A támogatások érdeklik leginkább a gazdákat

2018. december 11., kedd, Gazdakör

Folytatódott az elmúlt héten a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete által szervezett gazdatalálkozók sorozata. Szerda délután Kommandón, csütörtökön Nagyborosnyón találkozhattak a gazdák a falugazdászokkal, akik a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjével, Könczei Csabával együtt válaszoltak a felvetett kérdésekre.

  • Nagyborosnyón sok mezőgazdász jelent meg a gazdatalálkozón
    Nagyborosnyón sok mezőgazdász jelent meg a gazdatalálkozón

Kommandón az úgynevezett „magyar támogatások” kérdése volt az egyik fő téma. A jelenlévők fontos lehetőségként értékelték a magyar kormány által indított gazdaságélénkítő programot. Főként fajállatok vásárlására pályáznának, hiszen a kommandói mezőgazdaság alapját az állattenyésztés képezi – hangzott el. Nagy volt az érdeklődés a szövetkezetek létesítése iránt is. A jelenlévők megértették, nem elég, ha fajállatokat vásárolnak s így több és jobb minőségű tejet, húst állítanak elő. Az árut értékesíteni is kell, és ez legelőnyösebben a szövetkezeteken keresztül valósítható meg.

Kocsis Béla kommandói polgármester hangsúlyozta: a lehetőséget minél jobban ki kell használni, mert ezzel nagyot léphetnek előre a kommandói állattenyésztők.

Nagyborosnyón Kanyó Antal meghívására több mint harminc gazda gyűlt össze a kultúrotthonban. Jelen volt Szakáll András, a Progressio Leader-csoport igazgatója, valamint a magyarországi Umwelt Kft. képviselői is. Könczei Csaba a falugazdász-hálózatot, a szervezet által biztosított szolgáltatásokat ismertette, hangoztatva: a hálózat a mezőgazdasági kamarák, illetve szaktanácsadási hivatalok munkáját végzi.

Szakáll András a Progressio Leader-csoport működését ismertette. Beszámolójából kiderült: kétmillió eurós támogatási keretre írhattak ki pályázatokat. Sok érdeklődő mezőgazdasági gépeket vásárolt, de pályáztak fogorvosok, állatorvosok, kulturális és sport-egyesületek is. Önkormányzatok is igényelhettek támogatást, így például kultúrotthonok újulhattak meg, de az elnyert pénzből épült Nagyborosnyón a sportpálya is – sorolta az igazgató. Hozzáfűzte: az országos költségvetésben is vannak megmaradt pénzek, olyan támogatási keretek, amelyeket hegyvidéki gazdálkodóknak különítettek el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1541
szavazógép
2018-12-11: Gazdakör - Bokor Gábor:

Készül a pályázati kiírás (Magyar gazdaságélénkítő program)

Az utóbbi hetekben, hónapokban az úgynevezett „magyar támogatással” kapcsolatos hírek tartják lázban a székelyföldi gazdatársadalmat. Sokan és sokféle információval rendelkeznek a programmal kapcsolatosan, de konkrétumokról, első kézből kapott információkról eddig még senki nem számolt be. Magyarország kormányának hivatalos álláspontja sem volt ismert ez idáig. Most azonban megtört a jég, az elmúlt pénteken Csíkszeredában a megyeháza Márványtermében Magyarország csíkszeredai konzulátusának főkonzulja, Tóth László, valamint Kozma Mónika, a marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány igazgatója tartott tájékoztatót a magyar kormány gazdaságélénkítő programjáról.
2018-12-11: Magazin - :

Száz éve született Szolzsenyicin (1918. december 11.)

Száz éve, 1918. december 11-én született Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin Nobel-díjas orosz író, akinek magányos küzdelmeiből születtek meg prófétai erejű írásai, a 20. század talán legerőteljesebb irodalmi művei, amelyekkel a szovjet kommunizmus nyomorúságait és szenvedéseit leplezte le.