Nézeteltérések a G8-csoport külügyminiszterei között

2007. május 31., csütörtök, Világfigyelő

Elsősorban Koszovó kérdésében fennmaradtak a nézeteltérések a legfejlettebb ipari államokat és Oroszországot tömörítő, G8-csoport külügyminiszterei között. A miniszterek, akik tegnap a potsdami Cecilienhof kastélyban — az 1945 nyarán a második világháború utáni rendezésről döntő, Churchill, Truman és Sztálin részvételével kezdődött konferencia helyszínén — gyűltek össze, Koszovó mellett Iránról, Afganisztánról és a Közel-Keletről, továbbá környezetvédelmi kérdésekről tárgyaltak, előkészítendő az egy hét múlva sorra kerülő, heiligendammi állam- és kormányfői csúcskonferenciát.

A nyugati államok képviselői a függetlenséget előirányzó Ahtisaari-tervet támogatva mielőbbi ENSZ-döntést szorgalmaztak a jelenleg még Szerbiához tartozó tartomány státusáról, Szergej Lavrov viszont elutasította ezt azzal, hogy a tartomány sorsát a szerbek és az albánok közvetlen tárgyalásain kell rendezni. Több volt az egyetértés a Közel-Keletet illetően, a külügyminiszterek ugyanis egyaránt az Izrael és a palesztinok közötti, közvetlen tárgyalások folytatását, illetve az erőszakról való lemondást sürgették.

A miniszterek külön állásfoglalásban szálltak síkra a jogállamiság mellett. Hangsúlyozták, hogy ez az egyik legfontosabb s elengedhetetlen eleme a hét nyugati állam és Oroszország közötti partneri viszonynak. Az emberi jogok, illetve az alapvető szabadságjogok biztosítása mellett a jogállamiság egyben nélkülözhetetlen előfeltétele a tartós békének, a biztonságnak, illetve a tartós fejlődésnek — hangoztatták a nyolcak.

Diplomáciai források szerint Iránnal kapcsolatban elsősorban az amerikai külügyminiszter sürgette, hogy a nemzetközi közösség az eddiginél erőteljesebb nyomást gyakoroljon Teheránra atomprogramjának beszüntetése érdekében.

A külügyminiszterek környezetvédelmi kérdésekben értesülések szerint nem sokat jutottak előre. Elsősorban az Egyesült Államok, Kanada is szembehelyezkedett a G8-csoport, továbbá az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Németország ama a törekvésével, hogy a küszöbön álló csúcsértekezleten kötelező érvényű megállapodást fogadjanak el a klímaváltozás káros következményeinek mérséklésére.

Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a december 6-i parlamenti szavazáson?eredmények
szavazatok száma 681
szavazógép
2007-05-31: Világfigyelő - x:

A spanyol király beszédet mondott az Országházban (I. János Károly Budapesten)

A magyarországi békés, demokratikus átmenetet, a magyar kultúra gazdagságát, a magyar és a spanyol történelem hasonlóságait és a közös célokat hangsúlyozta I. János Károly spanyol király a Parlamentben mondott beszédében tegnap Budapesten. Az uralkodó felesége, Zsófia királyné társaságában kedden érkezett állami látogatásra Magyarországra.
2007-05-31: Világfigyelő - Váry O. Péter:

Röviden

Békés ország Magyarország
Irak a világ legbékétlenebb országa az Economist Intelligence Unit (EIU) felmérése szerint. A Londonban tegnap közzétett új világranglista Magyarországot a legbékésebb országok közé sorolja. A világ egyik legnagyobb gazdasági-politikai elemző központja Global Peace Index (globális békemutató) néven állította össze az első ilyen jellegű összehasonlító felmérést. A bevont országok békés vagy békétlen jellegét az EIU kéttucatnyi részindex alapján határozta meg, számszerű átfogó mutatót alkalmazva. A vizsgált 121 ország közül Norvégia a legbékésebb, 1,357 ponttal, Irak a legrosszabb — vagyis legmagasabb — indexet kapta, 3,437 ponttal. Magyarország a teljes listán a 18. helyen áll, 1,575 ponttal, megelőzve a térségben Romániát, Lengyelországot, Észtországot és Litvániát is.