Sürgetik a rendelet visszavonását

2019. január 10., csütörtök, Belföld

Úgynevezett előzetes panasszal fordult a védelmi minisztérium Klaus Iohannis államfőhöz a vezérkari főnök mandátumát meghosszabbító, a kormány által törvénytelennek minősített elnöki rendelet visszavonását sürgetve.

A Iohannis által elnökölt legfelsőbb védelmi tanács (CSAT) december 28-i ülésén elutasította a védelmi miniszter jelöltjét a hadsereg vezérkari főnöki posztjára, Iohannis pedig elnöki rendelettel egy évvel meghosszabbította a tisztséget eddig betöltő Nicolae Ciuca tábornok mandátumát. Gabriel Les védelmi miniszter Dumitru Scarlat tábornokot, Románia brüsszeli katonai képviselőjét javasolta a vezérkari főnöki posztra. A védelmi miniszter azt állítja: a CSAT ülése előtt több ízben próbált konzultálni az ügyben Iohannisszal, de az elnök „nem ért rá” fogadni őt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2019-01-10: Belföld - :

Újabb negatív EU-rekord

Európában többet romlott a demokrácia, mint a világ bármely más régiójában – derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) 2018-as Demokrácia-index tanulmányából, amely szerint ebből a szempontból Románia sereghajtó az EU tagállamai közül.
2019-01-10: Belföld - :

Románia felkészült

Jövő héten, hétfőn és kedden ismerteti az Európai Parlament (EP) plénuma előtt Viorica Dăncilă kormányfő a román EU-elnökség prioritásait. A tegnapi kormányülés előtt a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy technikai és politikai szinten egyaránt felkészült Románia a június 30-áig tartó elnöki feladatok ellátására.