Peking, 2008A tizenkettedik versenynap

2008. augusztus 21., csütörtök, Sport

Az argentin―brazil labdarúgó elődöntőnek megvolt a maga színes sajtóvisszhangja. Nem bonyolódunk bele, viszont a tekintélyes O Globo internetes kiadásának véleményét kiragadjuk a sok közül: ,,A brazilok azért estek ki, mert az egész csapat apatikus volt, hiányzott belőle a tűz, így aztán logikus volt, hogy a döntő előtt megállították a gárdát." Hasonló jelenséggel mi is találkoztunk, és meg is jegyeztük: hiányzik a magyar vívók zöméből a szív és a lélek, elfásultak, egyszerűen nem tudnak küzdeni. Ezt már csak ismétlésként mondom, az olimpiai címvédő argentin válogatott a fináléban Nigériával találkozik.

Aki korán kel, aranyat lel ― ismételgették a női hosszútávúszók útban a rajt felé. Az olimpiai falu lakói éppen akkor kezdték el összefoglalni éjszakai álmukat. Sokan akartak ,,aranyat lelni", arany viszont csak egy volt, azt pedig az orosz Ilcsenko kapta, aki két másodpercet vert az őt üldöző britekre.

Női 10 km úszás:

1. és olimpiai bajnok: LARISSZA ILCSENKO (orosz) 1:59:27.7 ó

2. Keri-Anne Payne (brit) 1:59:29.2

3. Cassie Patten (brit) 1:59:31.0.

Még ünnepeltek az úszók ― na nem a parton, hanem egy picivel odébb ―, amikor beszaladtak a szörfök. A nők versenyét a kínai Jin Csien nyerte, megelőzve a háromszoros olimpiai érmest (egy arany Sydneyben és két bronz Atlantában és Athénban), az olasz Sensinit.

Női szörf:

1. és olimpiai bajnok: JIN CSIEN (kínai) 39 pont

2. Alessandra Sensini (olasz) 40

3. Bryony Shaw (brit) 45

22. Detre Diána (magyar) 185.

Férfi szörf:

1. és olimpiai bajnok: TOM ASHLEY (új zélandi) 52

2. Julien Bontemps (francia) 53

3. Shahar Zubari (izraeli) 58

19. Gádorfalvi Áron (magyar) 136.

S hogy valami szenzáció is legyen: A NOB elvette a női hétpróba ezüstérmesétől, az ukrán Ljudmila Blonszkától az érmet, mert mint kiderült az éremosztást követő doppingvizsgálaton, az atlétanő anabolikus szteroidokat használt.

A viszonylag csendesebb napon (csak tizenkét döntő) az érdeklődés súlypontja áttevődött a labdajátékokra, oda, ahol a negyeddöntők, elődöntők csatái zajlottak. A kosárlabda, strandröplabda, kézilabda, gyeplabda, röplabda, softball vonzotta mindenek előtt a turistá­kat és kevésbé a kínaiakat. A délelőtt folyamán tisztázódott is néhány kérdés, továbbjutás. A férfi strandröplabdások eldöntötték a döntő két párosának kilétét: Brazília (Marcio Aranjo, Fabio Luiz)—Brazília (Eicardo, Emanuel) 2—0, Egyesült Államok (Rogers, Delhausser)—Grúzia (Geor, Gia) 2—0. A legjobb négy közé jutottak, s az elődöntőre készülnek: férfi vízilabda: Szerbia—Spanyolország 9—5, férfi kosárlabda: Litvá­nia—Kína 94—68, Spanyolország—Horvátország 72—59, férfi kézilabda: Horvátország—Dánia 26—24, Franciaország—Oroszország 27—24, Izland—Lengyelország 32—30, férfi röplabda: Brazília—Kína 3—0, női gyeplabda: Kína—Németország 3—2 (!). S míg mentek a kemény csaták, a lelátókon arról beszéltek a turisták, hogy az asztaliteniszezők mezőnyének fele már kínai származású! Ezen pedig el kellene gondolkozni.

Két küzdősportban avattak bajnokokat — a szabadfogású birkózók folytatták a bajnokavatást, a tékvandósok ma kezdték el. A birkózószőnyegen előbb a 66 kg-os török Sahin bizonyította, hogy világ- és Európa-bajnoki címével valóban kiérdemelte az olimpiai aranyérmet is. Érdekes, azok között, akik igyekeztek áthúzni szándékát, csak egy világbajnoki ezüstérmes volt, a kubai Caballero. A 74 kg-osok csatája címvédéssel ért véget, az orosz Szajtijev az Európa-bajnoki ezüstérmes Gajdarov, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes kubai Fundora minden igyekezete mellett megvédte négy évvel ezelőtt Athénban szerzett bajnoki címét, aranyérmét. A mieink?... Ha minden igaz, ott voltak...

Szabadfogású birkózás, 66 kg:

1. és olimpiai bajnok RAMAZAN SAHIN (török)

2. Andrij Sztadnik (ukrán)

3. Sushil Kumar (indiai) és Otar Tusisvili (grúz).

Szabadfogású birkózás, 74 kg:

1. és olimpiai bajnok BUVAJSZA SZAJTIJEV (orosz)

2. Szoszlan Tigijev (üzbég)

3. Murad Gajdarov (féhérorosz) és Kiril Terzijev (bolgár).

A távol-keleti küzdősport, a tékvandó részvevői között volt olimpiai (Csu Mu-jen) és világbajnok (Antonio Ramos), egy sor trónkövetelő. A két aranyérmen aztán a kínai és a mexikói versenyző osztozott. Az igazi hőstettet mégis az afgán Nikpal vitte véghez, megszerezte Afganisztán minden idők első olimpiai érmét. Bronz, az igaz, de úgy ragyog, mint egy üstökös.

Női tékvandó, 49 kg:

1. és olimpiai bajnok VU CSING-JÜ (kínai)

2. Buttree Puedpong (thaiföldi)

3. Dalia Contreras Riveiro (venezuelai) és Daynellis Montejo (kubai).

Férfi tékvandó, 58 kg:

1. és olimpiai bajnok GUILLERMO PEREZ (mexikói)

2. Yulis Gabriel Mercedes (dominikai)

3. Rodullah Nikpal (afgán) és Csu Mu-jen (tajpeji).

A kemény, férfias küzdelmek után jól jött a vizes lazítás. Félretéve az izgalmakat, jó volt elgyönyörködni a szinkronúszók lágy és mégis erőteljesnek tűnő, harmonikus mozgásán. Jó volt nézni, mint szelídítik meg a hullámokat, mint kerítik hatalmukba a vizet... Címvédéssel, azaz orosz sikerrel ért véget a párosok versenye.

Szinkronúszás, páros:

1. és olimpiai bajnok OROSZORSZÁG 99.251 — Anasztaszia Davidova, Anasztaszia Jermakova

2. Spanyolország 98.334 — Andrea Fuentes, Gemma Mengual

3. Japán 97.167 — Harada Szara, Szuzuki Emiko.

Megpihenten, felszabadultan várhattuk a Madárfészek jelentkezését. Elsőként a női kalapácsvetők kötötték le figyelmünket. A nagy világcsúcstartó oroszok ,,bogyófogyasztás" miatt távol maradtak, a világhírességek közül csak a kubai olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Moreno volt jelen, na és a világbajnok német Heidler. A viadal így is felülmúlt minden várakozást. A végig vezető fehérorosz Mjankovát az utolsó sorozatban közelítette meg a kubai Moreno, s védte meg olimpiai ezüstérmét.

Női kalapácsvetés:

1. és olimpiai bajnok AKSZENA MJAN-KOVA (fehérorosz) 76,34 m — ol. cs.

2. Yipsi Moreno (kubai) 75,20

3. Zsang Ven-hsziu (kínai) 74,37.

Aztán következtek a jamaicai percek, aranyérmek. Usain Bolt magánszáma késztette mosolyra a lelátót. Jelezni akarta, hogy ,,gyerekek, itt több következik, mint egy show". Akkor nem gondolta senki, hogy M. Johnson világcsúcsa, a 19,32 mp veszélyben van. Bár lehetett volna sejteni a 100 méteren döntött világcsúcsa után, hogy ez a srác sokra képes. Az első száz után elveszítette versenytársait, s már csak az idővel, Johnson világcsúcsával versenyzett. Ő győzött! Legyőzte ellenfeleit, önmagát, és legyőzte az időt, Johnson világcsúcsát. Ideje — 19,30 mp — szenzációs.

Férfi 200 m:

1. és olimpiai bajnom USAIN BOLT (jamaicai) 19,30 —vcs.

2. Churandy Martina (holland antilláki) 19,82

3. Shawn Crawford (amerikai) 19,96.

A világcsúcsot újabb olimpiai rekord követte. A jamaicai Melanie Walker adta át a múltnak honfitársnője, Deon Hemmings Atlantában felállított csúcsát a 400 m gáton.

Női 400 m gát:

1. és olimpiai bajnok MELANIE WALKER (jamaicai) 52,64 — ol. cs.

2. Sheena Tosta (amerikai) 53,70

3. Tasha Davers (brit) 53,84.

Zárjuk a napot azzal, hogy a kajak-kenu minden 1000 méteres távján lesz magyar résztvevő! Jöjjenek a magyar érmek!!

Olimpiai karikák

* Kovászna megyei és zágoni vezetők figyelem! Panama államfője bejelentette: Irving Saladino, a pekingi olimpia távolugró bajnoka nevét viseli ezentúl Panamaváros sportkomplexuma. Ez az aranyérem hatalmas siker neki, családjának és minden panamainak. Nagy büszkeséggel töltött el minket, hogy hallottuk a nemzeti himnuszt az eredményhirdetéskor — áll az elnöki közleményben.

Mit tehetnénk még hozzá? Csak azt, hogy a zágoni Szabó Katinak csak négy(!!!!) olimpiai aranyérme és egy ezüstje van.

* Egy álom vált valóra az olimpiai szerepléssel Natalie du Toit amputált dél-afrikai hosszútávúszó számára, aki 16. lett a nők 10 km-es erőpróbáján Pekingben. A magyar Tőrös Károly 24 éves tanítványa 2:00:49.9 órás idővel ért célba a Sunji Evezős és Kajak-kenu Pályán, 1:22.2 perccel elmaradva a győztes orosz Larissza Ilcsenko mögött.

A nyitóünnepségen hazája zászlaját vivő Du Toit karrierje kis híján kettétört 2001-ben, amikor robogójával iskolába menet egy autós elütötte. Bal lábát térdtől csonkolni kellett, de nem hagyott fel az úszással, hanem átnyergelt a lábmunkát kevésbé igénylő hosszútávra.

Pekingi részvételével az Athénban ötszörös paralimpiai bajnok Du Toit és a szintén paralimpiai aranyérmes lengyel Natalia Partyka asztaliteniszező az a két sportoló, aki a fogyatékosok és az épek seregszemléjén is elindulhatott.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?









eredmények
szavazatok száma 577
szavazógép
2008-08-21: Elhalálozás - x:

Elhalálozás

Elhalálozás
Szavakban ki nem fejezhető fájdalommal, mély űrt hagyva lelkünkben, tudatjuk, hogy a drága jó édesanya és feleség,
IULIA GYORGY
elhunyt.
Temetése 2008. augusztus 22-én, pénteken 14 órakor lesz a sepsiszentgyörgyi közös temető ravatalozóházából.
Részvétfogadás csütörtökön, augusztus 21-én 19 órakor ugyanott.
Gigi, Simona és Alexandru
4211145
2008-08-21: Család - Jártó Kocsis Edit:

A tökéletes pihenés (Életmód, életenergia)

A lehetséges életmódok közül bármelyiket választjuk, bármilyen a temperamentumunk, életünkből nem maradhat ki a pihenés. Pihenésen nem csak az alvás értendő, nem csak a fizikai ellazulás, hanem ezzel egy időben a szellemi, lelki nyugalom is.