Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Az elnök újra elutasította a főügyész kinevezését

2019. január 10., csütörtök, Belföld

Klaus Iohannis államelnök másodszor is elutasította Adina Florea kinevezését a korrupcióellenes főügyészi tisztségre, arra hivatkozva, hogy az illetékes intézmény nem bocsátotta ki azt az iratot, amely igazolja, hogy Florea nem volt tagja a kommunista titkosszolgálatnak és nem volt besúgó sem a rendszerváltozás előtt.

  • Fotó: gazetadecluj.ro
    Fotó: gazetadecluj.ro

Tudorel Toader igazságügy-miniszter december végén terjesztette fel ismét kinevezésre Floreát, miután Iohannis novemberben már elutasította a kinevezését. Az elnök tegnap tájékoztatta levélben Toadert, hogy másodszor sem hajlandó aláírni a kinevezést, mert a törvényes feltételek továbbra sem teljesültek, így az akták nem tartalmazzák azt az igazoló iratot, amely szerint Florea nem működött együtt az egykori titkosszolgálattal, a Securitatéval.

A Securitate levéltárát kutató állami intézmény vezető testülete december végén ülésezett, akkor napirenden volt Florea ügye, de a testület határozatképtelen volt, mert nem volt jelen elég tag. Iohannis szerint a törvény nem teszi lehetővé, hogy Toader megkerülje a jogszabály által megkövetelt bármelyik feltételt.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezető tisztsége azt követően üresedett meg, hogy tavaly júliusban Iohannis kénytelen volt leváltani Laura Codruța Kövesi volt DNA-főügyészt az intézmény éléről, miután erre egy alkotmánybírósági döntés kötelezte az elnököt. Kövesi felmentését az igazságügy-miniszter kezdeményezte arra hivatkozva, hogy mandátuma idején vissza­éléseket követett el a DNA.

A korrupcióellenes ügyészség körül újabb botrány tört ki a napokban, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen állítólag nagyváradi DNA-ügyészek arról beszélnek, hogyan indítsanak vizsgálatot nagyváradi bírók ellen, hogy megfélemlítsék és rávegyék őket arra: hozzanak az ügyészség számára kedvező ítéleteket. Az ügyben vizsgálatot indított a legfőbb ügyészség.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2019-01-10: Belföld - :

Betiltották a kormányellenes tüntetést

Betiltotta a bukaresti városháza azt a kormányellenes tüntetést, amelyet a román uniós elnökség hivatalos nyitórendezvénye alkalmából több ellenzéki civil szervezet nevében jelentett be csütörtökre egy magánszemély.
2019-01-10: Belföld - :

Hírsaláta

TÖRTÉNELMI MÉLYPONTON A LEJ. A jegybank által tegnap közzétett referenciaárfolyam szerint a lej történelmi mélypontra csökkent az euróhoz viszonyítva, miután a tegnapi 4,6670 lejes értékről egy euró ára 4,6722 lejre emelkedett.