Tanácsadás talajok tápanyag-utánpótlásához

2019. február 13., szerda, Közélet

Talajok tápanyag-utánpótlása címmel zajlott csoportos agrár-szaktanácsadás múlt héten Barátoson, az eseményt a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete által működtetett háromszéki falugazdász hálózat szakemberei szervezték, együttműködésben az illyefalvi LAM Alapítvánnyal és a barátosi községházával.

  • Orbán Miklós agrármérnök hasznos tudnivalókat osztott meg a jelenlévőkkel
    Orbán Miklós agrármérnök hasznos tudnivalókat osztott meg a jelenlévőkkel

Előadónak Orbán Miklós agrármérnököt, a LAM Alapítvány munkatársát hívták meg. Közel húsz gazda volt jelen a szaktanácsadáson. A résztvevőket Tánczos Szabolcs polgármester köszöntötte. Szükség van arra, hogy a gazdák minél több, újabb információt kapjanak tevékenységükhöz, ezért jó a falugazdászok által kezdeményezett csoportos szaktanácsadás – hangoztatta.

Orbán Miklós a talajok kialakulásától a tulajdonképpeni trágyázási tudnivalókig osztott meg hasznos ismereteket a jelenlévőkkel. Hangsúlyozta: a talajok tápanyagtartalma, a kultúrák tápanyagigénye és más paraméterek alapján meghatározott helyes tápanyag-utánpótlással nemcsak a növények jobb fejlődésének kedvezünk, hanem optimalizálhatjuk trágyázási kiadásainkat, a környezet szennye­ződésének mértékét is csökkenthetjük. Külön hangsúlyozta a szerves vagy műtrágyák kiszórásának körülményeit. Kiemelte, hogy a talaj taposásával komoly károkat okozhatunk, tönkre­tesszük a kapillaritást, csökkentjük a tápanyagok felvehetőségét, ártunk a talajban élő növényeknek.

Elhangzott: a LAM Alapítványnál lehetőség van a föld összetételének elemzésére, az adatok alapján tápanyag-utánpótlási javaslatot is készítenek. A talajminták vételében, szállításában a falugazdászok is segítik a földművelőket. A rendezvényen a falugazdászok az esedékes magyarországi pályázati kiírás helyzetét is ismertették. Hangsúlyozták: konkrétumokról csak akkor lehet beszélni, ha ténylegesen megtörténik a kiírás – erről értesíteni fogják az érdeklődő gazdákat. A barátosi esemény után Csernátonban, Nagybaconban, Nagyajtán szerveznek hasonló témakörű agrár szaktanácsadást a háromszéki falugazdászok.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2019-02-13: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Farsangban Lécfalván

Farsangi hangulatú, fergeteges műsorral ünnepelték a Borosnyó községhez tartozó Lécfalván a három évvel ezelőtt létrehozott gyerek fúvószenekart és a fennállásának hatodik esztendejében járó néptánccsoportot.
2019-02-13: Közélet - Iochom István:

Háromszéki a vétkes sofőr (Halálos kimenetelű baleset Farkaslakánál)

Kedden este, 20 óra után pár perccel halálos kimenetelű közúti baleset történt a Hargita megyei Farkaslaka közelében a 13A országúton. Gheorghe Filip, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint a balesetet a 35 éves kézdivásárhelyi B. P. okozta, aki Mercedes Sprinter mikrobuszával Németországból utasokkal tért haza.