CentenáriumDiplomáciai csörte egy tudósítás miatt

2018. december 5., szerda, Belföld

Kiverte a biztosítékot a román diplomáciánál a Német Hírügynökség (DPA – Deutsche Presse Agentur) által publikált és a német köztelevízió (ZDF – Zweites Deutsches Fernsehen) által átvett híranyag a romániai centenáriumról. A külügyminisztérium azt tartotta elfogadhatatlannak, hogy a közlés szerint Románia Magyarország egy része elcsatolásának századik évfordulóját ünnepelte december elsején. A ZDF a tiltakozás nyomán „beitritt” (csatlakozás, egyesülés) szóra javította az elcsatolást.

  • Teodor Meleșcanu. Fotó: news.ro
    Teodor Meleșcanu. Fotó: news.ro

Elsőként Emil Hurezeanu, Románia berlini nagykövete tette szóvá, hogy sértőnek tartja a német közszolgálati médiumok szóhasználatát. A DPA vezérigazgatójának írt leveléből kiderül, hogy leginkább az anschluss (bekebelezés, elcsatolás) kifejezést sérelmezte. „Ha az 1918. december 1-jei, az önrendelkezés elvén és a többség demokratikus voksán alapuló, a versailles-i és trianoni békeszerződések által elismert határozat egyenértékű Hitler 1938-as (Ausztriát bekebelező) Anschlussával, akkor mi – én mint a NATO- és EU-tag Románia nagykövete és Ön mint a német DPA vezérigazgatója – teljesen eltérő korban és világban élünk” – írta Hurezeanu. Leszögezte: az első világháború utáni teljes geopolitikai berendezkedést nem lehet „annektálások soraként” beállítani.

A külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy a híranyag a romániai centenáriumról nem a történelmi valóságot tükrözi és súlyos hibákat, tendenciózus megközelítést tartalmaz. Azt is megemlítették, hogy Románia Berlini Nagykövetsége révén a külügyi tárca intézkedik annak érdekében, hogy a hírügynökség, valamint a köztelevízió hibaigazítást adjon ki. Megjegyzik, a cikk a történelmi ismeretek hiányáról tanúskodik. A minisztérium szerint Erdély akaratának kifejeződése volt a Romániával való egyesülés. „1918. december elsején 100 ezer személy határozott a Romániával való egyesülésről, ebben részt vett minden párt, minden vallási felekezet és minden társadalmi osztály. A Gyulafehérváron elfogadott dokumentumot, a nemzetgyűlés zárónyilatkozatát először az Erdélyben és Bukovinában élő német kisebbség képviselői írták alá” – fogalmaztak. Hozzáteszik, a „súlyos hibákat” tartalmazó cikk „tudatlanságból és rossz szándék által vezérelve” sérti a történelmi igazságot, az 1919-ben kötött versailles-i békeszerződésben, valamint az 1920-as trianoni békeszerződésben foglaltakat.

A román nemzeti ünnepről a hírügynökség Románia Erdély bekebelezésének századik évfordulóját ünnepli címmel adott ki háttéranyagot, amelynek címsorában korábbi magyar tartományként említi Erdélyt. Felidézik, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia szétesését követően ezzel a területi nyereséggel Románia addigi területe harmadával bővült. A hírügynökség megjegyzi, hogy a románok akkor már többséget alkottak. A román diplomácia tiltakozása nyomán a közszolgálati televízió a honlapján „Beitritt” (csatlakozás, egyesülés) szóra javította a kifogásolt „Anschluss” (elcsatolás) kifejezést, azzal a megjegyzéssel, hogy „ma Erdély Románia közepén fekszik. Ez nem volt mindig így”. Megemlítik ugyanakkor, hogy az eredeti hírben az „anschluss” kifejezést használták.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1744
szavazógép
2018-12-05: Világfigyelő - :

Visszakozott a kormány (Francia zavargások)

Édouard Philippe francia kormányfő tegnap hivatalosan is bejelentette az üzemanyagadó befagyasztását, eleget téve ezzel a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének. Egyetlen adó sem ér annyit, hogy veszélybe sodorjuk miatta a nemzet egységét – érvelt beszédében Philippe. A hat hónapos moratóriumot más, a társadalmi elégedetlenség enyhítése érdekében tett lépések is kísérik, köztük a gáz és az áram árának féléves befagyasztása.
2018-12-05: Belföld - :

Módosítanák a törvényt

Iktatta az RMDSZ parlamenti csoportja az oktatási törvényt számos pontban módosító javaslatcsomagját. A szövetség közleménye szerint a tervezet többek között gyermekközpontú finanszírozást tesz lehetővé, képzési lehetőségeket biztosít a pedagógusok számára, rendezi a meleg ebéd programot a tanintézményekben, valamint szabályozza a délutáni oktatás rendszerét.