Törvénnyel is megerősítették: Oktathatják tanítók a román nyelvet

2019. január 8., kedd, Belföld

Kihirdette Klaus Iohannis államfő tegnap azt a törvényt, amelynek alapján nem szükséges felsőfokú végzettséggel rendelkezniük a kisebbségi tannyelvű iskolák elemi osztályaiban román nyelvet oktató pedagógusoknak.

  • Fotó: RMDSZ
    Fotó: RMDSZ

A szenátusban december 10-én elfogadott törvény a kormány szeptemberi sürgősségi rendeletét erősíti meg, és annak a botránynak a végére tesz pontot, amelyet Valentin Popa korábbi oktatási miniszter okozott egy augusztusban hozott intézkedésével. Popa a tanévnyitó előtt néhány héttel – a tanítók helyett – szaktanárokra bízta a román nyelv oktatását a kisebbségi tanítási nyelvű elemi iskolákban anélkül, hogy erről kikérte volna a kisebbségi érdekképviseletek vagy a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár véleményét.

Az intézkedés nagy felháborodást váltott ki a kisebbségek körében. A szociálliberális kormánykoalícióval a parlamentben együttműködő RMDSZ elérte a – magyar tanítókat hátrányosan érintő – rendelet visszavonását. Popa lemondott miniszteri mandátumáról, mert nem értett egyet a rendelet hatálytalanításával, de nem akarta a kormány stabilitását saját „lelkiismereti” problémáival veszélyeztetni.

A kormány azonnal hatályossá váló sürgősségi rendelete már szeptember végén véget vetett a tanév első heteiben keletkezett káosznak, és így továbbra is az érintett kisebbségi tannyelvű osztályokban egyébként is tanító pedagógusok oktatták a román nyelvet.

Az alkotmány szerint a kormány sürgős esetekben azonnal hatályba lépő kormányrendelettel avatkozhat be a törvényhozásba, de ezeket a jogszabályokat később a parlament is megvitatja, és megerősítheti, módosíthatja vagy törölheti. Az RMDSZ-nek ezért a törvényhozásban is meg kellett szereznie a kormánykoalíció támogatását ahhoz, hogy kivédjen egy olyan intézkedést, amely megítélése szerint visszalépést jelentett volna a kisebbségi oktatásban.

Az államfő ezúttal nem küldte vissza megfontolásra a jogszabályt a parlamentnek, és alkotmányossági óvással sem hátráltatta hatályba lépését, miként tette azt más – olykor éppen a kisebbségek számára fontos – jogszabályok esetében.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2019-01-08: Világfigyelő - :

Súlyos gondokat okoz a havazás Bajorországban

Bajorország déli részén, az Alpok térségében komoly gondokat okoz a havazás. Hétfőn egy járásban katasztrófaállapotot hirdettek.
2019-01-08: Belföld - :

Ideiglenes tárcavezetők

Ideiglenes tárcavezetőket jelölt Viorica Dăncilă miniszterelnök tegnap a regionális fejlesztési, illetve a közlekedési minisztérium élére, miután Klaus Iohannis államfő a múlt héten elfogadta az eddigi tisztségviselők lemondását, de bejelentette, hogy elutasítja a kormányfő miniszterjelöltjeit.