-i bevezetése óta felerősödtek a támadások az ukrán fegyveres erők állásai ellen a Donyec-medencében. Az elmúlt napban összesen 14-szer nyitottak tüzet a megszálló erők az ukrán állásokra, ebből négyszer a minszki megállapodásokban tiltott nehézfegyverekkel. Két ukrán katona sérült meg a harcokban, három orosz megszálló életét vesztette, három megsebesült – közölték.

A DAN szakadár donyecki hírügynökség jelentése szerint az ukrán erők 17-szer sértették meg az elmúlt napban a tűzszünetet.

November 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, a Krím partjaitól 13–14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, a 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 2373
szavazógép
2018-12-05: Közélet - :

Behajtják a víz árát (Sepsikőröspatak)

A számvevőszék szerint Kisgyörgy Sándor, Sepsikőröspatak polgármestere személyesen felelős, hogy az utóbbi években nem fizettek a vízszolgáltatásért, ezért kilátásba helyezte: amennyi­ben nem orvosolja a mulasztást, magának kell befizetnie a közel huszonötezer lejes kinnlevőséget.
2018-12-05: Világfigyelő - :

Bécsben indítja programjait a CEU

A CEU (Central-European University) minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében – közölte az egyetem, jelezve: az intézmény megőrzi magyar egyetemi akkreditációját.