SepsiszentgyörgyTöbben születtek

2019. január 9., szerda, Közélet

Nőtt a természetes szaporulat Sepsiszentgyörgyön, de csak a statisztikákban: a valóságban inkább fogy a város lakossága. 2018-ban 382 lélekkel több született, mint ahányan meghaltak, és ez több mint kétszerese a 2017-ben jegyzett népességgyarapodásnak (akkor 183-mal haladta meg a születések száma az elhalálozásokét), de hosszabb távon gyorsuló ütemben közelít egymáshoz a két adat.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Tavaly 1383 születést és 1001 elhalálozást jegyeztek a városháza anyakönyvi hivatalában, 2017-ben pedig 1139 születést és 956 elhalálozást. Az újszülöttek nem mind helybeliek, hiszen a környező falvakból és máshonnan is jönnek anyák a megyei kórházba, és innen is mennek máshova, de régen volt már, hogy ennyi csecsemőt jegyeztek: legutóbb kereken tíz évvel ezelőtt, 2008-ban állítottak ki 1300 születési bizonyítványt. A születések száma az elmúlt 13 évben mindig meghaladta az ezret – habár 2011-ben, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben alig néhány lélekkel –, az elhalálozásoké azonban először 2018-ban. Ezek száma folyamatosan növekedett: 2007-ben még a hétszázat sem érte el, de rá két évre már 823 halotti bizonyítványt adtak ki, és bár a következő négy évben kevesebben hunytak el, 2014-től egyre meredekebben emelkedik ez a szomorú mutató.  Jó hír viszont, hogy tavaly a házasságkötési kedv is nagyobb volt: 387 párt adtak össze Sepsiszentgyörgyön az előző évi 313 után. Az már kevésbé örvendetes, hogy többen is váltak: az anyakönyvi hivatalban tavaly 11, tavalyelőtt 8 házasságot bontottak fel közös megegyezéssel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2019-01-09: Jegyzet - Váry O. Péter:

Vivat techonologiae 2.

Ez az év is jól kezdődik. Panaszos a szerkesztőségben, és csak velem akar beszélni. Merthogy nemrég írtam egy jegyzetet a villanyszolgáltatónál alkalmazott csúcstechnológiáról, és az ő siráma is e témába vágó. Hát lássuk.
2019-01-09: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

A zene és a hit szárnyain (10. Vízkeresztnapi ünnepi hangverseny)

Vízkereszt-napi hangversenyre került sor vasárnap este Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban, amelyet szentségimádás és szentmise előzött meg. Fellépett a plébánia Kis apostolok énekkara és a Laudate kamarakórus Opra Balázs, Rózsa Imre és Lőfi Gellért vezényletével.