Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Benczúr Gyula-emlékérmét bocsátottak ki

2019. január 30., szerda, Magazin

Tízezer forint névértékű ezüst és kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki Benczúr Gyula születésének 175. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

  • Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
    Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A bank 1968 óta rendszeresen bocsát ki fontos történelmi, kulturális vagy sportesemények tiszteletére és annak rangját emelve emlékérméket. A most kiadott darab az 1976-ban elindult, a magyar képzőművészet kiemelkedő alakjairól megemlékező sorozat része. Az emlékpénzérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés és a megemlékezés, a mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő, a rajtuk szereplő névérték az érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja.

Az emlékérmék motívumválasztásukkal Benczúr Gyula művészetének jellegzetességeit, kedvelt motívumait és az egyik legmonumentálisabb alkotásának, a Budavár visszavétele a töröktől 1686-ban című festményének részletét állítják előtérbe.

Az előoldal központi motívumaként Benczúr festményének egyik ikonikus alakja, a trombitás huszár jelenik meg. A millenniumi ünnepségre elkészült festményen a művész az ezeréves magyar történelem egyik meghatározó győzelmét jeleníti meg. Az előoldalon találhatók az érmék kötelező alaki kellékei, a Magyarország felirat, a 10 000 és a 2000 forintos értékjelzés, a 2019-es verési évszám és a BP. verdejegy. Az emlékérmék hátlapján szereplő Benczúr-portrét a Vasárnapi Újság hetilap címlapján 1912. február 4-én megjelent fotó ihlette. A hátlap bal oldalán egy Benczúr által gyakran megfestett puttómotívum jelenik meg, amelynek forrása az 1893-as, Ámor rózsákkal című festmény. A kibocsátás apropójára utal a művész nevét, valamint születési és halálozási évszámát jelölő felirat. Az emlékérmét tervező Horváth Andrea iparművész mesterjegye Benczúr ruházatába rejtve jelenik meg.

Mindkét emlékpénz átmérője 37 milliméter, széle recézett. A 10 000 forintos címletű darab 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, a 2000 forintos címletű színesfém változat réz és nikkel ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1222
szavazógép
2019-01-30: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
Csáki Árpád A kézdiszentléleki Tarnóczy–Mikes-kastély építéstörténete című könyvének bemutatóját Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban tartják ma 18 órától. A kötetet bemutatja Boér Hunor könyvtáros, muzeológus. Előadást tart Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke Szentlélek térképi megjelenítése és nevének változatai az elmúlt 800 évben címmel. Az esemény házigazdája Vargha Mihály múzeumigazgató.
2019-01-30: Magazin - :

A Beatles utolsó koncertje

A Beatles tagjai ötven évvel ezelőtt, 1969. január 30-án utolsó alkalommal adtak koncertet, mégpedig londoni vállalatuk székházának tetején.