Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Szijjártó Péter BukarestbenMeg kell akadályozni az Európába irányuló migrációt

2019. február 1., péntek, Világfigyelő

Óriási veszélyt jelent az európai szocialisták azon terve, hogy külön csatornát hozzanak létre az Európába irányuló migráció számára, ezt az európai parlamenti választásokon meg kell akadályozni – nyilatkozta Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tegnap Bukarestben, ahol az európai uniós tagországok külügyminisztereinek informális találkozóján vesz részt.

  • Szijjártó Péter és Sorina Pintea FOTÓ: KKM / BURGER ZSOLT
    Szijjártó Péter és Sorina Pintea FOTÓ: KKM / BURGER ZSOLT

A tárcavezető Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének, a szocialisták csúcsjelöltjének előző napi nyilatkozatára reagált. A migrációt meg kéne állítani, nem szervezni kellene. Jól látható, hogy Frans Timmermans és az európai szocialisták a Soros-hálózat megrendelésének megfelelően a migrációs folyamatokat Európa irányába tovább akarják növelni – mondta Szijjártó Péter. Rámutatott: a migrációs folyamatok felerősödését csak úgy lehet megakadályozni, ha az EP-választásokon a migrációt ellenző erők kerülnek többségbe. Ez nagy vita a külügyminiszterek tanácsában is, hiszen Európa számos kormánya bevándorláspárti álláspontot képvisel. Ugyanakkor azt gondolja, hogy az EP-választáson majd a választópolgárok el fogják tudni dönteni, hogy milyen irányba menjen tovább Európa ebben a kérdésben – hangsúlyozta a politikus. Elmondta: a külügyminiszterek tanácsának ülésén áttekintették az Európa körül kialakult helyzetet. Megállapítható, hogy keletről befagyott konfliktusok, délről, délkeletről pedig válságövezetek határolják az EU-t – mondta Szijjártó Péter. A minket délről körülvevő válságok ügyében sajnos semmiféle előrelépés nem történt, sem a szíriai, sem a líbiai válság tekintetében nem jutottunk előre, ráadásul a szubszaharai Afrikából Észak-Afrika irányába érkezőkkel, valamint a Közel-Keleten tartózkodó migránsokkal együtt közel 30–35 millió olyan ember él Európa közvetlen szomszédságában, aki élethelyzete miatt bármikor úgy dönthet, hogy megindulhat Európa irányába” – közölte Szijjártó Péter.

Úgy értékelte: ennek fényében különösen riasztó Frans Timmermansnak, az európai szocialisták csúcsjelöltjének szerdai nyilatkozata. Egyértelműen Soros emberéről beszélünk, ha nem így lenne, nem fogadta volna négyszer Sorost és számtalanszor a Soros György által finanszírozott szervezetek vezetőit Brüsszelben. Ő világossá tette terveit: egy külön csatornát, egy új lehetőséget szeretne létrehozni a migránsok Európába hozatalára abban az esetben, ha a migrációt támogató erők többségben maradnak az EP-ben és az Európai Bizottságban. Ez rendkívül veszélyes Európára: látható volt az elmúlt években, micsoda biztonsági kockázata van a migrációs folyamatoknak – mondta a miniszter.

Szijjártó Péter az illegális migráció okozta egészségügyi kockázatokról tárgyalt Sorina Pintea román egészségügyi miniszterrel. Egyetértettek abban, hogy a migrációs folyamatok nagyon komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, mert a bevándorlók Európában ritkaságnak számító vagy nem ismert kórokozókat, trópusi vírusokat hurcolnak be magukkal. Megállapodtak abban, hogy a ritka kórokozókkal és vírusokkal szemben védettséget nyújtó oltásokat közösen fogják beszerezni, és összehangolják az egészségüggyel kapcsolatos álláspontokat a nemzetközi szervezetekben.

A találkozón szó esett arról is, hogy a Richter magyar gyógyszeripari vállalat portfóliójának egyik jelentős piaca Románia, amit alátámaszt az a tény is, hogy a cég egy 560 főt foglalkoztató gyógyszergyárat működtet Marosvásárhelyen, és Magyarország évente mintegy 360 millió euró értékben exportál gyógyszert Romániába.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 605
szavazógép
2019-02-01: Belföld - :

Támogatás sportóvodákra

Testnevelésre szakosodott ezer óvoda építését, illetve felszerelését támogatja a kormány, erről a kabinet szerdai ülésén fogadtak el memorandumot. A „gROwth – a gyermekekbe és a jövőbe fektetünk be” elnevezésű, jövő év végéig megpályázható, többéves lebonyolítású programra félmilliárd eurós támogatási keretet különít el a kormány.
2019-02-01: Világfigyelő - :

Halálos áldozatok is vannak (Fagyasztó hideg az Egyesült Államokban)

A rendkívüli időjárásnak tegnapi jelentés szerint 14 halálos áldozata van: Iowában egy 18 éves egyetemista, Michiganben és Illinois államban három idős ember, Wisconsinban egy 55 éves férfi fagyott halálra. Chicagóban egy hókotró sodort el egy 75 éves férfit, aki a kórházban elhunyt, Indianában egy fiatal pár lelte halálát a jeges úton, két halálos áldozata van a pennsylva­niai jeges utakon történt balesetnek is.