Freedom HouseFolytatódott a demokrácia hanyatlása a világban?

2019. február 6., szerda, Világfigyelő

Riasztó módon immár 13. éve folytatódott tavaly szerte a világban a politikai és a szabadságjogok hanyatlása, a visszaesést elszenvedő országok száma még mindig sokkal meghaladta a javulást élvezőket, bár nem olyan nagy arányban, mint egy évvel korábban – állapítja meg a Freedom House washingtoni központú jogvédő civil szervezet tegnap kiadott, A szabadság foka a világban című éves jelentésében.

A romlás a világ minden nagy térségére – kivéve Óceániát – és minden országkategóriára – szabad, részben szabad, nem szabad – jellemző. Viszont a demokrácia visszaszorulása még mindig nem olyan mértékű, mint amekkora a terjedése volt a múlt század végén – írta a szervezet. Mindazonáltal a romló tendencia tartja magát, még ha nem is olyan gyors, mint egy-két évvel korábban. Tavalyelőtt 35 ország javított és 71 rontott, tavaly pedig 50 ország javított és 68 rontott.

A Freedom House szerint a legaggasztóbb jelenségek, hogy még a legrégebbi demokráciákat is megrendítik a populista politikai erők, amelyek elutasítják az olyan alapvető elveket, mint a hatalmi ágak szétválasztása, és amelyek támadják a kisebbségeket. Nem elsősorban a régi demokráciákra jellemző, de újra egyre több helyen tapasztalható az etnikai tisztogatás, például Szíriában és Mianmarban, de Oroszország által a Krímben a tatárok és a magukat ukránnak vallók, illetve Kínában a muzulmánok ellen.

A rossz globális tendencia ellenére elszórtan vannak jó példák a világban, ilyen Angola, Örményország, Ecuador, Etiópia és Malajzia.

Nyugat-Európának nem sok szót szentel a jelentés – mindössze annyit, hogy a jobboldali osztrák kormány nyomás alá helyezte a közmédiát –, de nagyobb problémákat lát Közép-Európában és a Balkánon. Fő megállapítása szerepelhetett volna tavaly is: „az antidemokratikus vezetők aláássák a kulcsfontosságú (demokratikus) intézményeket”, vagyis azokat, amelyek őrködnek a szólás- és gyülekezési szabadság, valamint a joguralom felett.

A jelentés szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök hatalmához kötődik az egyik legsúlyosabb romlás, amelyet a Freedom House az Európai Unióban valaha mért. A lehetséges 100 pontból Magyarország 2016-ra vonatkozóan 76-ot kapott, 2017-re 72-t, a tavalyi évre pedig 70-et, amivel – most először – a szabad kategóriából a részben szabadba került, és továbbra is a legalacsonyabb pontszáma van az Európai Unión belül. Európában Magyarország mellett egy olyan ország van, amely rosszabb kategóriába került: Szerbia is szabadból részben szabad lett, 67 pontja van.

Orbán Viktor és jobboldali nacionalista pártja a folyamatos romlás ellenére a 2018. áprilisi parlamenti választásokon könnyűszerrel meg tudta tartani kétharmados többségét a törvényhozásban – olvasható a jelentésben. Ezután is folytatódtak a támadások az ellenzék, a független média, az akadémiai közösség, egyes vallási közösségek, civil szervezetek és a menedékkérők ellen. Az év végén a túlórát szabályozó új törvény bevezetése miatt megélénkültek az utcai tüntetések – tették hozzá.

A Freedom House megemlíti Szlová­kiában Jan Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolását, Lengyelországban a kormánypárt folytatódó támadását az igazságszolgáltatás függetlensége ellen, Csehországban az Andrej Babis kormányfőhöz közeli média küzdelmét a miniszterelnököt érintő botrányok ellen, Szerbiában és Montenegróban pedig Aleksandar Vučić, illetve Milo Đukanović elnök törekvését hatalmuk megszilárdítására. Törökországban a rendkívüli állapot feloldása ellenére folytatódott az intézmények megtisztítása a „gülenisták” tömegétől – írja bírálóan a Freedom House.

Donald Trump elnökségének derekán a jelentés terjedelmes részt szentel az Egyesült Államoknak, és megállapítja, hogy az amerikai demokráciával szembeni kihívások megremegtetik az ország alkotmányos rendszerét, és azzal fenyegetnek, hogy az egész világon aláássák a politikai és a polgári szabadságjogokat. Globális mércével mérve az amerikai demokrácia még mindig nagyon erős, de tekintve a lassú eróziót, ezt nem szabad feltétlenül adottnak venni hosszú távon – figyelmeztet a szervezet. Az Egyesült Államoknak 86 pontja van a lehetséges 100-ból, amivel egyértelműen rosszabb helyen szerepel, mint a többi nagy demokrácia, például Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság, és Görögországgal, Horvátországgal áll egy szinten.

A jelentés Romániával szemben sokkal elnézőbb, az ország besorolása szabad, és pontszáma 81.

A Freedom House szerint a vizsgált 195 ország közül 86 szabad, 59 részben szabad és 50 nem szabad.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 47
szavazógép
2019-02-06: Világfigyelő - :

Csáky Pál: A kisebbségi sors napi menetelés a nehezebb úton

A kisebbségi sors napi menetelés a nehezebb úton, az asszimiláció felvállalása ugyanis mindig a könnyebb, az egyszerű választás, de pusztuláshoz vezet – jelentette ki tegnap Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának (MKP) európai parlamenti képviselője Brüsszelben Az intézmények szerepe az európai kisebbségek életében címmel az Európai Parlamentben szervezett konferencián.
2019-02-06: Világfigyelő - :

Csütörtökön tárgyalnak a brexitről

Theresa May brit miniszterelnök csütörtökön Brüsszelbe látogat, hogy az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséről egyeztessen Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével – közölte a testület vezető szóvivője.