Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. január 10., csütörtök, Belföld

TÖRTÉNELMI MÉLYPONTON A LEJ. A jegybank által tegnap közzétett referenciaárfolyam szerint a lej történelmi mélypontra csökkent az euróhoz viszonyítva, miután a tegnapi 4,6670 lejes értékről egy euró ára 4,6722 lejre emelkedett.

  • Fotó: Getty Images
    Fotó: Getty Images

A bankok tegnap 4,69 lej és 4,74 lej között váltottak eurót. A dollár árfolyama is nőtt 4,07 lejről 4,08 lejre, de az amerikai fizetőeszköz még messze van a 2016. december 28-án beállított történelmi csúcstól (4,3504 lej/dollár). A lej visszaesésében vélhetően annak is szerepe volt, hogy Mugur Isărescu jegybanki kormányzó tegnapi sajtótájékoztatóján élesen kritizálta a kormányt a decemberben elfogadott sürgősségi kormányrendelete miatt, amelynek része a bankokra kivetett úgynevezett kapzsisági adó. „Tárgyalni kellene a bankszektorral, nem pedig karácsony előtt előállni egy ilyen nehezen érthető bombával. Azt gondolom, hogy a pénzügyminiszter beszélni fog a bankszektorral. (…) Vannak olyan kérdések, amelyeket nehezen tudunk értelmezni” – fogalmazott Isărescu. (Ziarul financiar/Transindex)

BEPERELTÉK RÁGALMAZÁSÉRT. A besztercei kórház bíróság elé citáltat egy anyukát, aki miután majdnem meghalt a gyereke, dühös bejegyzést tett közzé az orvosaikról. „Egy hónapig Besztercén tartottak, majd félholtan Kolozsvárra küldték a gyermekemet” – írta a Facebookon a dühős anya. Bejegyzését több ezren látták és továbbosztották, több százan fűztek hozzá megjegyzést az orvosokat szidalmazva. A besztercei kórház vezetősége szerint a nő valótlanságokat állított, ezért rágalmazásért beperelték. Az igazgató, Gabriel Lazany azt nyilatkozta, hogy végigviszik a pert, így a nőnek lehetősége lesz az általa mondottakat bizonyítania a bíróságon. Az igazgató úgy vélekedett, az édesanya hirtelen érzelmi felindultságból írta a bejegyzését, anélkül, hogy az érem másik oldalát figyelembe vette volna. A nő ugyanis saját felelősségére távozott a kórházból a csecsemővel, miután egy hétig benn tartották a kórházban. Rá két hétre jelent meg újra a súlyos állapotban lévő gyermekkel, akit ezt követően küldtek Kolozsvárra. A bíróságon remélhetőleg majd kiderül, kinek van igaza. (Főtér)

NEGYVEN ÉLŐ VÉDETT MADARAT TALÁLTAK a magyar pénzügyőrök egy román kisbuszban Nagylaknál – tájékoztatott a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal tegnap. Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád Megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense közölte, a pénzügyőrök jövedéki ellenőrzésen állítottak meg egy román kisbuszt Nagylaknál. A raktér átvizsgálásakor, a feladott postacsomagok és poggyászok között két „csipogó” kartondobozra lettek figyelmesek. A dobozokból negyven élő madár – citrom sármány, tengelic és nádi sármány – került elő. A sofőr a madarakat Romániából Olaszországba szállította, úgy tudta, hogy a csomagokban fürjek vannak. Az előzetes szakértői vélemény alapján a madarak védettek, szállításukhoz engedély szükséges, ezzel azonban a sofőr nem rendelkezett. A pénzügyőrök az egymillió forint eszmei értékű madárszállítmányt, valamint a férfit természetkárosítás miatti feljelentéssel átadták a rendőrségnek. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-01-10: Belföld - :

Az elnök újra elutasította a főügyész kinevezését

Klaus Iohannis államelnök másodszor is elutasította Adina Florea kinevezését a korrupcióellenes főügyészi tisztségre, arra hivatkozva, hogy az illetékes intézmény nem bocsátotta ki azt az iratot, amely igazolja, hogy Florea nem volt tagja a kommunista titkosszolgálatnak és nem volt besúgó sem a rendszerváltozás előtt.
2019-01-10: Belföld - :

Újabb negatív EU-rekord

Európában többet romlott a demokrácia, mint a világ bármely más régiójában – derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) 2018-as Demokrácia-index tanulmányából, amely szerint ebből a szempontból Románia sereghajtó az EU tagállamai közül.