Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Megyei pénzügyNövekvő adóbevételek

2019. február 6., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Kovászna megyei adóhatóság adatai szerint a tavalyi évben több mint tizenöt százalékkal növekedtek az intézmény bevételei az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Mindez elsősorban az adófegyelem növekedésének és az online adóbevallások elterjedésének köszönhető – áll a lapunk kérdésére küldött válaszlevélben.

  • Megyei adóhivatal. Albert Levente felvétele
    Megyei adóhivatal. Albert Levente felvétele

Az Ambrus Attila intézményvezető aláírásával közölt adatok szerint 2018-ban összesen közel 700 millió lejes bevételt valósítottak meg, ami nem csupán az egy évvel korábbi, közel 606 millió lejhez képest jelentős növekedés, hanem az év elején tervezetthez képest is mintegy öt százalékkal több.

Az átirat szerint a bevételek növekedése több tényező együttes hatásának köszönhető. Egyrészt mintegy öt százalékkal sikerült csökkenteni a kinnlevőségek mértékét, másrészt jelentősen növekedett az adófegyelem. A bevételek emelkedéséhez az is hozzájárult, hogy általánossá vált az online bevallások rendszere, de a felszólítások, a számlák vonatkozásában foganatosított letartások, az ingatlanzárolások nyomán befolyt összegek és az ellenőrzések is növelték a bevételt.

A közleményben a hivatal azt is részletezi, hogy kényszervégrehajtások során összesen több mint húszmillió lejes bevételt valósítottak meg, 307 ingatlant foglaltak le, amelyek értékesítéséből szintén jelentős bevételt, közel tizenhét millió lejt terveznek. Ugyanakkor 560 cég részesült adósságtörlesztési átütemezésben, ebből azonban 85 így sem tudta fizetni elmaradásait, így ezekben az esetekben az adóhivatal kényszervégrehajtást kezdeményezett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1152
szavazógép
2019-02-06: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Tíz év az unióban (Statisztika)

Sajátos regionális és hangsúlyosan magyar szempontok szerint mutatja be statisztikai jelentéseiben, elemzéseiben Románia gazdasági, népességi, intézményi helyzetét a nemrég indított Erdélystat. Az elektronikus adattár célja az Erdélyre és a romániai magyar közösség helyzetére vonatkozó statisztikai adatok rendszerezése, megjelenítése és értelmezése – áll az adattár honlapján. Az adatszolgáltatás kiterjed a fontosabb demográfiai, társadalmi, gazdasági és oktatási folyamatokra, s országos, regionális, illetve bizonyos esetekben nemzetközi keretbe is helyezi ezeket. Az Erdélystat szakemberei legutóbbi elemzésükben az uniós csatlakozás óta eltelt tíz év GDP-változásait elemzik.
2019-02-06: Pénz, piac, vállalkozás - :

Lakossági kincstárjegyek

Tezaur néven február 4–22. között lehet vásárolni 2, 3 és 5 éves futamidejű kincstárjegyeket. A 4, 4,5 és 5 százalékos éves kamatozású állampapírokat bármelyik 18 évet betöltött személy megvásárolhatja, értékhatár nélkül.