Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Köszönjük, Szilveszter!

2019. január 11., péntek, Nyílttér

A zene mindenkié – ezt a Kodály-idézetet Vargyas apraja és nagyja is igazolta: az óvodások, kisiskolások különböző műsorokban, a fiatalok a hagyományos szüreti felvonuláson, a különböző évfordulós rendezvényeken, a nyugdíjasok szereplésében, az énekkar sikeres előadásaiban, a VADFIE-sek vallásos tevékenységében.

  • Forrás: DunaTv
    Forrás: DunaTv

Falun élünk. Szívünkhöz legközelebb a népdal áll, amely végigkíséri életünket a bölcsőtől a koporsóig. Ez a zenei anyanyelvünk. Kifejezőereje bámulatosan nagy: oldja a szomorúságot, fokozza a vidámságot, értékesebbé teszi emberségünket.

Sok jó énekes van Vargyason, de közülük egy nagyon kimagaslik, aki szívvel-lélekkel, átéléssel, kitartással, alázattal járja csodálatos, de nehéz útját. Borbáth Szilvesztert – aki kisgyermek korától a népzene, a néphagyomány útjára lépett – mindenki ismeri, számtalan fellépése volt a különböző kulturális rendezvényeken és népdalversenyeken, ahová mindig elkísérte édesanyja, és ahonnan első díj nélkül nem tértek haza. Sajnos én már nem taníthattam, de az édesanyja erős oszlopként állt és áll mellette.

A vargyasi diák Nyíregyházára ment, ahol tánc és ének szakon folytatta az itthon megkezdett népzenei képzést. Kemény, küzdelmes évek állnak mögötte, de az igyekvő, makacs székely fiú nem torpant meg, a kitűzött célt elérte.

Bátor lépés volt a Fölszállott a páva versenyre jelentkezni, de Szilveszter megállta a helyét, bízott önmagában. Drukkoltunk, szavaztunk és gyönyörködtünk hétről hétre szíveket melengető hangjában, szép népviseleteiben. Hihetetlen nagy boldogság volt Novák Péter szájából háromszor is hallani „elsőnek” Szilveszter nevét. Köszönjük neked, Borbáth Szilveszter, hogy az öröm, a szeretet ünnepét, a szent karácsonyt mindnyájunknak szebbé, még boldogabbá tetted. Értékeljük azt a sok fáradságos órát, amit a felkészüléssel töltöttél: lásd, megérte. Büszkék vagyunk rád, nemcsak a falu, hanem mindenki, aki rád szavazott. Köszönjük, hogy hírnevet szereztél az erdővidéki vargyasiaknak a nagyvilágban. Köszönjük szerénységed, a szülőföld iránti ragaszkodásod is. Kívánjuk, hogy az idei év legalább olyan sikeres legyen, mint a 2018-as volt, hogy még számtalanszor hallhassuk az általad énekelt gyönyörű népdalainkat.

József Lenke ny. zenetanárnő

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-01-11: Nyílttér - :

A hatalom buta embereket akar (Vita)

Habár mint nyugdíjas közgazdász tanár már nem vagyok aktív pedagógus, egyetértek Újfalvi István mérnök tanár gondolataival, amelyek a január 4-ei Háromszékben jelentek meg. Negyvenegy évig voltam tanügyi alkalmazott, előbb helyettesítő tanár falusi iskolák gimnáziumi tagozatán, majd oktatómester, később közgazdász tanár a sepsiszentgyörgyi Berde Áron Közgazdasági és Közigazgatási Szakközépiskolában.
2019-01-11: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Új helyzetek, régi gondok

Hozhat-e újat a 2019-es esztendő az erdélyi magyar érdekérvényesítésben? Várha­tó-e változás az erdélyi magyar politikai pártok és szervezetek viszonyában? Kerülhet-e közelebb közösségi céljai megvalósításához az erdélyi magyarság?