Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

BrexitFolytatják a tárgyalásokat

2019. február 8., péntek, Világfigyelő

A nehézségek ellenére a tárgyalások folytatásáról állapodott meg tegnapi brüsszeli találkozóján Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az Egyesült Királyság rendezetlen európai uniós kiválása.

  • Theresa May és Jean-Claude Juncker. FOTÓ: REUTERS / YVES HERMAN
    Theresa May és Jean-Claude Juncker. FOTÓ: REUTERS / YVES HERMAN

A tárgyalást követően kiadott közös közleményben arról számoltak be, hogy a két fél tárgyalódelegációi tovább fognak egyeztetni, hogy olyan megoldást találjanak, amely a lehető legszélesebb támogatottságot nyerheti el a londoni parlamentben, ugyanakkor tiszteletben tartja a benn maradó tagállamok által lefektetett irányelveket.

Február vége előtt újabb találkozóra kerül sor Theresa May és Jean-Claude Juncker között, hogy értékeljék az előrelépést.

A kommüniké szerint Jun­cker ismételten leszögezte, hogy nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló, szerinte kiegyensúlyozott szerződés. Kiemelte, hogy a jövőbeli viszonyról szóló politikai nyilatkozat szövege módosítható, amennyiben London esetleg ambiciózusabb célokat tűzne ki. És végezetül figyelmeztetett, hogy a kiválási szerződést a huszonhét benn maradó tagállam mellett az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

May tájékoztatott a londoni alsóházi elutasítás körülményeiről, és különböző lehetőségeket vetett fel a képviselők többsége által aggályosnak tartott elemek, például a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett ír–északír tartalékmegoldás kapcsán. Ezek részleteire azonban nem tértek ki a közleményben.

Mint írták, a „konstruktív” megbeszélés célja az volt, hogy sikerüljön megelőzni a megállapodás nélküli brit kilépést, különösen, mivel mindkét fél elkötelezett a jövőbeli mély partnerségi kapcsolat kialakítása mellett, amire nagy szükség van a nyitott, tisztességes kereskedelem és a szabályalapú nemzetközi rendszer fenntartása, illetve a klímaváltozás és a terrorizmus elleni hatékony küzdelem érdekében.

A brit kormányfő később Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével és Guy Verhofstadttal, a testület brexitügyi főmegbízottjával találkozott. Rövid sajtótájékoztatóján Verhofstadt elmondta, May biztosította őket arról, hogy a szerződésnek része lesz egy hiteles ír–északír pótmegoldás, nincsen szó annak kiiktatásáról, a készenléti mechanizmus ugyanis elengedhetetlen az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki egyezmény fenntartása érdekében. Hangsúlyozta, a rendezetlen kiválás „katasztrófa” lenne mindkét oldal számára, s ezzel kapcsolatban „felelőtlennek” nevezte az ezen opció mellett kampányoló brit politikusokat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 204
szavazógép
2019-02-08: Világfigyelő - :

Budapestre látogat az amerikai külügyminiszter

Budapestre látogat a jövő héten az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo – közölte az Origo tudósítása szerint John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az Origo kérdésére elmondta, a látogatásra hétfőn kerül sor.
2019-02-08: Világfigyelő - :

Mérsékelten növekszik az európai gazdaság

Az Európai Bizottság (EB) téli gazdasági előrejelzése szerint az európai gazdaság, ahogy az elmúlt egymást követő hét évben, 2019-ben is növekedni fog. A várakozások szerint minden tagállamban a gazdaság teljesítményének emelkedése lesz tapasztalható, noha a globális bizonytalanság miatt a növekedés üteme az elmúlt évek adatainál várhatóan mérsékeltebb lesz.