Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Feldolgozva értékesebb a gyümölcs

2019. február 6., szerda, Közélet

Gyümölcs mint érték címmel került sor fórumra tegnap az árkosi Európai Tanulmányok Központjának konferenciatermében. Az értekezlet vándoresemény, az árkosi előadás után Csíkszeredában, ma Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen várják a fórumra az érdeklődőket. A szakmai rendezvényt a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete kezdeményezte a falugazdász-hálózat közreműködésével, a háromszéki esemény partnerszervezete az AgroSIC Közösségek Közötti Társulás.

  • Cseh Emőke (állva) a gyümölcsfeldolgozás törvényes kereteit ismertette
    Cseh Emőke (állva) a gyümölcsfeldolgozás törvényes kereteit ismertette

Közel hetven érdeklődő vett részt az árkosi fórumon. Az előadások különlegessége volt, hogy számos kérdésre azonnali feleletet kaptak az érdeklődők, így a háromórásra tervezett fórum közel öt órán keresztül tartott.

A bevezetőben elhangzott, a rendezvény célja egyrészt új információkkal szolgálni a már tevékenykedő gyümölcstermesztőknek, -feldolgozóknak, másrészt kedvcsinálónak szánták azok számára, akik még csak tervezik az ágazatban való működést. Ugyanakkor a fórum jó lehetőséget nyújtott az ismerkedésre, tapasztalatcserére is.

Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője megnyitóbeszé­dében hangsúlyozta: Háromszék agrárkörnyezeti tényezői kedveznek a gyümölcstermesztésnek, és ez a helyi agrárium egyik kitörési pontját is jelentheti. A feldolgozás a maga során hozzáadott értéket teremt a gyümölcstermesztőknek, értékesebbé válik a gyümölcs – emelte ki.

Németh Attila magyarországi vállalkozó a cége által gyártott egyedi gyümölcsfeldolgozó gépeket mutatta be. A gyümölcslevek, dzsemek, kompótok, lekvárok, aszalványok előállításához szükséges berendezések felkeltették a jelenlévők érdeklődését, az előadó számára kevés volt az idő, hogy minden kérdésre válaszoljon.

Bálint György Szabolcs falugazdász, építészeti szaktanácsadó a moduláris gyümölcsfeldolgozók lehetőségeit ismertette, Dobai Margit a termékek rövid értékesítési láncának lehetőségeit taglalta.

A Kovászna Megyei Mezőgazdasági és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság képviseletében Cseh Emőke állattenyésztő mérnök ismertette a gyümölcsfeldolgozással kapcsolatos élelmiszer-biztonsági előírásokat. Elhangzott: az intézmény rugalmasan kezeli a beérkezett engedélyezési vagy más tartalmú kéréseket, de a termelők, feldolgozók részéről is elvárt, hogy teljesítsék a minimális kötelezettségeket. A jelenlévők a már Háromszéket is sújtó afrikaisertéspestis-járvány kapcsán is kérdezték az előadót. A halálos kimenetelű betegséget nem lehet oltással elkerülni vagy gyógyszerekkel kezelni, így a nagyon veszélyes kór terjedését csak megelőzéssel lehet gátolni. Ezen a téren nagyon fontos szerepe van a gazdák öntudatosságának, az állatok nyilvántartási, adásvételi, szállítási szabályai betartásának – hangzott el.

Nyágulj Sándor torjai gyümölcsfeldolgozó közvetlen stílusban, humorosan ismertette saját tapasztalatait. Mint kiderült, kényszerből kezdett bele a gyümölcsök feldolgozásába, de kihasználta a lehetőségeket, és így néhány év alatt a mobil gyümölcsfeldolgozók romániai készítésének kizárólagos jogát is megszerezte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1140
szavazógép
2019-02-06: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Új pártok, régi szekusok

Nagyon hamar szertefoszlottak azok az illú­ziók, melyek szerint az új alakulatok, amelyek a hagyományos pártokra kínálnának alternatívát, valóban a politikai osztály megreformálását tűzték ki célul. A társadalomban hiába van meg az igény a tisztességes, szakmailag felkészült országvezetőkre, ezeket az energiákat általában elterelik.
2019-02-06: Közélet - Iochom István:

Ne maradjunk szégyenben (Böjte Csaba a pápalátogatásról)

Böjte Csaba ferences szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány elnöke hétfő délelőtt Kézdivásárhelyen nemcsak a minorita rendház felújításáról, hanem újságírói kérdésre válaszolva Ferenc pápa csíksomlyói látogatásáról is beszélt.