Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Eltérő agrártámogatás az USA-ban és az EU-ban

2019. február 26., kedd, Gazdakör

A 2018. év végén elfogadott amerikai mezőgazdasági törvény (Farm Bill) – európai fogalmak szerint agrárpolitika – a mezőgazdaság összes területén emeli a támogatásokat. Megnövelte a támogatott hitelkamatokat az olyan termékek előállítására, mint a gabonafélék (búza, kukorica, rizs stb.), az olajos magvak (szójabab), a gyapot, a cukor, a borsó vagy a lencse.

Az új törvény lehetővé teszi az árkockázatokat mérséklő biztosítási program (Price Loss Coverage) referenciaárainak emelését, illetve a fedezeti összegeket is korrigálja (Agriculture Risk Coverage), továbbá úgy fokozza a tejtermelés jövedelembiztosítását, hogy radikálisan csökkenti a legkisebb termelők díjait (a kistermelő Amerikában 240 tehén alatti üzemet jelent). Az új Farm Bill a környezetvédelem és az exporttámogatás forrásait is növeli.

Tehát az uniós gazdálkodók első számú versenytársa, az Egyesült Államok jelentősen növelte az államháztartási kiadásokat a szektorban. Mindezt éppen akkor, amikor az EU mezőgazdasági termelői ennek ellenkezőjével küzdenek.

Az Európai Bizottság által javasolt Közös Agrárpolitika (KAP) költségvetése 2021 után reálértékben 12 százalékkal csökkenhet, így az Egyesült Államokban egy évre vetítve már csaknem háromszor több pénz jut az ágazat támogatására. Az amerikai gazdálkodók az uniós forrásokkal összevetve sokkal védettebbek a piaci és éghajlati kockázatokkal szemben. A KAP forrásainak ugyanis eddig roppant kis részét képezte a válságkezelő alap.

Ez a következő pénzügyi ciklusban nőni fog, de más filozófia mentén: az Európai Unió elsősorban a termésbiztosítások díjtámogatása, a piaci információk megosztása és a klimatikus kockázatokat csökkentő beruházások támogatása útján tervezi a segítségnyújtást, valamint növeli a válságkezelésre fordítható alapot. A kereskedelmi helyzetét nem az export támogatásával, vagy vámháborúk indításával, hanem újabb, kölcsönösen előnyös egyezmények megkötésével erősíti. Azt, hogy melyik filozófia segíti jobban a nemzetközi kereskedelemben történő érvényesülést, csak a jövő mutatja majd meg. (magro.hu)

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2167
szavazógép
2019-02-26: Gazdakör - Incze Péter:

Változik a szabályzat (Vidékfejlesztés)

Cătălina Savin, a megyei vidékfejlesztési iroda igazgatónője értesített, hogy az országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség módosított belső szabályozásain, kiküszöbölve egy elég elterjedt hibát a 6.1-es intézkedésnél (Fiatal gazdák megtelepedésének támogatása) és a 6.3-as intézkedésnél is (Kisgazdaságok támogatása).
2019-02-26: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Hidvégi márciuskák

A hidvégi idősek otthonának hetvenhét lakója annyira örvendett, hogy lassan-lassan elérkezik március, hogy a munkaképesebb románok és magyarok a kellemes és fűtött otthon folyosóján asztal mellé ültek, s márciuskák, szebbnél szebb színes-ötletes tavaszi népi melldíszek készítésébe kezdtek. Jó volt látni, hogy a zömében szépkorúak alkotótevékenységet folytatnak, tetszetős és hasznos dolgokat készítenek, s azokat láthattuk is az otthon folyosóin. De nemcsak az idősek otthonában, hanem a faluházán is találkozhattunk jelképes márciuskákkal, reményt keltő tervekkel, elképzelésekkel. A tavaszváró hangulatot pedig csak fokozta a téltemető farsangi mulatság, a hagyományos kosaras bál, amelyet a kultúrotthonban szervezett a református egyházközség vezetősége.