Francia zavargásokVisszakozott a kormány

2018. december 5., szerda, Világfigyelő

Édouard Philippe francia kormányfő tegnap hivatalosan is bejelentette az üzemanyagadó befagyasztását, eleget téve ezzel a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének. Egyetlen adó sem ér annyit, hogy veszélybe sodorjuk miatta a nemzet egységét – érvelt beszédében Philippe. A hat hónapos moratóriumot más, a társadalmi elégedetlenség enyhítése érdekében tett lépések is kísérik, köztük a gáz és az áram árának féléves befagyasztása.

  • Fotó: AFP
    Fotó: AFP

A kormányfő először a Köztársaság Lendületben és szövetségese, a Demokratikus Mozgalom parlamenti frakcióülésén jelentette be a döntéseket, amelyeket a kabinet előző este hozott Emmanuel Macron francia elnökkel egyetértésben.

Az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek magát mérsékeltnek mondó csoportja, amely megoldást sürgetett a kormány részéről a tiltakozások megfékezésére, biztonsági okokból lemondta a miniszterelnöki hivatalban tegnapra tervezett egyeztetést. Eközben Emmanuel Macron államfő hétfő este minisztereivel egyeztetett a héten bejelentendő intézkedésekről a szociális elégedetlenség enyhítésére.

Az erőszakos zavargásokba torkollott szombati tiltakozónap után Emmanuel Macron kérésére Édouard Philippe miniszterelnök széles körű konzultációt indított a politikai pártok vezetőivel és az embereket a közösségi oldalakon utcára hívó sárgamellényes mozgalom elindítóival.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere 3 és 4 millió euró közé becsülte az üzemanyagadó emelése ellen tiltakozó sárgamellényesek hétvégi megmozdulását kísérő zavargások okozta anyagi károkat. A becslés nem tartalmazza a környékbeli üzletekben és a Diadalívben okozott több százezer euróra tehető rongálást. A nemzeti emlékhelyre a feldühödött tüntetők festékszóró pisztollyal kormányellenes feliratokat festettek, a múzeumban összetörték a szobrokat, kifosztották az emlékboltot. Szombat este óta a közterület-felügyelet munkatársai 900 köbméter szemetet és kétszáz roncsot szállítottak el. A prefektúra szerint a mintegy háromezer dühöngő ember 249 helyen gyújtott tüzet Párizs belvárosában, 119 gépjármű, 130 kültéri felszerelés és hat épület gyulladt ki.

Anne Hidalgo főpolgármester bejelentette, hogy csütörtökön egyeztetnek a városháza és az állam képviselői a kereskedelmi szervezetekkel és a biztosítókkal a kereskedők és vendéglátóhelyek megsegítéséről, amelyeknek kárait és bevételkieséseit a szakemberek egymilliárd euróra becsülik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2820
szavazógép
2018-12-05: Világfigyelő - :

Kirekesztik a romákat (Európai Bizottság)

Egyre több roma fiatal vesz részt az oktatásban, és csökkenést mutat a korai iskolaelhagyás mértéke is, ugyanakkor a szegregáció továbbra is kihívást jelent a legtöbb európai országban – derül ki az Európai Bizottság nemzeti roma integrációs stratégiák uniós keretrendszerének 2011–2017 közötti időszakra vonatkozó, tegnap közzétett értékeléséből.
2018-12-05: Belföld - :

Diplomáciai csörte egy tudósítás miatt (Centenárium)

Kiverte a biztosítékot a román diplomáciánál a Német Hírügynökség (DPA – Deutsche Presse Agentur) által publikált és a német köztelevízió (ZDF – Zweites Deutsches Fernsehen) által átvett híranyag a romániai centenáriumról. A külügyminisztérium azt tartotta elfogadhatatlannak, hogy a közlés szerint Románia Magyarország egy része elcsatolásának századik évfordulóját ünnepelte december elsején. A ZDF a tiltakozás nyomán „beitritt” (csatlakozás, egyesülés) szóra javította az elcsatolást.