KézdivásárhelyKisállatok lepték el sportcsarnokot

2019. február 9., szombat, Közélet

Idén a kézdivásárhelyi Columba Kisállattenyésztők Egyesülete a házigazdája a székelyföldi galamb-, szárnyas- és kisállattenyésztők ötödik kiállításának. A sportcsarnokban tegnaptól vasárnapig kilencven kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai és székelyudvarhelyi kisállattartó ezerszáz példánya kerül közszemlére, amiből 500 galamb, 350 nyúl, 250 pedig szárnyas.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A tegnap délelőtti megnyitón elsőként ifj. Domokos József, az idén fennállásának 50. évfordulóját ünneplő egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy a kiállítást hosszas előkészítés előzte meg. Kiemelte, hogy egy évvel ezelőtt is szándékukban állt a kiállítást megszervezni, de a madárinfluenza miatt nem engedélyezték.

Ezt követően Constantinescu Herman, az egyesület titkára  állategészségügyi és állattenyésztési szempontból értékelte az ötödik székelyföldi kisállat-seregszemlét. „A székelyföldi kiállítás nemcsak nemzetközileg és országosan ismert és elismert fajtákat mutat be, hanem környékünkön kitenyésztett és fokozatosan teret hódító fajtákat is. Egyaránt büszkék vagyunk a székely nyúlra és a székelyudvarhelyi pergő galambra, de a már régi múlttal rendelkező erdélyi kopasznyakú tyúkra is. Érdekességnek számítanak a törpe nyúlfajták és a tyúkok törpe változatai is. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy román tenyésztők is neveztek be, és román fajták is jelen vannak” – mondotta többek között az egyesület titkára.

A nagyatádi bírói testület részéről Uhrner Antal, a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetségének elnöke értékelte a seregszemlét, aki arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy az első székelyföldi kisállat-kiállításnak a céhes város volt a házigazdája. A székesfehérvári Bárány István a Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége elnökségének a nevében köszöntötte a székelyföldi seregszemlét és annak résztvevőit, tenyésztőket és látogatókat egyaránt.

A kiállított kisállatokat magyarországi és romániai zsűri bírálta el. A rendezvény ma 10-től 18 óráig, vasárnap pedig 9-től 14 óráig látogatható. Vasárnap tombolahúzás is lesz, amelyen kisállatokat nyerhetnek a szerencsések.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2019-02-09: Közélet - :

Hó eleji rendőrségi mérleg

Február első hat napján 132 esethez szálltak ki a Kovászna megyei rendőrség munkatársai, ezek közül hatvanat a 112-es sürgősségi hívószámon jelentettek be. Ezeken kívül 50 ellenőrzést végeztek.
2019-02-09: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Találkozás a javából! (Orbán László emlékiratai a könyvtárban)

Telt ház előtt mutatták be kedd este a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban az Orbán László születésének 100. évfordulója alkalmából készült, az egykori gyergyóremetei esperes emlékirataiból kiadott, Találkozásra várva című míves könyvet, amelyet Márkus András szentszéki tanácsos, őrkői plébános vezetett fel, Daczó Katalin, a Hargita Népe újságírója és Laczkó-Albert Elemér magyartanár, Gyergyóremete község polgármestere mutatott be.