I. János Károly BudapestenA spanyol király beszédet mondott az Országházban

2007. május 31., csütörtök, Világfigyelő

A magyarországi békés, demokratikus átmenetet, a magyar kultúra gazdagságát, a magyar és a spanyol történelem hasonlóságait és a közös célokat hangsúlyozta I. János Károly spanyol király a Parlamentben mondott beszédében tegnap Budapesten. Az uralkodó felesége, Zsófia királyné társaságában kedden érkezett állami látogatásra Magyarországra.

I. János Károly a Parlament Felsőházi termében politikusok, egyházi vezetők és diplomaták előtt elhangzott beszédé­ben elmondta: bízik abban, hogy látogatása hozzájárul a két ország kapcsolatainak elmélyítéséhez, nem csak a két nép, hanem egy békésebb, igazságosabb és szolidárisabb világ érdekében. I. János Károly visszaemlékezett tizenegy évvel ezelőtti hivatalos látogatására, amikor már látszott, hogy Magyarország elindult a modernizáció útján a demokrácia felé. A király kiemelte Magyarország békés jogállammá válását, amelyben megvalósult a többpártrendszer, a parlamentáris demokrácia és a piacgazdaság, amelyek révén Magyarország belépett a modern demokratikus európai államok nagy családjába. Megjegyezte: Spanyolország határozottan támogatta Magyarország uniós csatlakozását. Ezzel a nemzetközi közösségnek olyan új tagja lett, amelynek jelentős politikai, történelmi és kulturális súlya van Közép-Európában.

Az uralkodó több példát említett, amely összeköti a spanyol és a magyar népet. Megemlékezett arról, hogy 1944-ben egy spanyol diplomata, Don Ángel Sanz Briz számos zsidó magyar állampolgár életét mentette meg Magyarországon, majd arról, hogy a második világháború után Magyarország adott otthont spanyol menekülteknek. Kiemelte, hogy a két ország kapcsolatai minden területen megerősödtek az utóbbi időszakban, példaként említette a turizmust, a kulturális és oktatási tevékenységeket. Magyarország 13 Nobel-díjast, az irodalom és a művészet számos kiválóságát adta a világnak, olyan neveket, mint Bartók vagy Kodály — mondta, majd felidézte a két legendás futballista, Puskás Ferenc és Kubala László alakját, akikre nagy szeretettel emlékeznek a spanyolok.

A spanyol király felhívta a figyelmet arra, hogy a globalizáció nem csak lehetőségeket, de fenyegetést is jelent; a nemzetközi közösségnek együttesen kell harcolnia a terrorizmussal, az illegális bevándorlással és a klímaváltozás káros hatásaival szemben.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 684
szavazógép
2007-05-31: Világfigyelő - x:

Gyurcsány Ferenc nem tudja, hogyan került ki az őszödi beszéd

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem tudja, hogyan került ki az MSZP-frakció balatonőszödi zárt ülésén elmondott beszédéről készült felvétel. Erről a politikus tegnap reggel beszélt az MTV Nap-kelte című műsorában.
2007-05-31: Világfigyelő - x:

Nézeteltérések a G8-csoport külügyminiszterei között

Elsősorban Koszovó kérdésében fennmaradtak a nézeteltérések a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő, G8-csoport külügyminiszterei között. A miniszterek, akik tegnap a potsdami Cecilienhof kastélyban — az 1945 nyarán a második világháború utáni rendezésről döntő, Churchill, Truman és Sztálin részvételével kezdődött konferencia helyszínén — gyűltek össze, Koszovó mellett Iránról, Afganisztánról és a Közel-Keletről, továbbá környezetvédelmi kérdésekről tárgyaltak, előkészítendő az egy hét múlva sorra kerülő, heiligendammi állam- és kormányfői csúcskonferenciát.