Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

CentenáriumDiplomáciai csörte egy tudósítás miatt

2018. december 5., szerda, Belföld

Kiverte a biztosítékot a román diplomáciánál a Német Hírügynökség (DPA – Deutsche Presse Agentur) által publikált és a német köztelevízió (ZDF – Zweites Deutsches Fernsehen) által átvett híranyag a romániai centenáriumról. A külügyminisztérium azt tartotta elfogadhatatlannak, hogy a közlés szerint Románia Magyarország egy része elcsatolásának századik évfordulóját ünnepelte december elsején. A ZDF a tiltakozás nyomán „beitritt” (csatlakozás, egyesülés) szóra javította az elcsatolást.

  • Teodor Meleșcanu. Fotó: news.ro
    Teodor Meleșcanu. Fotó: news.ro

Elsőként Emil Hurezeanu, Románia berlini nagykövete tette szóvá, hogy sértőnek tartja a német közszolgálati médiumok szóhasználatát. A DPA vezérigazgatójának írt leveléből kiderül, hogy leginkább az anschluss (bekebelezés, elcsatolás) kifejezést sérelmezte. „Ha az 1918. december 1-jei, az önrendelkezés elvén és a többség demokratikus voksán alapuló, a versailles-i és trianoni békeszerződések által elismert határozat egyenértékű Hitler 1938-as (Ausztriát bekebelező) Anschlussával, akkor mi – én mint a NATO- és EU-tag Románia nagykövete és Ön mint a német DPA vezérigazgatója – teljesen eltérő korban és világban élünk” – írta Hurezeanu. Leszögezte: az első világháború utáni teljes geopolitikai berendezkedést nem lehet „annektálások soraként” beállítani.

A külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy a híranyag a romániai centenáriumról nem a történelmi valóságot tükrözi és súlyos hibákat, tendenciózus megközelítést tartalmaz. Azt is megemlítették, hogy Románia Berlini Nagykövetsége révén a külügyi tárca intézkedik annak érdekében, hogy a hírügynökség, valamint a köztelevízió hibaigazítást adjon ki. Megjegyzik, a cikk a történelmi ismeretek hiányáról tanúskodik. A minisztérium szerint Erdély akaratának kifejeződése volt a Romániával való egyesülés. „1918. december elsején 100 ezer személy határozott a Romániával való egyesülésről, ebben részt vett minden párt, minden vallási felekezet és minden társadalmi osztály. A Gyulafehérváron elfogadott dokumentumot, a nemzetgyűlés zárónyilatkozatát először az Erdélyben és Bukovinában élő német kisebbség képviselői írták alá” – fogalmaztak. Hozzáteszik, a „súlyos hibákat” tartalmazó cikk „tudatlanságból és rossz szándék által vezérelve” sérti a történelmi igazságot, az 1919-ben kötött versailles-i békeszerződésben, valamint az 1920-as trianoni békeszerződésben foglaltakat.

A román nemzeti ünnepről a hírügynökség Románia Erdély bekebelezésének századik évfordulóját ünnepli címmel adott ki háttéranyagot, amelynek címsorában korábbi magyar tartományként említi Erdélyt. Felidézik, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia szétesését követően ezzel a területi nyereséggel Románia addigi területe harmadával bővült. A hírügynökség megjegyzi, hogy a románok akkor már többséget alkottak. A román diplomácia tiltakozása nyomán a közszolgálati televízió a honlapján „Beitritt” (csatlakozás, egyesülés) szóra javította a kifogásolt „Anschluss” (elcsatolás) kifejezést, azzal a megjegyzéssel, hogy „ma Erdély Románia közepén fekszik. Ez nem volt mindig így”. Megemlítik ugyanakkor, hogy az eredeti hírben az „anschluss” kifejezést használták.

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 8
szavazógép
2018-12-05: Világfigyelő - :

Visszakozott a kormány (Francia zavargások)

Édouard Philippe francia kormányfő tegnap hivatalosan is bejelentette az üzemanyagadó befagyasztását, eleget téve ezzel a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének. Egyetlen adó sem ér annyit, hogy veszélybe sodorjuk miatta a nemzet egységét – érvelt beszédében Philippe. A hat hónapos moratóriumot más, a társadalmi elégedetlenség enyhítése érdekében tett lépések is kísérik, köztük a gáz és az áram árának féléves befagyasztása.
2018-12-05: Belföld - :

Módosítanák a törvényt

Iktatta az RMDSZ parlamenti csoportja az oktatási törvényt számos pontban módosító javaslatcsomagját. A szövetség közleménye szerint a tervezet többek között gyermekközpontú finanszírozást tesz lehetővé, képzési lehetőségeket biztosít a pedagógusok számára, rendezi a meleg ebéd programot a tanintézményekben, valamint szabályozza a délutáni oktatás rendszerét.