Autók az adóparadicsomból

2007. július 11., szerda, Világfigyelő

A horvátországi utakon egyre több méregdrága autón ― Audi, BMW, Jaguar, Maserati, Porsche ― látható fekete rendszámtábla négy pálmafával, négy számmal és alatta a felirattal: Vanuatu Köztársaság.

Az Ausztráliához közeli, dél-csendes-óceáni, 83 szigetből álló Vanuatu adóparadicsomnak számít. A 206 000 lélekszámú köztársaság lakosságának 65 százaléka él a mezőgazdaságból, a többiek halászatból, turizmusból és offshore cégek bejegyzéséből.

Sok európai, így a tehetős horvátok is céget jegyeztetnek be Vanuatun, ezeknek a vállalatoknak a képviselői viselhetik a fekete rendszámtáblát autóikon. A cégbejegyzést interneten is el lehet intézni, ki kell tölteni egy nyomtatványt és átutalni 950 dollárt, a regisztráció éves hosszabbítási díja pedig mindössze 250 dollárba kerül. A Vecernji List zágrábi napilap írása szerint az ilyen táblákkal felszerelt autók tulajdonosai az adózást kerülik el.

A Vanuatu-szigeteknek mindössze 1070 kilométer közútja van, ebből 256 kilométer aszfaltozott ― derült ki a az amerikai hírszerző ügynökség (CIA), a Világ Tényei című könyvéből.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-11: Világfigyelő - x:

Mexikói a leggazdagabb ember

Carlos Slim mexikói telefonmágnás átvette Bill Gates vezető helyét, és egy mértékadó mexikói pénzügyi portál szerint immár ő a világ leggazdagabb embere.
2007-07-11: Világfigyelő - x:

Erősödő ingatlanpiac Romániában

Várhatóan még öt-hét évig tart Romániában az ingatlanpiac szárnyalása, s emiatt az ingatlanpiaci beruházások hozama nagyobb lesz, mint az Európai Unió többi részében — jelentette ki Ion Radu Zilişteanu, a romániai ingatlanügynökségek egyesületének szóvivője.