Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Férfi kézilabdaA piros lapok világbajnoksága lehet a dán–német torna

2019. január 7., hétfő, Sport

Csütörtökön kezdődik a férfi kézilabda-világbajnokság, amelyet az M4 Sport élőben közvetít. A Nemzetközi Kézilabda-szövetség több szabálymódosítást is bevezetett, amelyek jelentősen befolyásolhatják a dán–német közös rendezésű tornát.

  • Fotó: EPA
    Fotó: EPA

A szabályok módosítását azért alkalmazza az IHF, hogy gyorsítsa, a nézők számára sokkal szórakoztatóbbá tegye a játékot, valamint nem titkolt célaz is, hogy a teremkézilabda biztosan az olimpiai sportágak között maradjon. A 2018-ban rendezett női kézilabda Európa-bajnokságon már használták a zöld lapok helyett az új, időkérést jelző berendezést, amely a kvízműsorokban már látott módon működik, egyszerűen meg kell nyomni. Össze van kötve a kijelzővel, az időmérő berendezéssel is, így azonnal megáll az óra, amint az edző megnyomja.

Csak akkor nyomhatja meg, ha az ő csapatánál van a labda, amennyiben nem így tesz: sárga lap, elveszti az időkérését, és hétméretes az ellenfélnek. Ha nem így tesz, és gólhelyzet is van: kizárás, kék lap, hetes az ellenfélnek, elveszti időkérését. Ha véletlenül úgy nyomja meg, hogy már nincs időkérése, akkor nem szankcionálják, elnézőek, kivéve, ha ez az utolsó percekben, taktikai megfontolásból történik, akkor kizárás, kék lap, valamint az ellenfélnek hétméteres jár.

A tartalék játékvezetőnél lesz egy számláló, amellyel a passzív karjelzés utáni passzokat számolja (hat lehet), ez össze lesz kötve a kijelzővel, így mindenki számára látható lesz, azonban fontos megjegyezni, hogy ez nem hivatalos, a döntés joga a pályán tevékenykedő játékvezetőké.

 

Fotó: Magyar Kézilabda Szövetség

 

A legfontosabb, hogy mivel a támadásvezetésnek megvannak a fázisai, ritmusa, így a játékvezetők ezt fogják figyelni. Lassú passzolgatással nem lehet labdát felhozni, egyből felemelhetik a bírók a kezüket. Kritikus helyzetben nem lehet hátrafelé játszani, passzolgatni, mert az azonnal passzív, és elveszik a labdát a játékvezetők. Ugyanúgy elveszik azonnal, ha egy játékos egyértelmű gólhelyzetből kipasszolja a labdát időhúzás végett.

16 kamerával veszik fel a meccset, amiből 3–3 a két kapufa mögött van, egy pedig össze van kötve az eredményjelzővel, ezek alapján egyértelműen meg lehet majd állapítani, hogy gól volt vagy sem, ezt a játékvezető vissza is nézheti. A visszanézést még az IHF fő versenybírója is kérheti akkor, ha nem tudják, hogy az adott esetben ki volt szabálytalan, szabálytalan cserénél, valamint az utolsó 30 másodperc történéseinél.

A sárga lapos figyelmeztetés átalakult, már nem osztogatják ki sorban a sárgákat, majd később a kétperceseket.

Ennek oka, hogy az első percekben, a mérkőzés elején is történhet olyan szabálytalanság, amely két percet, piros lapot ér. Ebben az esetben nem lapot mutatnak fel majd a játékvezetők, hanem kétperces büntetéssel, piros lappal szankcionálnak. Ugyancsak elmarad majd a kiosztása egy-egy gól után, amennyiben az a gyorsindítást, a játék gyorsabb lefolyását késleltetné. Gól után a visszafutó játékos még véletlenül sem akadályozhatja a középkezdés elvégzését azzal, hogy a passzzónában fut, mert azonnali 2 perc jár érte. Akkor is, ha nem szándékos.

Bármely olyan szabálytalanság, amely a játékos testi épségét veszélyezteti, azonnali kizárással jár. Szigorúbban nézik a támadó-védő kapcsolatot, valamint jobban figyelnek a támadó szabálytalanságra is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2019-01-07: História - :

Az Erdélyi Magyar Hírügynökség jelentéseiből

Az 1980-as évek Romániájában folyó féktelen terrorról kellő hitellel és alapossággal való tudósítás céljával 1983. május 20-án létrejött az Erdélyi Magyar Hírügynökség (Hungarian Press of Transylvania). Az erdélyi magyarság nem hivatalos hírirodája három dátumhoz kötött jelentését közöljük mai História rovatunkban. A jelentések elérhetők a Transindex Adatbank rovatában.
2019-01-07: Sport - :

11 nap és 5000 kilométer vár a mezőnyre (Autósport, Dakar-rali )

A tegnapi rajtceremónia után a mai első gyorsasági szakasszal kezdődik Peruban a 41. Dakar-rali, amelynek mezőnyében ott lesz az autósok között a Szalay Balázs–Bunkoczi László páros is. Indul még a szatmárnémeti Gyenes Emánuel is, aki immár kilencedik alkalommal rajtol a rangos viadalon.