Bécsben indítja programjait a CEU

2018. december 5., szerda, Világfigyelő

A CEU (Central-European University) minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében – közölte az egyetem, jelezve: az intézmény megőrzi magyar egyetemi akkreditációját.

Az egyetem közleményében kiemelte: az elmúlt 20 hónapban a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek, felsőoktatási képzést indítottak az Egyesült Államokban, amit az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak. Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését – közölték. A közleményben idézték Michael Ignatieffet, a CEU elnök-rektorát, aki szerint a CEU-t kiszorították, ami példátlan.

Közölték: a CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták, és az egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A már felvett hallgatók Budapesten folytatják tanulmányaikat – tették hozzá.

A CEU az Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált felsőoktatási intézmény, amely 1200 hallgatónak nyújt mester- és doktori képzéseket a bölcsészettudományok, a társadalomtudományok, a közgazdaságtudomány, a jog, a hálózati és kognitív tudomány területén, közölte az intézmény, hozzátéve, az egyetem 770 munkatársat alkalmaz, és évi 8 milliárd forinttal járul hozzá a magyar gazdasághoz adók, nyugdíj- és egészségügyi járulékok, valamint beszállítói kifizetések révén. Közép-Európa legsikeresebb felsőoktatási intézményeként a 2018–2026 közötti időszakra az egyetem 19 millió eurónyi támogatást nyert el az Európai Unió kutatási versenypályázatain.

A CEU amerikai akkreditációjú programjainak távozása Magyarországról veszteség a CEU közösségének, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak – így értékelt az Egyesült Államok Külügyminisztériuma közleményében. Heather Nauert sajtószóvivő szerint az Egyesült Államok kormánya csalódott, amiért a magyar kormány és a CEU nem írta alá azt az egyezményt, amely lehetővé tette volna, hogy az egyetem továbbra is folytassa Magyarországon az Egyesült Államokban akkreditált programjait.

Rendkívül szomorú, hogy a magyar kormány nem jutott megegyezésre a CEU-val annak érdekében, hogy az továbbra is folytassa Magyarországon az Egyesült Államokban akkreditált programjait – közölte Manfred Weber, az Európai Parlament néppárti frakciójának vezetője. Guy Verhofstadt liberális frakcióvezető és Judith Sargeniti zöldpárti képviselő az Európai Néppártot hibáztatta a CEU költözése miatt. Weber kijelentette: elfogadhatatlan, hogy egy egyetem költözésre kényszerül manapság az Európai Unióban. Ezzel kapcsolatban sürgősen szükség van az Európai Unió Bíróságának döntésére a magyar felsőoktatási törvényről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesznek-e újabb szigorítások a koronavírus-járvány miatt Romániában?
eredmények
szavazatok száma 287
szavazógép
2018-12-05: Világfigyelő - :

Üzentek Oroszországnak (Kercsi incidens)

A közép- és kelet-európai országok felszólították Oroszországot, engedje szabadon az ukrán tengerészeket, és szolgáltassa vissza Ukrajnának a Kercsi-szorosnál nemrég elfoglalt hadihajókat. Ezt Andrej Plenković horvát kormányfő jelentette be tegnap Zágrábban, a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) elnevezésű regionális együttműködési tömörülés tagállamainak találkozója után. A 18 tagállamból álló tömörülés támogatta Ukrajna területi integritását, és azzal vádolta meg Oroszországot, hogy megsértette a nemzetközi jogot.
2018-12-05: Világfigyelő - :

Kirekesztik a romákat (Európai Bizottság)

Egyre több roma fiatal vesz részt az oktatásban, és csökkenést mutat a korai iskolaelhagyás mértéke is, ugyanakkor a szegregáció továbbra is kihívást jelent a legtöbb európai országban – derül ki az Európai Bizottság nemzeti roma integrációs stratégiák uniós keretrendszerének 2011–2017 közötti időszakra vonatkozó, tegnap közzétett értékeléséből.