A helyes tápanyag-utánpótlásról

2019. február 26., kedd, Gazdakör

Erdővidéken folytatódott az elmúlt héten a háromszéki falugazdász-hálózat kezdeményezésére, az illyefalvi LAM Alapítvány közreműködésével létrejött, A talajok tápanyag-utánpótlása című előadás-sorozat.

  • Nagybaconban a kultúrotthonban zajlott az előadás
    Nagybaconban a kultúrotthonban zajlott az előadás

Számos gazda érdeklődött a téma iránt Nagybaconban és Nagyajtán, látszott, megértették: a szerves vagy műtrágyázás fontos és nélkülözhetetlen része a növénytermesztésnek, de a helyes tápanyag-utánpótlás nemcsak a jó minőségű és kellő mennyi­ségű termény elérésének a biztosítéka, hanem hozzájárul a termelési költségek optimalizálásához, s nem utolsósorban a környezetszennyezés csökkenéséhez is. Nagybaconban Nagy István, Nagyajtán Mihály Zsuzsa volt az esemény házigazdája. Mindkét helyszínen ismertették a falugazdász-hálózattal kapcsolatos tudnivalókat, kiemelve: a gazdák igénye alapján az agrárium minden ágazatában egyéni vagy csoportos agrár-szaktanácsadást nyújtanak.

Orbán Miklós, a LAM Alapítvány munkatársa előadásában a talajok tápanyag-utánpótlási ismeretei mellett nagy hangsúlyt fektetett a talajok tömörítése, „taposása” okozta károkkal kapcsolatos tudnivalókra is. A nem jó körülmények között végzett vagy túlzott gyakoriságú gépesített munkálatok során sérül a talaj szerkezete, felbomlik a vízháztartási rendszer, kialakul a gyökérzet fejlődését gátoló, úgynevezett eke- vagy tárcsatalp, mindez a termésmennyiség, illetve minőség csökkenését eredményezi – hangoztatta.

A szakmai előadást követően Nagybaconban és Nagyajtán is sokan érdeklődtek a gazdák által várt, úgynevezett „15 ezer eurós magyar támogatások” iránt. A jelen lévő falugazdászok a kis értékű támogatásokról elmondták: információval csak a pályázat kiírása után szolgálhatnak. Addig is a korábbi, Maros, Kolozs és Beszterce-Naszód megyében lebonyolított pályázatokkal kapcsolatos ismereteket tanulmányozhatják az érdeklődők a ProEconomica Alapítvány internetes honlapján. Ezekhez hasonló lesz a székelyföldi kiírás is – vélték.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2019-02-26: Magazin - :

Családon belüli erőszak a legjobb idei francia film témája (César-díj)

Xavier Legrand első filmje, a családon belüli erőszakról szóló Láthatás című alkotás kapta meg a legjobb filmnek járó legjelentősebb francia elismerést, a César-díjat pénteken este Párizsban. A rendező szerint „eljött az idő”, hogy ne csak a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján, november 25-én gondoljunk a családon belül bántalmazottakra.
2019-02-26: Gazdakör - Bokor Gábor:

Termésnövelés metszéssel

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában a gyümölcstermő növények koronaalakító és termőkori metszésének alapismeretei témakörben meghirdetett előadás, mely elméleti és gyakorlati téren is zajlott. Az elméleti tudnivalókat dr. Bandi Attila egyetemi adjunktus, a Sapientia zsúfolásig telt előadótermében ismertette, ezt követően Uzonban, Rápó Csaba gyümölcsöskertjében gyakorlati bemutatóra is sor került.