Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Csáky Pál: A kisebbségi sors napi menetelés a nehezebb úton

2019. február 6., szerda, Világfigyelő

A kisebbségi sors napi menetelés a nehezebb úton, az asszimiláció felvállalása ugyanis mindig a könnyebb, az egyszerű választás, de pusztuláshoz vezet – jelentette ki tegnap Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője Brüsszelben Az intézmények szerepe az európai kisebbségek életében címmel az Európai Parlamentben szervezett konferencián.

  • FOTÓ: CSÁKY PÁL FACEBOOK-OLDALA
    FOTÓ: CSÁKY PÁL FACEBOOK-OLDALA

Csáky Pál hangsúlyozta: ha valaki olyan államban születik, amelyet a saját nemzete hozott létre és működtet, annak nem kell tudatosan megélnie az identitását, mert az állam lényegében mindent biztosít számára. Ha azonban más nemzeti többség által működtetett államban él valaki, akkor szinte naponta megválaszolandó kihívások elé kerül, amelyekre tudatos válaszokat kell adnia – tette hozzá. Úgy fogalmazott: egy nemzeti-etnikai kisebbség léte, jövője szempontjából nagyon fontos a tudati kohéziós erő, fontosak a kisebbségvédelmi törvények, amelyek garantálják a kisebbségek jogait – és nagyon fontos az intézményrendszer is, amely pilléreit képezi az identitást megőrizni akaró aktivitásoknak. Kiemelte, a kisebbségi sors választásához és megéléséhez a kisebbségi intézmények hozzájárulása elengedhetetlen. Az oktatási és kulturális intézmények, a sajtó, a könyvkiadás, a kollégiumok, a fiatalokkal való törődés fórumai, a legszélesebb tömegek kulturális igényeit megszervező mozgalmak szerepe megkerülhetetlen – tette hozzá. Csáky Pál arra hívta fel a figyelmet, hogy Szlovákiában minden ötödik állampolgár, a lakosság 20 százaléka valamelyik kisebbséghez tartozik. Ennek ellenére csak nyelvhasználatról, kulturális támogatásról szóló résztörvények vannak érvényben, átfogó kisebbségi törvény nincs.

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa beszédében elmondta, az őshonos nemzeti kisebbségeknek alapvető helyük kell hogy legyen az unióban, ugyanis az Európai Unió egyik jelszava az Egység a sokféleségben. Ennek ellenére az figyelhető meg, hogy a kisebbségi kérdéskört az Európai Bizottság igyekszik kikerülni, elsősorban a gazdasági együttműködésekre koncentrál. Azok a területek – mint a kultúra, oktatás, közigazgatás –, amelyek a kisebbségi lét szempontjából alapvető fontosságúak, kizárólagos tagállami hatáskörbe tartoznak. Beszédében a magyar biztos kiemelte, hogy az Európai Bizottság hozzáállásában fordulópont következhet be az európai őshonos kisebbségeket illetően, ugyanis az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack polgári kezdeményezés aláírása kikényszerítheti, hogy az uniós bizottság, valamint a többi európai intézmény is hangsúlyosabban foglalkozzon a témával. Jelenleg még nem ez a helyzet – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Önk kire szavaz az elnökválasztás második fordulójában?
eredmények
szavazatok száma 196
szavazógép
2019-02-06: Belföld - :

Hírsaláta

BALESETTEL VÉGZŐDÖTT AZ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS. Élőben közvetítette előzését az A3-as észak-erdélyi autópályán egy kisbusz sofőrje, aki hétfő délelőtt külföldön dolgozó román vendégmunkásokat szállított Maros megyébe.
2019-02-06: Világfigyelő - :

Folytatódott a demokrácia hanyatlása a világban? (Freedom House)

Riasztó módon immár 13. éve folytatódott tavaly szerte a világban a politikai és a szabadságjogok hanyatlása, a visszaesést elszenvedő országok száma még mindig sokkal meghaladta a javulást élvezőket, bár nem olyan nagy arányban, mint egy évvel korábban – állapítja meg a Freedom House washingtoni központú jogvédő civil szervezet tegnap kiadott, A szabadság foka a világban című éves jelentésében.