Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ukrajna még nem áll készen a csatlakozásra

2019. január 10., csütörtök, Világfigyelő

Ukrajna jelen pillanatban még nem áll készen arra, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, ez az ország számára középtávú perspektíva – jelentette ki az ukrán külügyminiszter tegnap az 1+1 ukrán televízióban.

  • Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a brüsszeli sajtótájékoztatón FOTÓ: MTI / EPA / OLIVIER HOSLET
    Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a brüsszeli sajtótájékoztatón FOTÓ: MTI / EPA / OLIVIER HOSLET

Pavlo Klimkin kifejtette: az elkövetkező egy-két évben bizonyosan nem lesz Ukrajna az EU, illetve a NATO tagja. „Ha valaki ezt mondja önöknek, ne higgyék el! Ez színtiszta hazugság, az emberek félrevezetése. Ha viszont valaki azt mondja, hogy ehhez még legalább 30 évnek kell eltelnie, azt se higgyék el, mert a tapasztalat teljesen mást mutat” – emelte ki.

Megjegyezte, hogy szerinte a NATO-csatlakozást illetően „egyszerűbb a kérdés”, mint az Európai Unióval kapcsolatosan. „Konszenzusra van szükség a NATO-n belül, és bizonyos dolgokat végre kell hajtani Ukrajnában is, mivel mi sem állunk még készen. Ezt őszintén ki kell mondanunk” – fűzte hozzá.

A külügyminiszter egy másik témára áttérve úgy vélte, hogy helyes döntés volt a hadiállapot feloldása után is fenntartani a 16 és 60 éves kor közötti orosz állampolgárságú férfiak szigorú ellenőrzését az országba való beutazásukkor az ukrán határon.

A hadiállapotot mint a rendkívüli állapot egy formáját Ukrajna tíz megyéjében vezették be tavaly 30 napra december 26-áig azt követően, hogy november 25-én a Kercsi szorosnál az orosz parti őrség tüzet nyitott három kisebb ukrán hadihajóra, a 24 fős legénységet fogságba ejtette, és tiltott határátlépés címén vádat emelt ellenük. A haditengerészeket jelenleg Moszkvában tartják bebörtönözve. Az incidenst Kijev fegyveres agressziónak minősítette, és követeli a tengerészek szabadon bocsátását, továbbá a hajók visszaszolgáltatását.

A hadiállapot ideje alatt Ukrajna szigorúan korlátozta a 16 és 60 év közötti orosz állampolgárok beutazását. A hatóságok összesen 1650 orosz állampolgártól tagadták meg a belépést az országba – emlékeztetett az UNIAN ukrán hírügynökség. A hadiállapot december 26-i megszüntetésekor Oleh Szlobogyan, az ukrán határőrszolgálat szóvivője azt mondta, hogy az orosz állampolgárok beutazási tilalmát feloldották, de továbbra is szigorúan ellenőrzik őket a határon.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 246
szavazógép
2019-01-10: Világfigyelő - :

Tombol a tél Európában

Egyre súlyosabb fennakadásokat okoz a havazás Németország déli részén, több tartományban sok helyen csaknem teljesen leállt a közlekedés tegnap. Tizenhét településen van rendkívüli állapot a hó miatt Szlovákia északi részén, Csehországban, sok ezer háztartás maradt áram nélkül.
2019-01-10: Világfigyelő - :

Kiköthetnek a Máltánál veszteglő mentőhajók

Megegyezés született a Máltánál veszteglő mentőhajókon tartózkodó 49 migráns, illetve a szigetországban lévő társaik sorsáról, így a mentőhajók kiköthetnek Máltán – közölte a máltai miniszterelnök tegnap.