A kis fa (Adventi mesék /II. rész/

2018. december 15., szombat, Kiscimbora

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy magas hegycsúcs. A hegycsúcson egy kis fácska állt, és arról álmodozott, mi lesz majd belőle, ha megnő. A fácska vágyakozva nézett fel a csillagokra, amelyek úgy szikráztak fölötte, akár a gyémánt.

  • Mihály Iringó, Sepsiszentgyörgy
    Mihály Iringó, Sepsiszentgyörgy

– Szeretnék kincsesláda lenni! – kiáltott fel. – Beborítva arannyal, és telve gyönyörű drágakövekkel. Én leszek a legcsodálatosabb kincsesláda az egész világon!
Múltak az évek. Eső jött, aztán sütött a nap, és a kis fa nagyra és magasra nőtt.
Egy szép napon egy favágó ballagott fel a hegyoldalon. Megpillantotta a fát, és azt mondta:
– Csodálatos ez a fa! Éppen erre van szükségem.
És a fa eldőlt a fényesen csillogó fejsze csapásai alatt. Most lesz belőlem szép kincsesláda – gondolta a fa –, csodás kincseket kapok majd.
Egy asztalos műhelyében kötött ki. De az öreg asztalos nem gondolt kincsesládára. Gyakorlott keze alól egy jászol került ki. A szép fa nem gyémánttal és drágakövekkel lett tele, hanem fűrészporral és szénával az éhes állatok számára.
Sok-sok nap telt el, és sok-sok éjszaka. A fa már majdnem elfelejtette egykori álmát.
Ekkor egy éjjel fénylő csillag gyúlt ki éppen a fölött az istálló fölött, amelyben a jászol állt. Vándorok érkeztek, aztán egy fiatal nő fektette újszülött gyermekét a jászol puha szalmájára.
– Bárcsak jobb helyet készíthetnék neki! – sóhajtott fel a férfi, aki vele volt. Az anya megszorította a kezét és mosolygott. A csillag rásütött a fényes és erős fára.
– Ez a jászol a legjobb hely neki! – mondta az asszony. És a fa tudta, hogy teljesült az álma, kincsesláda lett, benne volt a világ legnagyobb kincse.

(Norvég legenda)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2018-12-13: Sport - Tibodi Ferenc:

Vereség és szomorú búcsú (Női kosárlabda, Európa-kupa)

Az idei szezon talán leggyengébb teljesítményével előrukkoló Sepsi-SIC 50–69 arányban kikapott a vendég Orman Genclik együttesétől a női kosárlabda Európa-kupa csoportkörének utolsó, hatodik fordulójában. A török lányok különösebb megerőltetés nélkül nyerték meg a meccset, és másodikként zárták a D jelzésű négyest, mi pedig vereséggel búcsúztunk a sorozattól. A csoportgyőztes végül a WBC Jenyiszej lett, harmadik a Mersin BSB és negyedik a háromszéki csapat.
2018-12-15: Kiscimbora - :

A holló

A holló minden madárra irigykedett. A vörösbegyre, a jégmadárra, a harkályra azért, mert szebbek voltak nála. A pacsirtára és a fülemülére pedig azért, mert szebben daloltak, mint ő. A holló magányosan repkedett mindig, s közben keservesen károgott.