Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Keresik az állástalan fiatalokat

2019. január 23., szerda, Közélet

Nehéz hatékonyan teljesíteni Háromszéken azon pályázat előírásait, amely révén azokat a fiatalokat vonnák be a munkaerőpiacra, akik nem vesznek részt oktatásban, semmiféle képzésben, de a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségek nyilvántartásaiba sem kerültek be. Ők az úgynevezett NEET kategóriába sorolt ifjak, akiknek azonosítása érdekében a megye összes települését felkeresik a program képviselői.

  • A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalban. A szerző felvétele
    A megyei munkaerő-foglalkoztatási hivatalban. A szerző felvétele

Mint arról korábban beszámoltunk, a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség önkormányzatokkal és más hivatalokkal együttműködésben igyekszik lakhelyükön azonosítani az érintett 18–25 év közötti fiatalokat. A cél, hogy nyilvántartásba vegyék őket és felmérjék képességeiket, illetve hogy tanfolyamok, képzések révén fejlesszék azokat, majd támogassák alkalmazásukat. A célcsoport azonosítását akadályozza, hogy országszinten eddig sehol sem sikerült beszerezni a terepmunkát segítő járműveket, Háromszéken így a munkaerő-foglalkoztatási ügynökség autóival járják a településeket a kollégák – számolt be sajtótájékoztatóján Kelemen Tibor.

Az intézményvezető megjegyezte, nemrég Gelencén jártak munkatársai, ahol közel 80 fiatallal kellett volna találkozniuk. Bár ehhez az önkormányzat és a roma közösség képviselőjének támogatását is igényelték előzőleg, az érintettek közül mind­össze nyolcan jelentek meg a találkozón. Feltételezik, hogy akik nem tettek eleget a meghívásnak, azok zömmel külföldön tartózkodnak. Kelemen Tibor szerint megyénkben körülbelül négyezer fiatalt kell felkeresni és meggyőzni a munkaerő­piaci felzárkóztatás előnyeiről, a készségfejlesztő és szakmai tanfolyamok jelentette lehetőségekről, a munkavállalás esetén igényelhető anyagi juttatásokról. Esélyt jelenthet az érintettek elhelyezkedésére akár az inasképzés is, egyszerűbb szakmák esetén már féléves időszakra szóló felkészítőkbe is bekapcsolódhatnak – hangzott el.

A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség nyilvántartásában jelenleg 723, hasonló helyzetben lévő fiatal szerepel, akik közül – az előzetes felmérések alapján – mintegy hétszázat sorolnak a nehezen, illetve a nagyon nehezen foglalkoztathatók csoportjába. Felzárkóztatásukat hátráltatja, hogy ismereteik hiányosak, tanulmányaik alig néhány osztályra korlátozódnak, mások pedig hosszú ideje állástalanok.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1006
szavazógép
2019-01-23: Közélet - Hecser László:

Várják a kisbaconi út korszerűsítését

A napokban több, Nagybacon önkormányzata által meghirdetett közbeszerzési eljárás zárul le. Simon András polgármester abban bízik, hogy ez alkalommal nem bukkannak fel olyan meglepetésszerű akadályok, mint az elmúlt években, és idén közművesítik a falvakat, aszfaltoznak az elmaradt részeken, és elkezdődik a magyarhermányi iskola bővítése is.
2019-01-23: Közélet - :

Inasképzés indul Erdővidéken

Kimozdulni látszik a holtpontról megyénkben az inasképzés, a megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség több ágazatban is próbál ilyen jellegű felkészítőt elindítani.