Mi, hol, mikor?

2019. január 30., szerda, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Csáki Árpád A kézdiszentléleki Tarnóczy–Mikes-kastély építéstörténete című könyvének bemutatóját Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban tartják ma 18 órától. A kötetet bemutatja Boér Hunor könyvtáros, muzeológus. Előadást tart Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke Szentlélek térképi megjelenítése és nevének változatai az elmúlt 800 évben címmel. Az esemény házigazdája Vargha Mihály múzeumigazgató.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A magyar társulat Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél (Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján) című előadását ma, csütörtökön és vasárnap 19 órától a nagyteremben láthatja a közönség. Írta és rendezte: Radu Afrim. Helyet igényelni, jegyet váltani a központi jegyirodában lehet hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 10–14 óráig, valamint az előadás napján egy órával a kezdés előtt, jegyek már csak a csütörtöki és vasárnapi előadásra vannak.
W_ALL. Az M Studio, a Frenák Pál Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Háza koprodukció­jában készült W_all című előadást február 9-én, szombaton 19 órától lehet megtekinteni a Háromszék Táncstúdióban. A táncelőadást, amelynek rendező-koreográfusa, a koncepció és szcenika megalkotója Frenák Pál, az évadban utoljára lehet megnézni Sepsiszentgyörgyön. Az előadásra érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei, jegyek a központi jegyirodában (telefon: 0267 312 104) és a www.biletmaster.ro oldalon kaphatók.
HAHOTA. A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat Hülyeség nem akadály című zenés szilveszteri kabaréja Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében február 5-én, 6-án, 7-én és 8-án tekinthető meg. Minden jegy elkelt.
GÓBÉ FARSANG. A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes február 19-én, kedden 19 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében a Góbé farsang című előadását játssza.
GRUPPEN-HECC. Február 23-án 17 és 20 órakor Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében a marosvásárhelyi kabarétársulat Nem vagyOK egészEN 100AS című előadása tekinthető meg. Jegyár: 30 lej. Érdeklődni a 0721 139 882-es telefonon lehet.

 

Zene
KAMARAZENE. Csütörtökön 19 órától interaktív kamarazene-koncertre hívja a közönséget a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművész Sepsiszentgyörgyön a Bástya-ház koncerttermében (Olt utca 6. szám). A koncertsorozat következő témája: Örökségünk nyomában. Műsoron Beethoven-, Bach-, Liszt-, Grieg-, Schubert-, Chopin-, Strauss-, Bartók- és Erkel-zongoraművek. Egy jegy ára 10 lej. * Ugyanott pénteken 18 órától fuvola- és kamarazene-hangversenyre kerül sor. Fellépnek a brassói Transilvania Egyetem zenetagozatos diákjai: Péter Ervin, Cristian Elciu, Mircea Anghel, Burján Emőke, Hajdú Zsuzsa, Kakasi Nóra, Kozma Noémi, László Berta Bianca, Georgiana Dedu, Diana Cristea, Kovács Hunor, Elena Păunescu. Irányító tanár: dr. Filip Ignác. Zongorán kísér dr. Liliana Iacobescu és dr. Mihaela Pavel.

 

Kiállítás
EMLÉKEZÉS SZÍNES ÁLMAI KIÁLLÍTÁS. Az Árkosi Kulturális Központ, a MUKKK Kulturális és Ifjúsági Egyesület és a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja, Sepsiszentgyörgy szervezésében bemutatkozik a budapesti Kugler Art Szalon, a roma képzőművészek első generációja: Bada Márta, Balogh Balázs András, Dilinkó Gábor, Oláh Jolán, Oláh Mara, Orsós Teréz, Ráczné Kalányos Gyöngyi, Szécsi Magda, Szentandrássy István. A jelenlévők részleteket láthatnak a Cigány-kép – Roma-kép című filmből; rendezők és kurátorok: Kőszegi Edit és Szuhay Péter. Megnyitó január 31-én 17 órakor az Árkosi Kulturális Központban (Sepsiszentgyörgy, Bástya-ház – Olt utca 6. szám).

 

Hitvilág
ÖKUMENIKUS IMAHÉT. Kézdivásárhelyen szombatig naponta 18 órára az egyházpalota alagsorában várják az érdeklődőket. Ma Beke Tivadar református lelkipásztor Zaboláról, csütörtökön Bartos Károly római katolikus plébános Szászfaluból hirdet igét. * Rétyen az alkalmak a Gyülekezeti Házban lesznek 18 órától. Ma igét hirdet Barti Ferenc Róbert beosztott református  lelkipásztor a kovászna-belvárosi gyülekezettől.
ÖNKÉNTESTALÁLKOZÓ. Február 1-jén, pénteken több helyszínen is tartanak találkozót a Mária Rádió önkénteseivel: Sepsiszentgyörgyön 15.30-tól a Krisztus Király-plébániatemplom kicsi hittantermében várják az érdeklődőket.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Asterix: A varázsital titka – francia animációs családi film, 85 perc, 3D, románul beszélő; 16.45-től Asterix: A varázsital titka – francia animációs családi film, 85 perc, magyarul beszélő; 18.30-tól Két királynő – angol életrajzi dráma, történelmi film, 125 perc, román felirattal; 18.45-től Egy kutya hazatér – amerikai családi kalandfilm, 96 perc, román felirattal; 20.30-tól Instant család – amerikai családi vígjáték, 119 perc, román felirattal; 20.45-től Üveg – amerikai dráma, thriller, horror, 129 perc, román felirattal.
Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Táncház
Megújult a sepsiszentgyörgyi táncház. A tánc­ház minden alkalommal 20 órától kezdődik (és 1 óráig tart) egyórás tánc- és énektanítással: küküllőmenti táncokat tanítanak a házigazdák, Melles Endre és Ádám Júlia, újdonságként énektanítás is lesz Erőss Judit vezetésével. A táncházak új helyszíne a Háromszék Táncstúdió előadóterme, ahová – a balettpadló miatt – váltócipőt kell vinniük a résztvevőknek. A jó hír az, hogy ebben a fél évben ingyenes lesz a részvétel (az ünnepi táncházak kivételével). Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes. Időpontok: február első és utolsó péntekje.

 

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig Kiskászonban az iskolában, illetve 18–19.30 óráig Kézdiszentléleken a polgármesteri hivatal gyűléstermében fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Grigore Bălan tábornok utca 1. szám alatti Richter II. (telefon: 0267 351 025, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a 22-es udvartéri Dona (0267 340 914) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ozsdolán ma 8–17 óráig a 2-es, 3-as, 4-es és 6-os transzformátorállomás körzetében; Kálnokon ma 8–16 óráig; Kézdiszentléleken ma 9–11 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy ma 8–17 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvízszolgáltatást Uzon községben a Kis Pál, Tatrangi Sándor, Vajna, Sport és a Híd utcában (beleértve a hídon túli részt is). A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
HOBBIKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
ASZTALITENISZKLUB. A sepsi­szentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
AZ ARANYSZÍVEK NYUGDÍJAS EGYESÜLET minden szerdán 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a sepsiszentgyörgyi Kőrösi Csoma Sándor utcai székházba.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 981
szavazógép
2019-01-30: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Farsangban Málnáson

Bár a farsang a vigadalmak időszaka, lazítani és derülni csak visszafogottan lehet itt is, mint minden más községközpontban, merthogy késni látszik a költségvetés, és az pillanatnyilag aggodalomra ad okot. A jóslás-jövendölés a farsang hangulatának ugyan része, így mindenki azt lesi-várja, hogy az új évben az egyre sötétebb felhővonulást követi-e majd egyfajta derengés az erdélyi magyar közéletben. Január elején csak elképzeléseiről tud nyilatkozni a málnási községvezetés is, és kihasználva az önkéntesség lehetőségeit, apró léptekkel halad előre, jeleit sem mutatva a közhangulatot pusztító csüggedelemnek.
2019-01-30: Magazin - :

Benczúr Gyula-emlékérmét bocsátottak ki

Tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki Benczúr Gyula születésének 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB).