Gyurcsánynak el kell számolnia az október 23-i rendőrségi fellépéssel

2007. július 11., szerda, Világfigyelő

A Fidesz szerint a miniszterelnöknek el kell számolnia az október 23-i eseményekkel kapcsolatos álláspontjával és tetteivel, miután a Papp-jelentés új színben tünteti fel a történteket — mondta Balog Zoltán, a parlament emberjogi bizottságának fideszes elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerint helytelen, ha valaki a Papp-jelentésből pártpolitikai következtetéseket akar levonni.

A politikus hangsúlyozta: a miniszterelnök korábban megdicsérte a rendőrség október 23-ával kapcsolatos tevékenységét, és kitüntetést is osztott, ugyanakkor a Papp-bizottság jelentése és a korábbi, ezzel kapcsolatos tanulmányok is azt támasztják alá, hogy nem lehet úgy hozzáállni a forró őszhöz, ahogyan Gyurcsány Ferenc és a kormány teszi.

Balog Zoltán úgy vélte: olyan óriási az ellentmondás a Papp-jelentés és a miniszterelnök álláspontja között, hogy azt valakinek át kell hidalnia, Gyurcsány Ferencnek ezért vissza kellene vonnia korábbi szavait, és el kellene ismernie, hogy tévedett, vagy tudatosan félretájékoztatta a közvéleményt. Megjegyezte: tart attól, hogy valójában ez utóbbi történt.

A fideszes politikus felidézte: a kormányfő blogjában arról írt az október 23-i események kapcsán, hogy lenyűgözte az a szakszerűség, ahogyan a rendőrség megvédte őt, és azóta is ,,falaz" a jogszerűtlen rendőri intézkedéseknek. Balog Zoltán hozzátette: egyértelműen bizonyítást nyert az is, hogy Gyurcsány Ferenc az eseményeket megelőző napokban és utána is rendszeresen találkozott rendőri vezetőkkel, akiknek utasításokat adott, így személyi felelőssége is kikerülhetetlen.

Gyurcsány Ferencnek el kell számolnia azzal, amit október 23-a kapcsán tett és mondott — jelentette ki a politikus, aki szerint mára összeomlott az a ,,kártyavár", amit október 23-a köré akart építeni a kormány, elkendőzve, hogy politikai utasításra súlyos emberjogi sérelmek történtek.

A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a Papp-jelentés rendőri szakszerűtlenségről számolt be. Kiderült, hogy a rendőrség nem biztosította megfelelően a Fidesz Astoriánál tartott gyűlését, és a rendzavarókat nem tartotta távol a megemlékezőktől. Balog Zoltán utalt arra is, hogy már a Gönczöl-jelentés is súlyos megállapításokat tett a rendőrség szerepéről, a Morvai Krisztina-féle bizottság már nyilvánvalóan megállapította a miniszterelnök felelősségét, de az Amnesty International, a Freedom House és a Társaság a Szabadságjogokért Alapítvány is aggályokat fogalmazott meg jelentésében október 23-a kapcsán.

Budai Bernadett kormányszóvivő tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, helytelen, ha valaki a Papp-jelentésből pártpolitikai következtetéseket akar levonni. Hozzátette: éppen most zajlik a rendőrség átalakítása, reformja, ebben pedig mérföldkő a Papp-jelentés.

A rendőrség új vezetőinek éppen a reform végrehajtása a célja — mondta Budai Bernadett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-11: Világfigyelő - x:

A kommunista múlt a napi politika szolgálatában

A volt kommunista tábor sajátosságai, a nemzeti kontextusok, valamint a kormányváltások miatt lehetetlenné vált, hogy latin-amerikai vagy dél-afrikai mintára az átvilágítás az igazság feltárása és a nemzeti megbékélés jegyében történjék.
2007-07-11: Világfigyelő - x:

Sarkozy az őrületbe kergeti a szocialistákat

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök egymás után ajánlja a jobbnál jobb pozíciókat baloldali politikusoknak, most éppen a népszerű szociáldemokrata Dominique Strauss-Kahnt jelölte a Nemzetközi Valutaalap élére. A szocialisták nem találják a taktika ellenszerét, helyette szokás szerint egymásnak esnek.