Hírbörze

2008. augusztus 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
Interneten az adósságok

A pénzügyi hatóság elnökének 1133. számú rendelete értelmében augusztus 15-től a cégek interneten is ellenőrizhetik az államkasszába utalt befizetéseiket, a cég pillanatnyi adósságállományát. Az információk titkosságát az biztosítja, hogy a honlapon való bejelentkezéskor az adószámot, a törlesztést igazoló dokumentum számát, dátumát, illetve a kifizetett összegét is fel kell tüntetni. Az eszköz valójában arra szolgál, hogy a cégek, megtakarítva az utat az illetékes pénzügyi hivatalig, interneten ellenőrizhessék adósságállományukat.

Vidékfejlesztési tervek finanszírozása

Augusztus folyamán a mezőgazdasági és erdészeti termékek hozzáadott értékének növelését szolgáló, 123. számú intézkedési csomag keretében, valamint két nemzeti alap: a mikrovállalkozások számára mezőgazdasági termékek feldolgozását, illetve az erdészeti termékek elsődleges feldolgozását támogató csomag keretében (XS 13/2008 és XS 28/2008) lehet pályázni vidékfejlesztési programok finanszírozására. A megyei szakhivatal ugyanakkor közli az érdeklődőkkel, hogy szeptember folyamán újabb intézkedéscsomagokat nyitnak meg, a 312-es a mikrovállalkozások alapítását és fejlesztését, a 313-as a turisztikai tevékenységet, a 112-es a fiatal farmerek elhelyezkedését, a 141-es a kis farmokat, a 142-es révén pedig a termelői csoportok létrehozását támogatják.

Mikrocsipes bankkártyák

A BRD-Groupe Société Generale augusztus 18-tól bevezette a mikrocsipes bankkártyákat. Ez tulajdonképpen dupla biztonsági rendszert jelent, vagyis a szokásos mágnesszalag mellett mikroprocesszor is növeli használatának biztonságát. Az ezután kiadandó kártyák már az új rendszerben készültek, a régieket változatlanul lehet használni, lejártukkor pedig csipes kártyára cserélik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1785
szavazógép
2008-08-20: Pénz, piac, vállalkozás - x:

Újabb botrány a Világbanknál (Kitekintő)

A Világbank korábbi elnöke egy olyan cseh vállalkozónak adott írásbeli igazolást, aki több százezer kisbefektetőt károsított meg, és a Bahamákra menekült a pénzükkel. Legalábbis egy civil szervezet vádjai szerint így Viktor Kozenyneka a Világbank segítségével amerikai befektetőket is megtévesztett.
2008-08-20: Riport - Sylvester Lajos:

A Perkő messzire látszó ékessége

A kézdiszentléleki római katolikus templomvár
Kézdiszentlélek északi szegletében, a Perkő térdén trónol az erődített plébániatemplom, Erdély egyik legnagyobb művészeti értékű építménye. A százados fákkal övezett templom, ennek kőkerítése, a templombejárat alatt lévő két világháborús, monumentális emlékmű több száz hősi halott nevével, alább a plébánia udvarház típusú épülete és feljebb, a hegyoldalban a sírkőrengetegnek helyet adó temető, illetve e látványelemeknek az együttese valami fantasztikus élményben részesíti az arra járókat.