Hetven év után kértek bocsánatot George Orwelltől

2019. február 9., szombat, Magazin

Bocsánatot kért George Orwelltől a British Council, amiért hetven éve elutasította az angol író, újságíró egyik gasztronómiai tanulmányát.

  •  A kép illusztráció. Fotó: Twitter.com/lindih
    A kép illusztráció. Fotó: Twitter.com/lindih

Az In Defence of English Cooking (Az angol konyha védelmében) című művét 1946-ban írta az Állatfarm és az 1984 című világhírű regények írója. Az ország kultúráját és az angol nyelvet külföldön népszerűsítő British Council akkori illetékesei azonban közölték vele, hogy oktalan lenne kiadni azt az európai kontinens olvasói számára – adta hírül a BBC News honlapja. Orwell szerkesztője szerint a mű „kitűnő esszé egy-két kisebb hibával”, köztük azzal, hogy a szerző narancslekvárreceptje „túl sok cukrot és vizet tartalmaz”. Az Evening Standard brit lapban később közölt műben Orwell a brit étrendet „inkább egyszerűnek, semmint nehéznek, kissé barbárnak” nevezi, amelyben „a meleg italok fogyasztása a nap szinte minden órájában elfogadott”.

Alasdair Donaldson, a British Council vezető politikai elemzője szerint a szervezet azokban a napokban „sótlan és kockázatoktól vonakodó” volt, és el akarta kerülni egy ételről szóló esszé – köztük a második világháborús élelmiszerjegy-rendszer borzasztó hatásait említő írás – kiadását az ínséges 1945-ös tél utáni időszakban. „Hetven évvel később a British Council örömmel változtatja meg a 20. század valószínűleg legnagyobb brit politikai írójának elutasítását azzal, hogy teljes egészében kiadja az eredeti esszét a szerencsétlen elutasító levéllel együtt” – tette hozzá.

Az Orwell szerkesztője által „túlságosan édesnek” nevezett narancslekvárreceptben amúgy két-két sevillai narancshoz, édes narancshoz, illetve citromhoz 3,6 kilogramm cukor és 4,5 liter víz felhasználását javasolta a szerző.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1222
szavazógép
2019-02-09: Magazin - :

Folytatódik A Simpson család

Újabb két évad készül a legendás animációs sorozatból, A Simpson családból, amely már most a filmtörténelem leghosszabb ideje futó főműsoridős tévésorozata.
2019-02-09: Magazin - :

Perel Woody Allen

Woody Allen beperelte az Amazont, mert szerződésük ellenére nem forgalmazza a rendező A Rainy Day in New York című új filmjét – írta a BBC hírportálja.