Magyarellenes az EU borreformja

2007. július 11., szerda, Világfigyelő

Magyarország nem egyszerűen nem érdekelt, hanem kifejezetten ellenérdekelt az Európai Unió tervezett borreformja esetében — idézte Kiss Lászlónak, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökének szavait a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében megjelenő Észak-Magyarország pénteki száma.

A lap az Európai Unió tervezett borreformjáról tartott tokaj-hegyaljai fórumról számolt be. Russell Mildon, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságának agrárpiacokért felelős igazgatója elmondta: a változtatást az indokolja, hogy az utóbbi években Európán belül is csökken a borfogyasztás, az unió borexportja nem növekszik olyan mértékben, mint a világpiac felvevőképessége, évente 10 millió hektoliterrel növekszik az eladatlan borkészlete.

Ezért a reform javaslatai között szerepel egyebek mellett a szőlőkivágás támogatása 200 000 hektáros összterületen. Magyarország számára ez a javaslat elfogadhatatlan, Ficsor Ádám, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára kifejtette, ez a vázolt borreform egyelőre egy javaslattervezet, amely a tagállamok szakminiszterei tanácsa elé kerül.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 124
szavazógép
2007-07-11: Világfigyelő - x:

Erősödő ingatlanpiac Romániában

Várhatóan még öt-hét évig tart Romániában az ingatlanpiac szárnyalása, s emiatt az ingatlanpiaci beruházások hozama nagyobb lesz, mint az Európai Unió többi részében — jelentette ki Ion Radu Zilişteanu, a romániai ingatlanügynökségek egyesületének szóvivője.
2007-07-11: Riport - B. Kovács András:

A bérlet átka és haszna (Közbirtokosságok)

A zágoni közbirtokosság eladása körüli bonyodalmak kapcsán ― melyekkel lapunk részletesen foglalkozott annak idején ― vált világossá, hogy a hajdani faluközösségek legtöbb helyt alighanem széthullottak, és a közös gazdálkodás valamikori erkölcsi alapjai felszámolódtak. Aki a közbirtokosságot mint tulajdonformát feltámasztotta, annak azt a világot is, amelyben azok megtalálták a maguk hagyományos helyét és szerepét, amely a résztulajdonok birtokosait együttműködésre szorította, már nem sikerülhetett életre keltenie.