Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Állami költségvetésSzűk hét parlamenti vita

2019. február 11., hétfő, Belföld

A képviselőház és a szenátus házbizottsága által megszabott menetrend értelmében pénteken szavazhat a parlament a 2019-es állami költségvetésről és a társadalombiztosítási költségvetéséről.

A házbizottságok szombati együttes ülésén megszabott menetrend szerint a törvényhozók ma délig nyújthatják be módosító javaslataikat. Az állandó bizottságok ma 15 órától ülnek össze véleményezni a tervezeteket, és közben elkezdik a munkát a költségvetési szakbizottságok is, amelyeknek szerdán 15 óráig kell összeállítaniuk jelentésüket. A parlament plénumában szerdán 15 órától kezdődik a költségvetés tervezetének vitája, a végső szavazásra pedig a tervek szerint pénteken kerül sor.

Mint ismert, a kormány pénteki ülésén hagyta jóvá a 2019. évi állami költségvetés és társadalombiztosítási költségvetés tervezetét. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter bejelentése értelmében a büdzsétervezet 5,5 százalékos gazdasági növekedésre, 1022 milliárd lej értékű GDP-re épül.

Az ellenzéki pártok már a költségvetés kormány általi elfogadása előtt – a részlegesen kiszivárogtatott adatok alapján – élesen bírálták a tervezetet. A Népi Mozgalom Párt elnöke tegnap bejelentette, hogy több mint kétezer módosító javaslatot nyújtanak be, mert „az idei költségvetés az ország egyetlen nagy problémájára sem szolgál megoldással”. „Pénzt kellene elkülöníteni bölcsődékre és óvodákra, mentőkre, infrastruktúrára: a főváros körgyűrűjére, a Bukarest–Brassó autópályára, a Jászvásár–Marosvásárhely sztrádára; pénzt kellene elkülöníteni gázbevezetésre, megengedhetetlen, hogy a 21. században még legyenek olyan városok és falvak Romániában, amelyekben nincs vezetékes földgáz” – írta egy Facebook-bejegyzésben Eugen Tomac.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 726
szavazógép
2019-02-11: Életmód - László Zsuzsa:

Egymás szemébe nézve, kézfogással (Sikó-Barabási Eszter, aki visszahozná a régi falusi iskolák hangulatát)

Törékeny, fiatal nő. Az otthonában fogad. Amikor ajtót nyit, apró kis ember fut ki a szobából. Teljes hasonmása, csak még alig látszik ki a földből. Amíg beszélgetünk, szinte észrevehetetlenül jön-megy körülöttünk, időnként mosolyogva felkucorodik az édesanyja ölébe, aztán megy újra játszani. A törékeny kis nő négy gyermeket nevel, most csak a szőke kislány van vele itthon. Csoda, hogy időt tudott szakítani rám. Másfél óra, amíg megérkezik a népes csapat többi tagja az édesapjukkal, addig beszélgethetünk. Sok minden érdekel, bár néha nem igazán tudom, hogyan kérdezzek pontosan, csak sejtem, hogy miként és mit szeretnék megfogalmazni. Ő viszont ráérez, megérti, hogy mi foglalkoztat, segít és nagyon pontosan válaszol. Mostanáig felületes tudásom volt minderről, ezért bukdácsolok. Mint az emberek többsége, aki nem érintett benne, csak annyit tudtam, hogy ez valami egészen más.
2019-02-11: Belföld - :

Üzenet az RMDSZ-nek

Felhívást intézett a Pro Románia párt az RMDSZ-hez, hogy határolódjon el a Szociáldemokrata Párt (SZDP) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (LDSZ) alkotta koalíciótól, és ne szavazza meg a parlamentben a 2019-es állami költségvetés tervezetét.