Sarkozy az őrületbe kergeti a szocialistákat

2007. július 11., szerda, Világfigyelő

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök egymás után ajánlja a jobbnál jobb pozíciókat baloldali politikusoknak, most éppen a népszerű szociáldemokrata Dominique Strauss-Kahnt jelölte a Nemzetközi Valutaalap élére. A szocialisták nem találják a taktika ellenszerét, helyette szokás szerint egymásnak esnek.

Nicolas Sarkozy már lassan egy hónapja ostromolja szüntelen kedvességével a Szocialista Pártot. A jobboldali köztársasági elnök az általa hirdetett nyitás jegyében ugyanis sorra gyűjti be maga mellé a baloldal prominens személyiségeit, és szít ellentétet politikai ellenfelei között. A jobboldali gyűjtőpárt, az UMP képviselői közül sokan zúgolódnak ugyan, de Sarkozy egyelőre nem enged összefogást hirdető elképzeléseiből. Legutóbb a korábbi kulturális és oktatási miniszternek, Jack Langnak ajánlott tagságot az intézmények reformját kidolgozó bizottságban, néhány nappal később, most vasárnap pedig már azt a hírt erősítette meg, hogy a szocialista Dominique Strauss-Kahnt jelöli a Nemzetközi Valutaalap élére. A nagy nyitásból a befolyásos véleményvezérként számon tartott francia értelmiségieknek is kijutott, közülük öten a múlt héten Sarkozyval ebédeltek az Elysée-palotában. A Le Monde szerint Sarkozy módszeresen építi le a szocialistákat, a legnagyobb ellenzéki pártot a korábban és jelenleg befolyásos baloldali politikusok megkörnyékezésével. Először olyan személyiségekre koncentrált, akik valamilyen formában már marginalizálódtak a baloldalon: közéjük tartozik például a korábbi egészségügyi miniszter, Bernard Kouchner, aki május végétől a külügyminiszteri posztot tölti be a jobboldali kormányban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 652
szavazógép
2007-07-11: Világfigyelő - x:

Gyurcsánynak el kell számolnia az október 23-i rendőrségi fellépéssel

A Fidesz szerint a miniszterelnöknek el kell számolnia az október 23-i eseményekkel kapcsolatos álláspontjával és tetteivel, miután a Papp-jelentés új színben tünteti fel a történteket — mondta Balog Zoltán, a parlament emberjogi bizottságának fideszes elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján.
2007-07-11: Világfigyelő - Simó Erzsébet:

Röviden

Schengen jó a magyaroknak
Szlovákia és Magyarország csatlakozásával a schengeni övezethez Pozsony a gyakorlatban elveszíti magyarok lakta déli területeit — állítja a Respekt cseh liberális hetilap legújabb, e heti számában. Számos dolog arra mutat, hogy Pozsony ezzel a fejlődéssel csendesen többé-kevésbé már előre számolt. Ez például az egyik oka annak, hogy miért kapott elsőbbséget a Pozsony—Kassa autópálya megépítése az értelmetlenül drága északi vonalon, szemben az olcsóbb déli vonallal. A ,,déli területeket" elkerülik a stratégiai fontosságú kőolajvezetékek, gázvezetékek és a vasút is — olvasható a Határ, amely eltűnik című írásban.