Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Díjakkal ösztönzik a turizmusban tevékenykedőket

2019. február 20., szerda, Közélet

Tizennyolc kategóriában díjazzák a megye turizmusában kiemelkedő tevékenységet folytató szereplőket. A kitüntetéseket a hagyományteremtő szándékkal megszervezett Visit Covasna Gálán adják át, amelyre március 21-én a megyeszékhelyi Fidelitas Szálloda konferenciatermében kerül sor – hangzott el a szervezők – Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, Kovászna Megye Tanácsa és Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara – tegnapi közös sajtótájékoztatóján. A megyeháza kis gyűléstermében Grüman Róbert, a megyei tanács alelnöke, Édler András György és László Endre, a kamara elnöke, illetve alelnöke, valamint Gyerő József, Kovászna polgármestere számolt be a kezdeményezésről.

  • László Endre, Grüman Róbert, Édler András György és Gyerő József. A szerző felvétele
    László Endre, Grüman Róbert, Édler András György és Gyerő József. A szerző felvétele

A tizennyolc kategóriá­ban szerepelnek többek között rendezvények, lovarda és lovas turizmus, szakács, pincér, kúria és kastélyszálló. Kategóriánként három-három díjat ítélnek oda a közönségszavazatok, illetve a szakmai zsűri döntése alapján. A gala.visitcovasna.com oldalon március 4-ig bárki nevezhet vagy nevezheti kedvencét a megmérettetésre. Ezt követően március 5–17. között lehet voksolni a jelöltekre – ismertette a részleteket Grüman Róbert. Az alelnök hangsúlyozta: a díjazással ösztönözni szeretnék a turizmusban tevékenykedőket, ugyanakkor ezzel a rendezvénnyel is erősíteni kívánják az idegenforgalmi vállalkozók, szakemberek közösségét. Hozzáfűzte: ha megépül a vidombáki repülőtér, és lesz autópálya is, jelentős forgalomnövekedésre lehet számítani a turizmus terén. A megye számára gazdasági ágazatként is fontos a turizmus – emelte ki.

Édler András számokkal igazolta a turizmus megyén belüli fontosságát: tavaly 300 turisztikai cég 1180 alkalmazottat foglalkoztatott, de legalább 100 engedélyezett magánszemély is tevékenykedett ezen a területen. Összesen mintegy 30 millió euró forgalmat valósítottak meg. Mint mondotta, több éve gondolkodnak együtt a turizmus és a gazdaság fejlesztésének érdekében, az eredmények biztatóak, a turizmus mindenképpen kitörési pontot jelent. A gálával kapcsolatban így fogalmazott: fontos, hogy a turizmusban dolgozó cégek, személyek megerősítést kapjanak tevékenységük fontosságáról.

Gyerő József a kovásznai turizmus múltját és jelenét összegezte. A ’89-es fordulat előtt kizárólag az úgynevezett „szocialista turizmus” zajlott Kovásznán. Az ingyenes vagy kedvezményes jegyekre alapozott idegenforgalom  esetében – amely még ma is működik – nem lehet követelményekről, színvonalról beszélni. Az ilyen úton érkező vendégek a maguk során nem hagynak pénzt a városban. Ráadásul a jegyrendszer csak az év egy meghatározott részére biztosít látogatókat, a hátralévő hónapokban sok szállodai alkalmazott lesz munkanélküli – ecsetelte. Változásról is beszámolt azonban: észrevehetően módosul a turisták profilja, az igények is változnak, így a fürdővárosban ma már három négycsillagos szálloda is működik, és jelenleg még egy építését tervezik. Ezek tevékenysége folyamatos, a vendégek a maguk során pénzt hagynak a városban, a környék iránt is érdeklődnek, kihasználják a szórakozási lehetőségeket.

A turizmusnak így valós gazdasági hozadéka van a város számára, munkahelyeket biztosít, megélhetést ad építkezési vállalkozóknak, beszállító, szolgáltatócégeknek, fenntarthatóvá teszi a városi egészségügyi rendszert. Az önkormányzat a maga során az infrastruktúra, a megfelelő körülmények biztosításával támogatja az idegenforgalmat. 2009-ben bevezették az idegenforgalmi illetéket, a turisták minden eltöltött vendégéjszaka után egy lejt fizetnek az alapba, a pénzt – amely tavaly közel 550 ezer lej volt – a város fejlesztésére, a helyi lehetőségek népszerűsítésére, turisztikai iroda működtetésére, a turistákat is érintő kisebb befektetésekre használják – fejtette ki a polgármester.

László Endre a háromszéki idegenforgalom fejlődését leíró adatokat mutatott be. Habár még nincsen pontos adatsor a 2018-as eredményeket illetően, minden valószínűség szerint a turisták, illetve a megyében eltöltött vendégéjszakák számánál 6–10 százalékos növekedésre lehet számítani. Két évvel ezelőtt célként fogalmazták meg az évi százezer főnyi turistát, ezt mára egészen biztosan sikerült meghaladni.

Külön kitért a vakációs jegyek turizmusélénkítő hatására. Tavaly 250 millió euró értékben bocsátottak ki üdülési csekkeket, ennek a pénznek egy részét Kovászna megyében költötték el. „Hittem a vakációs jegyek erejében. Ezek a szomszédos országokban, Magyarországon is jelentős turisztikai forgalmat generáltak” – mondta el véleményét, hozzáfűzve: sokan nem tudják, miként használhatják az üdülési csekkeket, ezért hamarosan a sajtón keresztül fogják népszerűsíteni a tudnivalókat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1065
szavazógép
2019-02-20: Közélet - Hecser László:

Új versenytárgyalást írnak ki (Barót)

A Gaál Mózes Általános Iskolát és a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpontot kiszolgáló büfé létrehozásáról szóló versenytárgyalás újbóli megszervezésének szükségességéről döntött Barót tanácsa tegnapi ülésén.
2019-02-20: Világfigyelő - :

Magyarország külgazdasági képviseletet nyit Jeruzsálemben

Külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar–izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök tegnap Jeruzsálemben. A kormányfő megbeszélést folytatott Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnökkel, majd az azt követő közös sajtónyilatkozatban kiemelte: tájékoztatta izraeli kollégáját a közelgő európai parlamenti választásokról, amelyeknek egyik fontos célja lesz az antiszemitizmus visszaszorítása Európában.