Erősödő ingatlanpiac Romániában

2007. július 11., szerda, Világfigyelő

Várhatóan még öt-hét évig tart Romániában az ingatlanpiac szárnyalása, s emiatt az ingatlanpiaci beruházások hozama nagyobb lesz, mint az Európai Unió többi részében — jelentette ki Ion Radu Zilişteanu, a romániai ingatlanügynökségek egyesületének szóvivője.

Kifejti, hogy a román ingatlanpiac látványos növekedése 2003 elején kezdődött. Ezért öt-hat évvel ezelőtt egy ingatlan megvásárlása nagyon jó üzletnek bizonyult, hiszen a beruházás mindössze öt-nyolc év alatt megtérült évi 12—20 százalékos hozammal. Később a növekedés kissé hanyatlott, így a beruházás megtérülésének ideje 8—12 évre tolódott ki. Emellett a beruházás évi hozama is 8—12 százalékra csökkent. Becslése szerint 2012 és 2014 között, amikor Románia várhatóan belép az eurózonába, a befektetések megtérülésének ideje 15—25 évre terjed majd ki, évi négy-hat százalékos hozammal.

Az ingatlanügynökségek képviselője szerint az 1989 előtt épített panellakások ára két évig még emelkedni fog, mivel jelenleg a kínálat csak a kereslet hatvan százalékát elégíti ki. Az ingatlanpiacon továbbra is a telkek esetében lehet jelentősebb növekedésre számítani. Például a mezőgazdasági földek ára akár 40—45 százalékkal is emelkedhet, mert Nyugat-Európában egy hektár ára nyolc- és tízezer euró között változik, míg Romániában helyenként még az ezer eurót sem éri el.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-11: Világfigyelő - x:

Autók az adóparadicsomból

A horvátországi utakon egyre több méregdrága autón ― Audi, BMW, Jaguar, Maserati, Porsche ― látható fekete rendszámtábla négy pálmafával, négy számmal és alatta a felirattal: Vanuatu Köztársaság.
2007-07-11: Világfigyelő - x:

Magyarellenes az EU borreformja

Magyarország nem egyszerűen nem érdekelt, hanem kifejezetten ellenérdekelt az Európai Unió tervezett borreformja esetében — idézte Kiss Lászlónak, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének szavait a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelenő Észak-Magyarország pénteki száma.