Termésnövelés metszéssel

2019. február 26., kedd, Gazdakör

Nagy érdeklődés mellett zajlott a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában a gyümölcstermő növények koronaalakító és termőkori metszésének alapismeretei témakörben meghirdetett előadás, mely elméleti és gyakorlati téren is zajlott. Az elméleti tudnivalókat dr. Bandi Attila egyetemi adjunktus, a Sapientia zsúfolásig telt előadótermében ismertette, ezt követően Uzonban, Rápó Csaba gyümölcsöskertjében gyakorlati bemutatóra is sor került.

  • Metszésbemutató Uzonban
    Metszésbemutató Uzonban

A metsző hideg ellenére nagyon sokan nézték végig a gyümölcsösben megtartott bemutatót. Elhangzott: a metszés a termésnövekedés alapja. A szakmai előadást Adorjáni Balázs, a Pinus Siculus kertészet tulajdonosa kezdeményezte. Sokan vásárolnak nála gyümölcsfaoltványokat, mindenki a metszésről érdeklődik – ezért javasolta a szakmai képzést.

Dr. Bandi az oltványok ültetésével kezdődően ismertette az elméleti tudnivalókat. A vastagabb gyökerekben tárolódik a tápanyag, így ezeket kell kisebb mértékben metszeni – hangoztatta.

Metszéssel kapcsolatos előadásában az oktató korábbi közismert elméletet is cáfolt. Az eddig ismert  szabály szerint a metszést mindig kívülálló rügyre végezték. Viszont a gyümölcsfák koronájának megfelelő napérintettsége céljából jobb, ha belülálló rügyre metszünk – ez ugyanis az alábbi hajtások révén kedvez a kedvezőbb napérintettség szerinti korona kialakulásához.

Az előadó hangsúlyozta a metszéshez szükséges eszközök kiválasztását. A metszőolló legyen a kéznek megfelelő. Nyitott állapotban az utolsó ujjpercek kell átérjék a nyeleket – ha nagyobb a nyitás, többleterőre van szükség, ha kisebb, az ujjbegyek ütődnek a szemben álló nyélhez – tudhatta meg a közönség. Az uzoni gyakorlati bemutatón az ültetést megelőző gyökérmetszéssel kezdődően a tulajdonképpeni koronametszési ismereteket osztotta meg dr. Bandi.

A szervezők elmondták, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel az előadást megismétlik. Hasonló témakörben szervez szaktanácsadást a háromszéki falugazdász hálózat is. A mai nap folyamán Dálnoki Alpár kertészmérnök Csernátonban tart elméleti és gyakorlati bemutatót a gyümölcsfák metszéséről.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint milyen lesz a járvány negyedik hulláma?eredmények
szavazatok száma 839
szavazógép
2019-02-26: Gazdakör - Bokor Gábor:

A helyes tápanyag-utánpótlásról

Erdővidéken folytatódott az elmúlt héten a háromszéki falugazdász-hálózat kezdeményezésére, az illyefalvi LAM Alapítvány közreműködésével létrejött, A talajok tápanyag-utánpótlása című előadás-sorozat.
2019-02-26: Gazdakör - Incze Péter:

Változik a szabályzat (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési iroda igazgatónője értesített, hogy az országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség módosított belső szabályozásain, kiküszöbölve egy elég elterjedt hibát a 6.1-es intézkedésnél (Fiatal gazdák megtelepedésének támogatása) és a 6.3-as intézkedésnél is (Kisgazdaságok támogatása).