Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Tombol a tél Európában

2019. január 10., csütörtök, Világfigyelő

Egyre súlyosabb fennakadásokat okoz a havazás Németország déli részén, több tartományban sok helyen csaknem teljesen leállt a közlekedés tegnap. Tizenhét településen van rendkívüli állapot a hó miatt Szlovákia északi részén, Csehországban, sok ezer háztartás maradt áram nélkül.

  • Sűrű hóesésben gyalogló emberek a bajorországi Miesbach városban FOTÓ: MTI / EPA / LUKAS BARTH-TUTTAS
    Sűrű hóesésben gyalogló emberek a bajorországi Miesbach városban FOTÓ: MTI / EPA / LUKAS BARTH-TUTTAS

Az ötödik napja tartó havazás eddig főként Bajorország déli részén, az Alpokban okozott gondokat, tegnap viszont már Türingiában és Szászországban is. Késések és járatkimaradások nehezítik a közlekedést például a drezdai repülőtéren, és a térségben számos közúti baleset történt.

 

Bajorországban a legsúlyosabb a helyzet

Továbbra is Bajorországban a legsúlyosabb a helyzet. Münchenben a helyi közösségi közlekedési vállalat figyelmeztette az utasokat, hogy a buszok a legtöbb vonalon nem tudják betartani a menetrendet, a bajor főváros nemzetközi repülőterén pedig 60 járatot töröltek. A tartományban több alsóbbrendű utat lezártak, az autópályák pedig mindenütt nehezen járhatóak. A nehéz­ségeket jelzi, hogy egyedül az A9-es jelzésű autópályán, a Nürnberg felől Münchenbe tartó oldalon 36 kilométer hosszú­ságú dugó keletkezett, ami másfél órával meghosszabbította a menetidőt. A közlekedés akadozása miatt szerdán 13 járásban és városban volt tanítási szünet az iskolákban. A Miesbach nevű járásban továbbra is katasztrófaállapot van érvényben, a járási közigazgatási hivatal azt kéri a lakosoktól, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak autóval.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint péntekig további 90 centiméterrel vastagodhat a hótakaró. Számos település önkormányzata ezért figyelmeztette a lakosságot, hogy el kell takarítani a havat az épületekről, mert beszakadhat a tetőszerkezet az egyre nagyobb súly alatt.

 

Rendkívüli állapot Szlovákiában

Tizenhétre emelkedett azoknak a településeknek a száma Szlovákia északi részén, ahol rendkívüli állapot van érvényben az egy hete tartó erőteljes havazás miatt – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség tegnap.

A havazás és a lehullott hó eltakarítását nehezítő szeles időjárás leginkább a Zsolnai kerületben okoz gondokat. A térségben sok helyütt akadozik a forgalom, és az átlag többszörösére emelkedett a balesetek száma is.

A már korábban rendkívüli helyzetet hirdető szlovákiai településekhez szerdán három újabb csatlakozott, köztük egy város, a járási központnak számító Cadca is.
A szlovák útkezelő vállalat (SSC) tegnapi jelentése szerint az ország autópályái, gyorsforgalmi útjai és a hegyi átkelők járhatóak, de legtöbbjüket sok helyen néhány centiméter magasságban vizes, kásás hó borítja.

 

Sűrű havazás Csehországban

Szinte ítéletidő tombol Csehországban. A sűrű havazás következtében többtucatnyi közúton és vasútvonalon szünetel vagy akadozik a közlekedés, mintegy 18 ezer háztartás maradt áram nélkül, míg néhány hegyvidéki település teljesen el van zárva a külvilágtól – jelentette tegnap délután a cseh közszolgálati hírtelevízió.
A cseh–lengyel határon lévő Óriás-hegységben (Krkonose), valamint a cseh–német határon elterülő Érchegységben (Krusné hory) több közúti határátkelő le van zárva, s a forgalmat a síkos, behavazott utakon megrekedt kamionok tucatjai is akadályozzák. A német határon fekvő Bozí Dar kisváros a televízió szerint teljesen el van zárva a külvilágtól.

Nagyon nehéz a közlekedés a Prágát Brünnel összekötő autópályán (D1). Főleg a Vysocina régióban a sztráda nagyon síkos, sok kamion elakadt, és a gépkocsivezetőknek több kilométeres kocsisorokra, torlódásokra kell számítaniuk.

A vonatközlekedést a nagy mennyiségű hó alatt a viharos szél következtében kitört, sínekre esett fák is akadályozzák. Számos vasútvonalon leállt a forgalom, illetve a vonatok csak nagy késéssel közlekednek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 300
szavazógép
2019-01-10: Belföld - :

Románia felkészült

Jövő héten, hétfőn és kedden ismerteti az Európai Parlament (EP) plénuma előtt Viorica Dăncilă kormányfő a román EU-elnökség prioritásait. A tegnapi kormányülés előtt a miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy technikai és politikai szinten egyaránt felkészült Románia a június 30-áig tartó elnöki feladatok ellátására.
2019-01-10: Világfigyelő - :

Ukrajna még nem áll készen a csatlakozásra

Ukrajna jelen pillanatban még nem áll készen arra, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, ez az ország számára középtávú perspektíva – jelentette ki az ukrán külügyminiszter tegnap az 1+1 ukrán televízióban.