César-díjCsaládon belüli erőszak a legjobb idei francia film témája

2019. február 26., kedd, Magazin

Xavier Legrand első filmje, a családon belüli erőszakról szóló Láthatás című alkotás kapta meg a legjobb filmnek járó legjelentősebb francia elismerést, a César-díjat pénteken este Párizsban. A rendező szerint „eljött az idő”, hogy ne csak a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján, november 25-én gondoljunk a családon belül bántalmazottakra.

  • Xavier Legrand rendező a César-díj átvételekor  Fotó: lepoint.fr
    Xavier Legrand rendező a César-díj átvételekor Fotó: lepoint.fr

A magyar mozikban is vetített film 39 éves rendezője érdemelte ki a legjobb forgatókönyvért, a vágója, Yorgos Lamprinos a legjobb vágói munkáért járó szobrot, a főszerepet alakító Léa Drucker pedig a legjobb női alakításért járó Césart vehette át. „Szeretném ezt a filmet valamennyi Miriamnak (a film főszereplőjének neve), minden olyan nőnek ajánlani, akik nem fikcióban, hanem ilyen tragikus valóságban élnek” – mondta a díj átvételekor a színésznő, aki külön megemlékezett a feminista aktivistákról. „Az erőszak szavakkal kezdődik, mégpedig olyan szavakkal, amelyek mindennaposnak, banálisnak hatnak, és nem is vesszük észre, hogy ezek már egy fenyegetés kezdetét jelentik” – hangsúlyozta a színésznő, aki „külön büszke arra, hogy a filmet egy férfi rendezte”.

A történet főhőse Miriam, aki a válását követően azt kéri a bíróságtól, hogy fossza meg volt férjét a közös fiuk láthatási jogától, miután a férfi erőszakosan bánt velük. A bíróság ennek ellenére a közös felügyelet mellett dönt, amit a nő nem tart tiszteletben, miközben a megfélemlített gyerek a szülők közötti konfliktus túsza lesz.

A francia filmes szakma 4200 képviselője 22 kategóriában választotta ki a legjobbakat az előző évben moziba került alkotások közül a párizsi Salle Pleyel koncertteremben 44. alkalommal megrendezett gálán.

A legjobb rendező díját Jacques Audiard érdemelte ki a Testvérlövészek című filmjéért. A Halálos szívdobbanás és A próféta 66 éves rendezője harmadik alkalommal vehette át a szobrot ebben a kategóriában. Az amerikai–francia–spanyol–román koprodukcióban készült angol nyelvű westernfilm megkapta a legjobb operatőri munkáért (Benoit Debie), a legjobb díszletért (Michel Barthélémy) és a legjobb hangmérnöki munkáért (Brigitte Taillandier, Valérie De Loof, Cyril Holtz) járó Césart is.

A legjobb férfi alakítás díját Alex Lutz kapta az általa rendezett Guy című ál-dokumentumfilmben nyújtott alakításért. Az alkotás egy idősödő táncdalénekes portréja. A film zenéjét komponáló Vincent Blanchard és Romain Greffe vehette át a legjobb filmzenéért járó elismerést.

Az elsőfilmes César-díjat a Jean-Bernard Marlin rendezésében készült, Marseille-ben játszódó Shéhérazade című alkotás érdemelte ki, amely két fiatal szenvedélyes szerelméről szól az utcai prostitúció világában. A film két főszereplője, Kenza Fortas és Dylan Robert kapta meg a legígéretesebb színésznőnek és színésznek járó díjat.
A legjobb adaptációnak járó César-díjat a Les Chatouilles (Csiklandozások) című dráma kapta meg, amelyet Eric Metayer és a főszerepet alakító Andréa Bescond rendezett. A színésznő először színpadi változatot, majd játékfilmet készített arról, hogyan tudta felnőttként feldolgozni azt a gyerekkori traumáját, hogy szülei legjobb barátja rendszeresen megerőszakolta. Az anyát alakító Karin Viard érdemelte ki a legjobb női mellékszereplőnek járó Césart.

A legjobb férfi mellékszereplő díját Philippe Katerine vehette át a Szabadúszók című vígjátékban nyújtott alakításáért. A legjobb külföldi filmnek járó Césart Koreeda Hirokazu Bolti tolvajok című thrillerének ítélte a francia filmszakma. A japán film a tavalyi cannes-i filmfesztiválon elnyerte a legjobb alkotásnak járó Aranypálmát is. Idén másodszor adták át a közönség César-díját a francia mozikban legsikeresebb film, a Les Truche 3 című vígjáték rendezőjének, Olivier Baroux-nak. A filmet tavaly 5,6 millióan látták Franciaországban. Tiszteletbeli César-díjjal tüntetették ki Robert Redfordot. Az Oscar-díjas amerikai színésznek Kristin Scott Thomas Párizsban élő brit színésznő adta át a díjat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 1028
szavazógép
2019-02-26: Magazin - :

Pápai Joci A Dal nyertese

Pápai Joci és Az én apám című szám nyerte A Dal 2019 című show-műsort szombaton Budapesten. A Duna és a Duna World csatornán élőben sugárzott vetélkedőn a tévénézők döntötték el, ki a legjobb. A legtöbb szavazatot Pápai Joci kapta, Az én apám lett Magyarország legjobb dala és ő képviselheti az országot az eurovíziós dalfesztiválon május 14. és 18. között Tel-Avivban. Az én apám lett a 2019-es Petőfi Zenei Díj Az év dala kategória nyertese is, a díjat az adásban Lobenwein Norbert adta át.
2019-02-26: Gazdakör - Bokor Gábor:

A helyes tápanyag-utánpótlásról

Erdővidéken folytatódott az elmúlt héten a háromszéki falugazdász-hálózat kezdeményezésére, az illyefalvi LAM Alapítvány közreműködésével létrejött, A talajok tápanyag-utánpótlása című előadás-sorozat.