Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Korai csábítgatás

2019. január 17., csütörtök, Kármentő
Nagy D. István

Széles asszisztencia mellett jelentette be múlt év novemberében Sepsiszentgyörgy önkormányzata, hogy az Interreg Duna Transznacionális Program 2014–2020 finanszírozásában a YOUMIG nemzetközi projekt révén kísérleti jellegű elképzelést szándékoznak megvalósítani – gyakorlatban a sepsinet.ro oldal román és magyar nyelven való újraindítását.

A kezdeményezés célja a külföldre kivándorolt fiatalok és szülővárosuk közötti kapcsolat szorosabbá tétele, a kint lévők hazavonzása, itthoniak beilleszkedésének támogatása lenne. Az európai régiók közötti együttműködésen alapuló alapkezdeményezés 2017 januárjában kezdődött és idén júniusban zárul, nyolc Duna menti ország 16 partnerrel közösen 15–34 év közötti fiatalok nemzetközi vándorlásának hatásait vizsgálja. Ehhez csatlakozott a megyeszékhely. Az általános cél olyan eszköztár biztosítása az önkormányzatoknak, amellyel ellensúlyozni tudják a fiatalok kivándorlásának jelenségét.

A novemberi ismertetést követően a honlap élesítéséről december végén számoltak be a városháza honlapján. Leírásuk szerint egyebek mellett videókkal, interjúkkal találkozhat a látogató, „amelyek ízelítőt nyújtanak az egyéni hazaköltözések történeteiből”, illetve különböző intézményvezetők is megszólalnak. Nem hiányoznak továbbá azok a hírek, amelyek vonzóvá tehetik a várost, illetve minden olyan információ elérhető, ami egy hazatérni szándékozó fiatalt érdekelhet – így virtuális tájékoztató a hivatalos okiratok ügyintézésével kapcsolatban, illetve ismertető egészségügyi, oktatási, kulturális és gazdasági szolgáltatásokról.

El kell ismerni: az ötlet igenis, jó. Az viszont kár, hogy a honlapra látogatva már jóval árnyaltabbá válik a kép. A látogató azon túl, hogy egy kellemes színvilágú, minőségi képanyagot felvonultató, összességében felhasználóbarát felületre érkezik, azzal szembesül, hogy bizony elég kevés a konkrét információ – a projektről például egy szó sincs –, ráadásul a magyar és a román változat sok esetben nem fedi egymást. Ami már csak azért is furcsa, mert nagyrészt olyan adatokról van szó, amelyek a városháza honlapján vagy más intézmények oldalán szerepelnek, átvételük tehát nem lehet éppen akkora kihívás. A hiányosságok azért is visszásak, mert azt gondolhattuk volna, az érdeklődőket gazdag tudni-, nézni- és olvasnivalóval árasztják el. Ehhez képest az eredmény eleddig soványnak mondható. Természetesen adott tartalmakat illetően nem lehetnek nagy elvárásaink, és nem lehet könnyű kamera vagy mikrofon elé állítani külföldről hazatelepült fiatalokat sem, hisz nagyon kevesen vannak, a cél pedig éppen a számuk növelése lenne. De nem biztos, hogy szerencsés döntés, ha a két hazatelepülésről, vállalkozás indításáról szóló sikertörténetet olyan videóinterjúval folytatják a honlap szerkesztői, amelyben egy fiatal programozó éppen arról fejti ki a véleményét, miért is kénytelen Berlinbe távozni. Ezekről a történetekről hallgatni nyilván nem lehet, de talán nem ezen a felületen van a helyük, és nem így.

Mindent összevetve, olybá tűnik: valamiért erősen sietős volt a honlap elindítása, és egyelőre csak egy sebtében összefércelt alkotást sikerült felmutatni. Remélhetőleg hamarosan pótolják a hiányosságokat, illetve sikerül egy olyan tálalásformát találni, amely némileg eltávolítja a sepsinetet például a városháza honlapjának stílusától, egyénibb hangzást és ezáltal több vonzerőt kölcsönözve az egyébként értékelendő kezdeményezésnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1077
szavazógép
2019-01-17: Közélet - Bokor Gábor:

Lovas sízés a Benedek-mezőn

Újfajta téli szórakozási lehetőség, sportág vert gyökeret Háromszéken. A főként északi országokban honos vontatott sízést (síjöring – a sízőt ló, kutya vagy motoros jármű vontatja a havon) a korábban Bodokon székelő, most a Benedek-mező közelébe költözött Szellő Lovarda hozta Sepsiszentgyörgy mellé. Gajzágó Áron lovardatulajdonos Simon Lajossal együtt kezdte el a síjöringet, náluk a sízőt lóval vontatják. Az új attrakció egyre népszerűbb, hétköznap délutánonként sokan kipróbálják a lovas sízést, amíg a hó tart, mindenki kipróbálhatja az új lehetőséget.
2019-01-17: Világfigyelő - :

Távoznának a britek, de nem tudják, hogyan (Elutasították a brexitmegállapodást)

A várakozásoknak megfelelően hatalmas arányban elutasította a londoni alsóház a kedd esti szavazáson a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszerét tartalmazó megállapodást. Theresa May konzervatív párti miniszterelnök nem kíván lemondani, az ellenzéki Munkáspárt bizalmatlansági indítványt terjesztett be kormánya ellen, ezt tegnap este meg is vitatták, de elutasították, így May hivatalában maradhat. A brit kormányfő egyenes utalást tett tegnap arra, hogy kormánya a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit tartalmazó megállapodás előző esti parlamenti elutasítása ellenére sem kívánja leállítani a brexitfolyamatot. Az Európai Bizottság szóvivője jelezte: elképzelhető a brit európai uniós kiválás márciusra tervezett határidejének meghosszabbítása, ha az Egyesült Királyság ezt jó okkal kéri. Margarítisz Szkínász brüsszeli sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a brit kormány eddig nem kért hosszabbítást, de ha a jövőben végül így tesz, akkor a benn maradó huszonhét tagállam vezetői döntenek majd az ügyben egyhangú szavazással. Londoni elemzői vélemények szerint még mindig annak van a legnagyobb esélye, hogy a kilépési megállapodást valamilyen formában a parlament később elfogadja.