Megkezdődött a 69. Berlinale

2019. február 8., péntek, Magazin

Tegnap megkezdődött a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale). A tíznapos seregszemlén 14 szekcióban 400 alkotást mutatnak be, köztük két magyar rövidfilmet, s levetítik újra a fesztivál klasszikusai között Mészáros Márta Örökbefogadás és Tarr Béla Sátántangó című filmjét is. A legjobb debütfilm díjáért fiatal román alkotó, Marius Olteanu első játékfilmje, a Monştri (Szörnyetegek) is versenybe száll.

A cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb A-kategóriás filmfesztiválok közé tartozó Berlinale középpontjában idén a hatalommal való visszaélés, az állami elnyomás és az ezekkel szemben állók harca áll.

A nemzetközi zsűri elnöke Juliette Binoche francia színésznő, tagjai Sebastián Lelio chilei rendező, Sandra Hüller német színésznő, Justin Chang amerikai filmkritikus, Rajendra Roy amerikai filmkurátor és Trudie Styler brit színész. A versenyprogramban a zsűrinek 17 alkotás közül kell kiválasztania a legjobbat. A fesztivál nyitófilmje Lone Scherfig dán rendező alkotása, a The Kindness of Strangers. A film főszereplői mindannyian nagy traumákat éltek át, útjaik egy New York-i orosz étteremben keresztezik egymást.

Az idei Berlinaléra két magyar alkotás, Buda Flóra Anna Entropia és Tóth Luca Lidérc úr című filmje kapott meghívást a rövidfilmes programba. Az Entropia három párhuzamosan létező univerzum működését mutatja be. A 19 perces Lidérc úrban egy fiatal férfi mellkasröntgenén egy aprócska személy sziluettje rajzolódik ki, fejének búbja tumorként türemkedik ki az ifjú oldalából.

A fesztivál felújított klasszikusokat felvonultató válogatásában Mészáros Márta világhírű filmjét, az Örökbefogadást tűzik műsorra február 12-én. A filmért Mészáros Márta 1975-ben – első női rendezőként és első magyar résztvevőként – vehette át a Berlinale fődíját, az Aranymedvét. A finoman árnyalt női portréban Berek Katalin magányos gyári munkásnőt alakít, aki hiába szeretne nős szerelmétől gyereket. Az Örökbefogadás teljes körű, 4K felbontású restaurálása a Filmalap tízéves digitális filmrestaurálási programjának keretében készült a Magyar Filmlaborban. A Collegium Hungaricum Berlin február 13-án Mészáros Márta tiszteletére levetíti a Cannes-ban díjazott Napló gyermekeimnek és az Ők ketten című filmet is. A vetítések után beszélgetés lesz a rendezőnővel, amelyen Hanna Schygulla színésznő is részt vesz.

Tarr Béla 1994-ben készült világhírű alkotása, a Sátántangó felújított változatát a közönség a Berlinale Fórum programjában láthatja először, ahol 25 évvel ezelőtt elsöprő sikert aratott. A Krasznahorkai László regénye alapján készült 450 perces, fekete-fehér alkotást világszerte a legfontosabb filmek között tartják számon. A Sátántangó digitális felújítását 4K felbontásban a Los Angeles-i Arbelos filmforgalmazó és -restauráló cég, valamint a Magyar Filmlabor végezte el.

A legifjabb filmesek számára rendezett Berlinale Talents programban idén Tasnádi Zsófia látványtervező vesz részt Magyarországról.

A vörös szőnyegen érkező meghívottakat romániai idő szerint 18.30-tól, a nyitógálát pedig 20.30-tól közvetítik a fesztivál Facebook-oldalán. A díjátadó gála február 16-án lesz.

2018-ban román rendező első nagyjátékfilmje, Adina Pintilie Nu mă atinge-mă című alkotása kapta meg a legjobb filmnek járó Aranymedvét, 2017-ben pedig Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje vitte el a fődíjat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1546
szavazógép
2019-02-08: Sport - :

A Dinamo ellen javíthat Eugen Neagoe együttese (Labdarúgás, I. liga)

A Sepsi OSK szombaton 20 órától a Dinamo ellen játszik a sepsiszentgyörgyi stadionban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 23. fordulójában. A piros-fehérek győzelemmel feledtethetnék az előző játéknapon a sereghajtó FC Voluntari vendégeként elszenvedett kiábrándító vereséget.
2019-02-08: Magazin - :

Idén nem lesz házigazdája az Oscar-gálának

Az amerikai ABC televízió bejelentette, hogy idén egyáltalán nem lesz ceremóniamestere, házigazdája az Oscar-díjátadónak.