Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Felépülhet idén az Új Ezredév Református Központ

2019. február 1., péntek, Magazin

A Ceauseșcu-diktatúra megdöntését eredményező temesvári népfelkelés 30. évfordulójára felépülhet Temesváron a Tőkés László egykori temesvári lelkész által kezdeményezett, Makovecz Imre által tervezett Új Ezredév Református Központ.

  • Az Új Ezredév Református Központ makettje
    Az Új Ezredév Református Központ makettje

Az Erdélyi Napló összeállításból kiderül, a húsz éve elkezdődött építkezés azt követően vett lendületet, hogy Magyarország kormánya 2016-ban és 2017-ben 1,4 milliárd forint támogatást nyújtott  a befejezéséhez. A templom és a központhoz tartozó egyes épületek alapját 2000-ben szintén magyar állami támogatással építették meg, de az azt követő években a gyülekezetnek csak nagyon lassú ütemben sikerült haladnia az építkezéssel. Ennek forrásait adományokból és EU-s pályázatokból próbálták előteremteni.

Gazda István, a templomépítő református gyülekezet lelkésze elmondta: a központot nem csupán a temesvár-gyárvárosi gyülekezet számára építik, hanem a bánsági magyar közösség kulturális központjának, egyféle multifunkcionális magyar háznak szánják. Ugyanakkor minden olyan rendezvényt és szolgáltatást felkínálnak a temesváriak számára, amellyel önfenntartóvá tehető a központ. Azt tervezik, hogy az épületegyüttest bekapcsolják Temesvár kulturális körforgásába: a koncertterem és a templomi orgona, valamint az egyedi szépségű épület megkerülhetetlen lesz a város életében. Ezt az a körülmény is segítheti, hogy 2021-ben Temesvár lesz Európa kulturális fővárosa.

Az 5000 négyzetméteres hasznos felületű épületegyüttes a templom épülete mellett közösségi tereket, rendezvénytermet, hangversenytermet, konferenciaépületet, kiállítótereket, magyar vendéglőt és vendégszobákat is magában foglal, utóbbiakban 45 vendég számára tudnak szállást biztosítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 606
szavazógép
2019-02-01: Magazin - :

Díjazták a Nőileg munkatársait

Kiosztották a Média a Családért Alapítvány és a Képmás magazin Média a családért díját szerdán Budapesten a Várkert Bazárban. A Külhoni média a családért díjat Csatlós Tünde és Trella-Várhelyi Gyopár vette át a Nőileg magazinban megjelent, Újrafércelt családok című írásáért.
2019-02-01: Magazin - :

Ajánló Orbán László Találkozásra várva című könyvéhez

A Háromszékhez szorosan kötődő Orbán László gyergyóremetei plébános, esperes naplós feljegyzéseinek válogatását Találkozásra várva címmel a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia, a megyei könyvtár és a kiadvány szerkesztőinek jóvoltából az érdeklődők megismerhetik február 5-én 18 órakor a Szent József-templomban tartandó szentmise után, ha felvonulnak a Bod Péter Megyei Könyvtárban tartandó könyvbemutatóra. Alább kedvcsinálóként közlünk szemlevényeket a kiadványból.