Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

10. Vízkeresztnapi ünnepi hangversenyA zene és a hit szárnyain

2019. január 9., szerda, Közélet

Vízkereszt-napi hangversenyre került sor vasárnap este Sepsiszentgyörgyön a Krisztus Király-templomban, amelyet szentségimádás és szentmise előzött meg. Fellépett a plébánia Kis apostolok énekkara és a Laudate kamarakórus Opra Balázs, Rózsa Imre és Lőfi Gellért vezényletével.

  • Fotó: Horváth Szilveszter
    Fotó: Horváth Szilveszter

Lőfi Gellért, a Vox Caelestis Orgonaegyesület elnöke, a templomban kántori szolgálatot is végző zenetanár, a Laudate kamarókus és -zenekar, illetve más kórusok karnagya konferálta be az ünnepi zeneszámokat. Köszöntőjében felelevenítette: ezelőtt tíz évvel Dávid György plébánossal közösen azon nemes cél érdekében indították el a vízkeresztnapi hangversenyt, hogy pénzt gyűjtsenek a svájci Mont­reux-ban lebontott orgona megvásárlására. Létre kellett hozni egy egyesületet, amely fogadta a támogatásokat, amely megvásárolta, fölépíttette az orgonát, s amely az utólagos karbantartásokat is végezteti, emellett pedig koncerteket is szervez. Így jött létre a Vox Caelestis Orgonaegyesület, amelynek alelnöke Dávid György plébános, titkára pedig Kelemen Tibor egyháztanácsos.

Először a Kis apostolok gyermekei­ből álló énekkar lépett az oltár előtti lépcsőkre, majd a Laudate kórus felnőttjei is felálltak a hátuk mögé, hogy együtt tolmácsolják azokat a közismert, a Megváltó földre érkezését idéző, felelevenítő karácsonyi dalokat, amelyeket Opra Balázs egyetemista vezényelt, dolgozott át kórusra és harmonizált. A Plugor Sándor Művészeti Líceum tanáraiból és diákjaiból álló kamarazenekar és a felnőttkórus a magyar Bárdos Lajos, a francia Camille Saint-Saëns, a német Karl Dankert és az angol John Rafter műveiből szólaltatott meg részleteket Lőfi Gellért és a Laudate kórus alapítója, Rózsa Imre vezényletével. Befejezésként az utolsó zeneszámot, a Csendes éjt a közönséggel együtt énekelték, amely felállva, vastapssal jutalmazta a zenészeket és kórustagokat.

Az ünnepség végén Dávid György plébános megköszönte a jelenlevőknek és fellépőknek a részvételt, és biztatott mindenkit, hogy a karácsonyi ünnepkörben megtapasztalt kegyelmeket, az élő Istennel való találkozás örömeit merjük bátran megvallani családunkban, munkahelyünkön, közösségeinkben. Ugyanakkor felkínálta a lehetőséget, hogy az előtérben megszentelt vízből és sóból vigyen haza, aki szeretne, hogy otthon is legyen szükség esetére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-01-09: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Többen születtek (Sepsiszentgyörgy)

Nőtt a természetes szaporulat Sepsiszentgyörgyön, de csak a statisztikákban: a valóságban inkább fogy a város lakossága. 2018-ban 382 lélekkel több született, mint ahányan meghaltak, és ez több mint kétszerese a 2017-ben jegyzett népességgyarapodásnak (akkor 183-mal haladta meg a születések száma az elhalálozásokét), de hosszabb távon gyorsuló ütemben közelít egymáshoz a két adat.
2019-01-09: Közélet - Iochom István:

Díjazott kézdivásárhelyi asszonyok

A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete immár ötödik alkalommal nevezett be az általuk készített kézműves termékekkel a Magyar Kézművességért Alapítvány által megrendezett kiállításra.